Merhaba

Merhaba. Bu blog, Sineteci, Amca Size Gazeteci Diyebilir miyim? kitabından yola çıkılarak oluşturuldu. Adı da oradan geliyor. Kitap hazırlandıktan sonra da “Türk sinemasında gazeteci figürü” araştırmamızı kapsayan başka filmlere de ulaştık. Yani, araştırma sürecek. Burada öncelikle, kitapta yer veremediğimiz filmleri aktarmayı amaçlıyoruz. Ama kitapla sınırlı değiliz. Türkiye sineması ve/veya gazetecilik konusunda da araştırma, inceleme, görüş ve yorumlara açığız. Hoşgeldiniz.

Sineteci'de

Reha Erdem'e Venedik'ten ödül Antalya'da En İyi Film Mavi Bisiklet Bir Zamanlar Anadolu'da En İyi 100'de Londra'nın galibi Sivas Yılın 'Genç Cadı'sı Begüm Akkaya Sadri Alışık Oyuncu Ödülleri Esme Madra'ya Güney Kore'den ödül

25 Eylül 2011 Pazar

Doğarken Öldüm

Yönetmen: Yılmaz Atadeniz
Senaryo: ?
Oyuncular: Behçet Nacar, Zerrin Doğan, Kazım Kartal
Yıl: 1983
Konu: Çocuk yaşta hapse giren ve kanunsuz bir hayata düşen bir adamın öyküsü. (sinematurk.com) Leyla, aşık olduğu Kemal'in, bir başka kadını sevdiğini gazetedeki haberden öğrenir. Leyla, "Demek Kıbrıs'a gittin Kemal, öyle mi? Pekala git bakalım. Defol. Dağdan gelmiş it. Beni yalnız bıraktın. Hapishane kuşu. Defol. Çöplüğüne git. Defol. Defol" diye tepki gösterir. Halbuki, Kemal onu "Bacısı gibi" sevmektedir. (sineteci)

Altın Koza Celal Tan ve Ailesinin

Adana Altın Koza Film Festivali'nde En İyi Film Ödülü'nü Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikayesi (Onur Ünlü, 2011) aldı. Altın Koza'da diğer ödüller şöyle: Yılmaz Güney Ödülü: Gelecek Uzun Sürer (Özcan Alper, 2011). Adana İzleyici Ödülü: Simurg (Ruhi Karadağ, 2011). SİYAD En İyi Film Ödülü: Gelecek Uzun Sürer. En İyi Yönetmen Ödülü: Cemil Ağacıkoğlu (Eylül, 2011). Jüri Özel Ödülü: Aşk ve Devrim (Serkan Acar, 2011). En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü: Feza Çaldıran (Gelecek Uzun Sürer). En İyi Müzik Ödülü: Mustafa Biber (Gelecek Uzun Sürer). En İyi Kadın Oyuncu Ödülü: Hatice Aslan (Vücut / Mustafa Nuri, 2011) ve Görkem Yeltan (Eylül). En İyi Erkek Oyuncu Ödülü: Durukan Ordu (Gelecek Uzun Sürer). En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü: Şeyla Halis (Vücut). En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü: Tuna Orhan (Memleket Meselesi / İsa Yıldız, 2010). En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü: Adalı Aksoy (Aşk ve Devrim). En İyi Kurgu Ödülü: Taner Sarf (Eylül). Umut Veren Genç Kadın Oyuncu Ödülü: Deniz Denkler (Aşk ve Devrim). Umut Veren Genç Erkek Oyuncu Ödülü: Gün Koper (Aşk ve Devrim) ve Hakan Kurtaş (Vücut). En İyi Ses Tasarımı Ödülü: Burak Topalakçı (Kaybedenler Kulübü / Tolga Örnek, 2010 ve Eylül).

15 Eylül 2011 Perşembe

Haram Oldu

Yönetmen: Ferdi Tayfur
Senaryo: Ferdi Tayfur
Oyuncular: Ferdi Tayfur, Deniz Akbulut, Hüseyin Peyda
Yıl: 1985
Konu: Karısının gösterişli yaşamı nedeniyle mutlu olamayan ünlü bir şarkıcı gencin öyküsü. (Agâh Özgüç, Türk Filmleri Sözlüğü, Cilt 2, s. 231)

Filmekimi'nde bir Türk yönetmen

Bu yıl 8-10 Ekim tarihlerinde 10. Yaşını kutlayacak olan Filmekimi’nde bir Türk yönetmenin filmi de gösterilecek: Yasemin Şamdereli’nin Almanya’ya Hoşgeldiniz / Wilkommen in Deutschland (2011). Bu yıl Alman Film Ödülleri’nde en iyi senaryo ödülünü kazanan film için, Filmekimi sitesindeki tanıtım yazısı şöyle: Almanya 10 Eylül 1964'te bir milyonuncu "misafir işçi"yi topraklarına kabul etti. Bu filmde anlatılan, Hüseyin Yılmaz'ın, yani bir milyon birinci işçinin öyküsüdür. Almanya'ya göç ettikten yıllar sonra ailesini de bu ülkeye getiren Hüseyin, temelli dönmek üzere Türkiye'de bir ev alır. Böylece anılar, tartışmalar ve barışmalarla dolu bir yolculuğa çıkarlar, tabii ki bu yolculukta beklenmedik olaylar gerçekleşecektir. Aile hem zor hem de iyidir. İlk kez gösterildiği Berlin Film Festivali'nde çok beğenilen Almanya'ya Hoşgeldiniz, Türkiye'den Almanya'ya işçi göçünün 50. yılında bu ülkedeki Türklerin macerasını iyimser ve neşeli bir yaklaşımla ele alıyor. (filmekimi.iksv.org.tr)

Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali

Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali, 23-30 Eylül tarihlerinde “Darbeler” ana temasıyla İstanbul’da seyircinin karşısına çıkacak. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin Behçeşehir Belediyesi ve Başbakanlık Tanıtma Fonu’nun katkılarıyla düzenlenecek festivalde, kısa ve uzun metrajlı 80’e yakın film gösterilecek. Film gösterimlerinin yanısıra paneller ve bir sempozyum düzenlenecek, ücretsiz sinema semirleri yapılacak. Film gösterimleri ve festival etkinliklerinin gerçekleşeceği salonlar şöyle: İ.Ü. Hukuk Fakültesi 1. Amfi ve Doktora Salonları, İ.Ü. İletişim Fakültesi Sinema Salonu, Beyoğlu Sineması, Başakşehir Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu, Nişantaşı City Life Sineması. Festivalin bilet fiyatları, Nişantaşı City Life, Beyoğlu Sineması ve Başakşehir Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu için tam 6 TL, öğrenci 4 TL olarak belirlendi. İstanbul Üniversitesi 1. Amfi ve Doktora Salonları ve İ. Ü İletişim Fakültesi Sinema Salonu’ndaki gösterimler ücretsiz olacak. 24 Eylül’de yönetmenliğini Chema De la Pena’nın yaptığı İspanyol yapımı 17 Hours / 17 saat filmiyle açılışını yapacak olan festivalde gösterilecek uzun metrajlı Türk filmleri şunlar: Eylül Fırtınası (Atıf Yılmaz, 1999), Gölgeler ve Suretler (Derviş Zaim, 2010), Yürüyüş/Meş (Shiar Abdi), Küçük Günahlar (Rıza Kıraç, 2011), Adalet Oyunu (Ali Özuyar ve Mahur Özmen, 2011), İtiraf (Zeki Demirkubuz, 2001), Zefir (Belma Baş, 2010), Sonbahar (Alper Özcan, 2008). (icapff.com)

Bodrum’da festivale dönüşecek hafta

Bodrum Cinemarine Sinemaları, 1-8 Ekim tarihlerinde Türk filmleri toplu gösterimine ev sahipliği yapacak. Projenin gelecek yıl festivale dönüştürülmesi planlanıyor. Bodrum Türk Filmleri Haftası süresince hergün bir filmin yönetmeni ve oyuncuları ile söyleşi yapılacak ardından film seyredilecek. Hafta boyunca gösterilecek filmler sırasıyla; Sarıkeçililer-belgesel (Yüksel Aksu, 2010), Çalgı Çengi (Selçuk Aydemir, 2010), Kar Beyaz (Selim Güneş, 2010), Aşkın İkinci Yarısı (Mehmet Aslantuğ, 2009), İncir Reçeli (Aytaç Ağırlar, 2010), Ses (Ümit Ünal, 2010), Zefir (Belma Baş, 2010), Gölgeler ve Suretler (Derviş Zaim, 2010) ve Sonbahar (Özcan Alper, 2008) olarak belirlendi. (cinemarine.com.tr)

Anadolu Film Festivali 11 Kasım’da

Sinema sevgisini ve ilgisini çoğaltmak amacıyla, 11-20 Kasım tarihlerinde, Ankara’da, Anadolu Film Festivali düzenlenecek. Sinematek tarafından bu yıl birincisi gerçekleştirilecek festivalde, uluslararası kısa metraj film yarışması, uzun ve kısa metraj senaryo yarışması yapılacak. Festival çerçevesinde uluslararası ve ulusal bağımsız uzun ve kısa metraj film gösterimleri, söyleşiler, atölyeler, film afişleri sergisi, sinema sanatçılara fotoğraf sergisi ve senaryo sergisi yer alacak. Her yıl bir kardeş ülke sinemasına yer verileceği belirtilen festivalde, bu yılki kardeş ülke, işçi göçünün başlamasının 50. yılı nedeniyle Almanya olarak belirlendi. Yarışmada ödül alan kısa metraj filmlere, senaryo yarışmalarında dereceye giren eserlere, her yıl vizyon görmüş bir sinema filmine ve bir sinema çalışanına Altın Keçi ödülü verilecek. Sadece Ankara değil, “Türkiye’den ya da dünyadan herhangi bir şehir, kasaba, köyde, sinemada, kafede, kahvede, dernekte, belediye parkı açık hava bahçesinde, okulda, toplu yaşanan her yer” festival alanı olarak belirlendi. (anatolianfilmfest.org)

14 Eylül 2011 Çarşamba

Roma Türk Filmleri Festivali 22 Eylül'de

Roma Türk Filmleri Festivali, 22-25 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Onursal başkanlığını yönetmen Ferzan Özpetek’in üstlendiği festivalin açılışı Yavuz Turgul’un Av Mevsimi filmiyle yapılacak. Filmin yönetmeni Turgul ile oyuncuları Şener Şen, Cem Yılmaz ve Okan Yalabık da festivale konuk olarak katılacak. Film gösterimleri, Roma şehir merkezinin en büyük parklarından biri olan Villa Borghese bahçelerinin içinde yer alan, İtalyan sinema sektörünün en önemli kuruluşlarından biri olan Casa del Cinema’da gerçekleştirilecek. İtalyanların Osmanlı’dan beri, korkulu bir ifadeyi esprili bir söylemle anlatmak için kullandıkları “Eyvah Türkler Geliyor” cümlesini motto olarak kullanan festival, “Bu defa filmleriyle geliyorlar” cümlesiyle tarihe ironik bir gönderme yapıyor. Festivalde Av Mevsimi dışında, Ömer Faruk Sorak’ın Aşk Tesadüfleri Sever, İlksen Başarır’ın Atlıkarınca, Reha Erdem’in Kosmos, Sedat Yılmaz’ın Press, Selim Demirdelen’in Kavşak, Bahadır Karataş’ın Usta, Mahmut Fazıl Çoşkun’un Uzak İhtimal ve Seren Yüce’nin Çoğunluk isimli filmleri de gösterilecek. “Usta Filmleri” başlığı altında ise Yavuz Turgul’un Eşkıya ve Gönül Yarası adlı filmleri sinemaseverlerle buluşacak. “Türkler Neye Güler” bölümünde Beynelmilel, Hokkabaz ve Organize İşler gösterilecek. “İlk Filmler” başlığı altında gösterilecek yapıtlar ise Özcan Alper’in Sonbahar, Levent Semerci’nin Nefes ve Özer Kızıltan’ın Takva isimli filmleri. 25 Eylül’de Nuri Bilge Ceylan’ın Bir Zamanlar Anadolu’da filmiyle kapanacak Roma Türk Filmleri Festivali’nde ayrıca dört belgesel ve yedi kısa film yer alacak. Gala gecesinin sunuculuğunu Fadik Sevin Atasoy yapacak. Gecenin TRT Türk’ten naklen yayınlanacağı belirtiliyor. (gazeteler)

11 Eylül 2011 Pazar

Fantasturka 23 Eylül'de başlayacak

Fantastik sinema kategorisindeki yerli filmlerin gösterileceği Fantasturka / 1. Türk İşi Fantastik Filmler Festivali, 23-25 Eylül tarihlerinde Ankara Kızılırmak sinemasında gerçekleştirilecek. 2007'de geçirdiği beyin kanaması sonucu ölen gazeteci, yazar, karikatürist Metin Demirhan anısına düzenlenen festival, 23 Eylül Cuma günü, Kızılırmak sinemasının 4 numaralı salonundaki film gösterimiyle başlayacak ve 25 Eylül Pazar akşamı aynı sinemanın büyük salonundaki ödül töreniyle sona erecek. Festival süresince 20 dolayında uzun metrajlı siyah-beyaz ve renkli yapıtla, aynı türden 10 kadar kısa metrajlı film gösterilecek. Sinema yazarı Ali Murat Güven’in danışmanlığında düzenlenen festivalde yönetmen-senarist Çetin İnanç, aktör Levent Çakır, yönetmen - aktör Kunt Tulgar gibi isimler katılacak ve kendilerine “Hayat Boyu Başarı Ödülü” verilecek. Festivalde gösterilecek uzun metrajlı filmler şöyle: Kilink Uçan Adam'a Karşı (Yılmaz Atadeniz, 1967), Kilink Soy ve Öldür (Yılmaz Atadeniz, 1967), Zagor Kara Bela (Nisan Hançer, 1970), 3 Dev Adam (Tevfik Fikret Uçak, 1973), Ölüler Konuşmaz ki (Yavuz Yalınkılıç, 1970), Turist Ömer Uzay Yolunda (Hulki Saner, 1973), Demir Yumruk Devler Geliyor (Tunç Başaran, 1970), Süpermen Dönüyor (Kunt Tulgar, 1979), Demir Pençe Korsan Adam (Çetin İnanç, 1969), Yılmayan Şeytan (Yılmaz Atadeniz, 1973). (fantasturka.blogspot.com)

8 Eylül 2011 Perşembe

Denizden Gelen

Yönetmen: Nesli Çölgeçen
Senaryo: Ersin Kana
Oyuncular (fotoğraf): Gazeteciler, Ali Ekber Diribaş, Onur Saylak
Yıl: 2009
Konu: Babasının zoruyla polis olan Halil görev sırasında şüphe üzerine bir Afrikalı göçmenin ölümüne neden olur. Olayın vicdani sorumluluğu, intihara teşebbüs ve babasıyla sorunlu bir ilişki Halil’i kendi dünyasına hapseder. Jordan annesiyle birlikte başladığı kaçak yolculuğu Yunanistan’da buluşacağı babasıyla İngiltere’de sonlandıracaktır. Jordan ve Halil’in yolları Dalyan'da kesişir. Jordan’ın kaderi Halil’in ellerine teslim olduğu andan itibaren Halil de kaderini bu küçük çocuğa teslim eder. Halil’in yolunun kesiştiği bir diğer kişi de hemşire olur. (sinematurk)

En İyi 100 Türk Filmi seçiliyor

Sinema dergisi, tivibu’nun katkılarıyla tüm zamanların en iyi 100 Türk filminin belirlenmesi amacıyla oylama başlattı. Sinema tarihçisi Agâh Özgüç’ün danışmanlığındaki dergi ekibi, değerlendirmeye değer gördüğü 350 film belirledi. Dergiye göre, listede ”tartışmasız sinema klasiklerinin yanı sıra sinemasal değeri sorgulanabilecek gişe rekortmeni filmler” de yer alıyor. www.eniyi100turkfilmi.com sitesinde 350 film arasından yapılacak oylama 10 Ekim’e kadar sürecek. Oylama ile belirlenecek tüm zamanların en iyi 100 Türk filmi, Ekim ayı sonunda özel bir gecede açıklanacak. Oylamaya katılanlar arasında yapılacak çekilişle 10 dergi okuru özel geceye katılma şansına sahip olacak. Tüm zamanların en iyi 100 Türk filmi, derginin Kasım ayı özel sayısında yer alacak. (Sinema)

7 Eylül 2011 Çarşamba

Datça'da ustalara saygı

Datça Altın Badem Film Festivali’nin 6’ncısı 4-6 Eylül tarihlerinde gerçekleştirildi. Festivalin “Ustaya Saygı” başlıklı ilk gecesinde oyuncu Fatma Girik’e onur ödülü verildi. Sinemada 53 yılı geride bırakan Girik, “Bir 50 senem daha olsa yine sinemaya verirdim” dedi. İkinci gece, Kemal Sunal Anma Gecesi’nde konuşan senarist Gani Müjde, “İkinci bir Kemal Sunal gelmedi, gelmeyecek. Çok önemli bir sanatçıydı” diye konuştu. Gecede Davaro (Kartal Tibet, 1981) filmi gösterildi. 6 Eylül’de Yavuz Özkan gecesinde Özkan, “Denize Ulaşmak Lazım” adını verdiği kendi yazdığı kısa bir masalla kendini anlattı. 100’e yakın filmin katıldığı Belgesel Film Yarışması’nda birinciliği Mustafa Ak’ın yaptığı “Mada” adlı film kazandı. Festivale katılım beklenenin üzerinde oldu. İkinci gece izdiham yaşandı ve birçok kişi dışarıda kaldı. (gazeteler) (fotoğraf: datca.bel.tr)

5 Eylül 2011 Pazartesi

Londra Türk Film Festivali son başvuru 15 Eylül

17. Londra Türk Film Festivali, 24 Kasım - 8 Aralık tarihlerinde düzenlenecek. Açılış galası, 24 Kasım’da, Leicester Meydanı’ndaki Odeon West End sinemasında yapılacak. Festivalde, Altın Kanatlar Digitürk Dijital Dağıtım Ödülü (Golden Wings Digiturk Distribution Award), Halk Jürisi Ödülü (The People’s Choice Award) ve Yaşam Boyu Başarı Ödülü (The Life Time Achievement Award) verilecek. Altın Kanatlar’ı kazanan film, 30 bin Sterlin para ödülü alacak, pazarlama ve dağıtım masrafları karşılanacak. Geçen yıl bu ödülü Bal (Semih Kaplanoğlu, 2009) almıştı. Halk Jürisi Ödülü ise Serseri Mayınlar'a (Ferzan Özpetek, 2010) gitmişti. 2009 yılından itibaren verilmeye başlanan Yaşam Boyu Başarı Ödülü’ne ise Türkan Şoray ve Şener Şen değer görülmüştü. Festivale katılmak için son başvuru tarihi 15 Eylül. Festivalde başlangıcından bugüne 250’nin üzerinde uzun metrajlı film ve 350 kısa ve belgesel film gösterildi. (ltff.co.uk)

Hamburg Film Festivali'nde 3 Türk filmi

Hamburg Film Festivali kapsamında, üç Türk filmi gösterilecek. Gösterilecek Türk filmlerinin; Bir Zamanlar Anadolu'da (Nuri Bilge Ceylan, 2010), Press (Sedat Yılmaz, 2009) ve Ekümenopolis: Ucu Olmayan Şehir (İmre Azem, 2011) olduğu belirtildi. Bir Zamanlar Anadolu’da, 64. Cannes Film Festivali’nde Jüri Büyük Ödülü’nü kazanmıştı. Hamburg Film Festivali’nin ana teması Paris filmlerinden oluşuyor. Festival, 29 Eylül - 8 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek. (medyatava.net)

4 Eylül 2011 Pazar

Off Karadeniz

Yönetmen: Nur Dolay
Senaryo: Nur Dolay
Oyuncular (fotoğraf): Burhan Akdağ, Nurhayat Bozdağ
Yıl: 2010
Konu: İzmirli Melek yeni hakim çıkmıştır. Melek ilk görevi için Of’a atanmıştır. Artık Ege'nin güneşli sahilleri yerini Karadeniz’in serin yaylalarına, yemyeşil çay bahçelerine, derelerine, ormanlarına bırakmıştır. Melek'in babası subaydır. Melek'in aşık olduğu Karadenizli Yunus da babasının yanında askerdir. Bir gün televizyonda Melek'i görürler. (sineteci)