Merhaba

Merhaba. Bu blog, Sineteci, Amca Size Gazeteci Diyebilir miyim? kitabından yola çıkılarak oluşturuldu. Adı da oradan geliyor. Kitap hazırlandıktan sonra da “Türk sinemasında gazeteci figürü” araştırmamızı kapsayan başka filmlere de ulaştık. Yani, araştırma sürecek. Burada öncelikle, kitapta yer veremediğimiz filmleri aktarmayı amaçlıyoruz. Ama kitapla sınırlı değiliz. Türkiye sineması ve/veya gazetecilik konusunda da araştırma, inceleme, görüş ve yorumlara açığız. Hoşgeldiniz.

Sineteci'de

Reha Erdem'e Venedik'ten ödül Antalya'da En İyi Film Mavi Bisiklet Bir Zamanlar Anadolu'da En İyi 100'de Londra'nın galibi Sivas Yılın 'Genç Cadı'sı Begüm Akkaya Sadri Alışık Oyuncu Ödülleri Esme Madra'ya Güney Kore'den ödül

26 Kasım 2011 Cumartesi

Kültür Bakanlığı'ndan prestij seti

Kültür Bakanlığı, aralarında Türkiye’nin sancılı dönemlerini de konu alan 10 filmlik bir DVD seti hazırlıyor. “Türk Sineması Prestij DVD Seti” adını taşıyan çalışma Sinema ve Telif Hakları Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilecek. Filmler, İngilizce, Rusça, Arapça ve Çince altyazılı olacak. Set önümüzdeki yıldan itibaren Türkiye’deki büyükelçiliklere, yurtdışındaki Türk temsilciliklerine, ziyarete gelen yabancı siyasiler ve tanınmış konuklara verilecek. Ayrıca çeşitli ülkelerde Türk Filmleri Günleri düzenlenecek. Prestij setinde yer alan filmler şunlar: Sonbahar (Özcan Alper, 2008), Babam ve Oğlum (Çağan Irmak, 2005), Beynelmilel (Sırrı Süreyya Önder, 2006), İki Dil Bir Bavul (Özgür Doğan-Orhan Eskiköy, 2008), Mommo Kız Kardeşim (Atalay Taşdiken, 2008), Uzak İhtimal (Mahmut Fazıl Coşkun, 2008), Pandora’nın Kutusu (Yeşim Ustaoğlu, 2008), Aşk Tesadüfleri Sever (Ömer Faruk Sorak, 2010), 120 (Özhan Eren-Murat Saraçoğlu, 2007), Selvi Boylum Al Yazmalım (Atıf Yılmaz, 1977).

25 Kasım 2011 Cuma

Kristal Kayısı Gelecek Uzun Sürer'in

İkinci Malatya Uluslararası Film Festivali’nde, Ulusal En İyi Uzun Film Yarışması’nı Özcan Alper’in yönettiği Gelecek Uzun Sürer (2011) filmi kazandı. Kristal Kayısı’yı kazanan Alper ayrıca En İyi Yönetmen Ödülü’ne layık görüldü. En İyi Senaryo Ödülü Ahmet Haluk Ünal’a (Saklı Hayatlar - Ahmet Haluk Ünal, 2010), En İyi Kadın Oyuncu Ödülü Salima Hamed’e (Unutma Beni İstanbul - Arsenijevic, Shargawi, Nazarian, Begic, 2010), En İyi Erkek Oyuncu Ödülü Volga Sorgu’ya (Mar - Caner Erzincan, 2010), En İyi Özgün Müzik Ödülü Mustafa Biber’e (Gelecek Uzun Sürer) verildi. Sinema Yazarları Derneği Ödülü ile Jüri Özel Ödülü ise Mar’a gitti. Uluslararası En İyi Uzun Film Ödülü’nü Philippe LeGuay’ın Altıncı Kattaki Kadınlar, Kısa Film Ödülü’nü Ahmet Taş’ın Ekmek filmleri aldı. Festivalin ana teması “Göç” olarak belirlenmişti. Malatya Araştırma Geliştirme ve Tanıtma Vakfı tarafından düzenlenen festivalde 40’a yakın ülkeden 120 uzun ve kısa metrajlı film gösterildi. Festival kapsamında Hülya Koçyiğit ve Ediz Hun’a onur ödülü verildi. Gelecek Uzun Sürer filmi, 18. Altın Koza Film Festivali’nde, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Müzik Ödülü, En İyi Görüntü Yönetmeni, SİYAD En İyi Film Ödülü ve Yılmaz Güney Ödülü’nü kazanmıştı.

Almanya Macerası

Yönetmen: Oğuz Gözen
Senaryo: Oğuz Gözen
Oyuncular: Murat Soydan, Süreyya Mertoğlu, Altın Peri
Yıl: 1990
Konu: Bir Türk gazetecisinin Almanya'da başından geçen maceraların öyküsü. (Agâh Özgüç, Türk Filmleri Sözlüğü, Cilt 2, s. 368)
Not: Almanya Macerası'nın senaryosu aynı yönetmenin 1978'de çektiği Şeytan Köşeyi Döndü ile büyük bir benzerlik göstermektedir. Her iki filmde de filmin kahramanı gazeteci, saldırıya uğrayan kadınlarla ilgili haber yapmakla görevlendirilir. Almanya Macerası adı üzerinde Almanya'da geçmektedir, ilki ise Türkiye'de. Gözen'in 1998 yapımı Karbeyaz filminin senaryosu da 1995 yapımı Afilli Kemal ile hemen hemen aynıdır: "Gazeteci esrarlı bir kibrit kutusu bulur. Kutudaki şifreyi çözmeye çalışır. Bu şifrede büyük bir kaçakçılık olayı gizlidir." (sineteci)

Asya'dan Nuri Bilge Ceylan'a üç ödül

Nuri Bilge Ceylan’ın Bir Zamanlar Anadolu’da filmi, Avustralya’da düzenlenen Asya-Pasifik Film Ödülleri’nde üç ödül birden kazandı. Film, "Yönetmenlik Başarısı", "Sinematografik Başarı" ve "Uluslararası Jüri Özel Ödülü"nün sahibi oldu. 84. Oscar Ödülleri’nde "En İyi Yabancı Film" kategorisindeki Ceylan’ın rakibi olan Asghar Farhadi’nin İran yapımı Ayrılık (A Seperation) filmi "En İyi Film" seçildi. Festival jürisinin açıklamasında "her iki filmin, farklı tarzlarına karşın, senaryodan yönetmenliğe, oyuncu performansından sinematografi ve kurgu gibi teknik özelliklere dek film yapım sürecinde yer alan her aşamada aynı mükemmellik seviyesine ulaştığı" vurgulandı. Ceylan, 2008 yılındaki Asya-Pasifik Film Ödülleri’nde de Üç Maymun filmiyle "En İyi Yönetmen Ödülü"nü almıştı. Bir Zamanlar Anadolu’da, ilk uluslararası gösterimini 64. Cannes Film Festivali’nde yapmış ve "Jüri Büyük Ödülü"nü kazanmıştı. Ceylan’ın katılmadığı törende ödülü yapımcı Zeynep Özbatur Atakan teslim aldı.

14 Kasım 2011 Pazartesi

Benimsin

Yönetmen: Samim Utku
Senaryo: Mehmet Aydın
Oyuncular: Coşkun Sabah, Fulden Uras, Enver Demirkan
Yıl: 1987
Konu: İki yoksul arkadaşla aralarına giren bir komşu kızının aşk öyküsü. (Agâh Özgüç, Türk Filmleri Sözlüğü, Cilt 2, s. 289) Coşkun geceleri dördüncü sınıf gazinolarda şarkı söyleyen, gündüz konservatuarda ders veren bir hocadır. Öğrencisi Fulya'ya aşık olur. Coşkun'un Anadolu turnesine çıktığı sırada Fulden'i Coşkun'un kan kardeşi Ünsal baştan çıkarır. Coşkun kendini içkiye verir. (sineteci)(Gönderen: Serhatcan Yurdam)

Aşk Tesadüfleri Sever'e İsviçre'den ödül

Ömer Faruk Sorak'ın yönettiği Aşk Tesadüfleri Sever filmi, İsviçre'deki Lucerne Film Festivali'nden "En İyi Film" ödülünü kazandı. Festival geçen Ekim ayında yapıldı. Filmin başrollerini Mehmet Günsür ve Belçim Bilgin paylaşıyor. Festivale Bir Avuç Deniz (Leyla Yılmaz, 2010) de En İyi Film dalında aday gösterilmişti. Aynı kategoride yarışan diğer filmler ise şöyle: Among Us, 40 West, The Consul of Bordeaux, Oggetti Smarretti. Aşk Tesadüfleri Sever, doğumlarından itibaren çocukluk ve ilk gençlik yılları boyunca yolları ankara'da kesişen, 2010 yılında İstanbul'da tanışan Özgür ve Deniz'in birbirlerine doğru ve engellerle dolu aşkını anlatıyor.