Merhaba

Merhaba. Bu blog, Sineteci, Amca Size Gazeteci Diyebilir miyim? kitabından yola çıkılarak oluşturuldu. Adı da oradan geliyor. Kitap hazırlandıktan sonra da “Türk sinemasında gazeteci figürü” araştırmamızı kapsayan başka filmlere de ulaştık. Yani, araştırma sürecek. Burada öncelikle, kitapta yer veremediğimiz filmleri aktarmayı amaçlıyoruz. Ama kitapla sınırlı değiliz. Türkiye sineması ve/veya gazetecilik konusunda da araştırma, inceleme, görüş ve yorumlara açığız. Hoşgeldiniz.

Sineteci'de

Reha Erdem'e Venedik'ten ödül Antalya'da En İyi Film Mavi Bisiklet Bir Zamanlar Anadolu'da En İyi 100'de Londra'nın galibi Sivas Yılın 'Genç Cadı'sı Begüm Akkaya Sadri Alışık Oyuncu Ödülleri Esme Madra'ya Güney Kore'den ödül

29 Şubat 2012 Çarşamba

Yeşiçam Ödülleri'ne mola

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK) ile birlikte dört yıldır ortaklaşa gerçekleştirdikleri "Yeşilçam Ödülleri"ni bu yıl düzenlemeyeceklerini açıkladı. Demircan, TÜRSAK Vakfı Başkanı Engin Yiğitgil ile Pera Palace Hotel'de düzenlediği basın toplantısında, sinema sektörünün dört yıldır düzenledikleri "Yeşilçam Ödülleri"ni benimsediği için gurur duyduklarını belirtti. Gelenekselleşen ödüllerin sinema sektörüne çok önemli maddi ve manevi katkı sunduğunu, Yeşilçam ve Türk sineması ile ilgili büyük bir farkındalık oluşturduğunu ifade eden Demircan, şunları söyledi: "Sinema meslek birlikleri ile de sürekli bir irtibat halindeydik. Teknik konulardaki itirazlarını dinledik, dikkate aldık. Bu programa paydaş olmalarını kendilerinden teklif ettik. Sinema meslek birlikleri ile toplantılar yaptık. Çok daha etkin, çok daha güçlü Yeşilçam Ödülleri üzerinde devam ederken, hiçbir haberimiz olmadan sinema meslek birlikleri bir basın toplantısı düzenledi. Birliğin geliştirdiği projenin detaylarını basından öğrendik." Demircan, "Yeşilçam Ödülleri'ni bir yıl süreyle donduruyoruz. Belediyemiz ve paydaşlarımızın ortak kararıyla sinema meslek birliklerinin düzenleyeceği yeni ödüllere şans vermek amacıyla Yeşilçam Ödülleri'ni bu yıl düzenlemeyeceğiz. Sinema meslek birliklerinin vereceği ilk ödülleri takip edip, ardından yeni bir değerlendirme yapacağız. Ödüllerin başarılı olmasını diliyoruz" diye konuştu.

18 Şubat 2012 Cumartesi

Akrep Mustafa

Yönetmen: Semih Evin
Senaryo: Semih Evin
Oyuncular: Tugay Toksöz, Deniz Erkanat, Erol Taş
Yıl: 1972
Konu: Bir kabadayı öyküsü (Agâh Özgüç, Türk Filmleri Sözlüğü, Cilt 1, s.455). "Tehlikeli, uçkuruna zayıf, kadınlara düşkün" Akrep Mustafa adamları ile soygunlar yapmakta ancak onlardan kurtulmak için öldürmeye kadar işi vardırır. Ancak yaralı kurtulan bir adamı onu ihbar eder. Akrep Mustafa tutuklanır, İstanbul'a sevkedilirken diğer mahkumlar Murat ve Cicoz Ali ile kaçar. Ve bir dağ evine sığınırlar. Evde tek başına yaşayan bir kadın vardır. (sineteci)

Tepenin Ardı'na Caligari Ödülü

Emin Alper’in ilk uzun metrajlı filmi Tepenin Ardı, Berlin Film Festivali Forum bölümünün ana ödülü olan Caligari Ödülü’ne değer görüldü. Jürinin Türkiye’den çağdaş bir western filmi olarak nitelediği Tepenin Ardı’nın ödülü 17 Şubat Cuma akşamı yapılan törenle yönetmeni Emin Alper’e verildi. Törenin ardından film bir kez daha seyirciyle buluştu. Tepenin Ardı, 62. Berlin Film Festivali’nde genç sinemacılara ve yenilikçi yapıtlara ayrılan Forum bölümünde dünya galasını yapmış ve hem eleştirmenlerin, hem de seyircinin büyük beğenisini kazanmıştı. Çekimleri geçen Ağustos ayından Karaman’ın Ermenek ilçesine bağlı Balkusan Köyü yakınlarındaki bir boğazda tamamlanan Tepenin Ardı, western filmlerini andıran mekân kullanımı ve atmosferiyle, gerilim tonu yüksek bir aile dramını anlatıyor. Ailesiyle ve çevresiyle yaşadığı sorunlarla yüzleşmek yerine, tüm sorunların sorumlusu ilan edilebilecek bir düşman, bir günah keçisi yaratan maço erkek kültürünün trajedisini anlatan filmde Tamer Levent, Reha Özcan, Mehmet Özgür, Berk Hakman, Banu Fotocan ve Furkan Berk Kıran rol aldılar. Filmde profesyonel oyunculara, Ermenek ve Balkusan’dan seçilen Şevval Kuş ve Sercan Gümüş eşlik etti. Berlin Film Festivali’nde bu sene 28. kez verilen Caligari Ödülü’nü, 1998 yılında Kasaba ile Nuri Bilge Ceylan da kazanmıştı.

İstanbul Film Festivali Onur Ödülleri

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından Akbank sponsorluğunda 31 Mart – 15 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek 31. İstanbul Film Festivali’nin Sinema Onur Ödülleri belirlendi. Bu yıl festivalin Sinema Onur Ödülleri, yönetmen Ali Özgentürk, oyuncular Ayşen Gruda ile Halit Akçatepe ve Türkiye'nin ilk kadın film eleştirmeni Sevin Okyay’a verilecek. Ödüller, 30 Mart Cuma akşamı Lütfi Kırdar Sergi ve Kongre Sarayı’nda yapılacak olan 31. İstanbul Film Festivali Açılış Töreni’nde sunulacak. 31. İstanbul Film Festivali kapsamında, Ali Özgentürk’ün 1981 yılında çektiği At, Ayşen Gruda’yla Halit Akçatepe’nin birlikte rol aldığı, Ertem Eğilmez’in kültleşmiş filmi Süt Kardeşler ve Ayşen Gruda’nın ‘Kam Ana’ karakterini canlandırdığı Ezel Akay’ın Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü? adlı filmleri de seyirciyle buluşacak. (film.iksv.org)

17. Türkiye Almanya Film Festivali'ni Yol açacak

17. Türkiye / Almanya Film Festivali’nin “Sinema Dünyaları” program bölümü belirlendi. Türkiye’den 19 filmin, Almanya’dan da 12 filmin gösterileceği bu bölümde 31 film seyircilerle buluşacak. Toplam 60 film içeren festival bu yıl da her iki ülkenin sinema sanatı dünyasını kapsamlı bir şekilde tanıtacak. Almanya’dan 50, Türkiye’den de 65 sanatçının seyircilerle söyleşilerde bulunmak üzere festivale katılacakları kesinleşti. 1 Mart Perşembe akşamı kapılarını törenle açacak festivalin açılış filmi ise dünya ve Türkiye sinemasının en önemli filmlerinden Yol (Şerif Gören, 1981). Festivalin bu yılki onur ödülünü alacak olan oyuncu Tarık Akan da açılışa katılacak. 11 günlük maratondan sonra festivali Nuri Bilge Ceylan’ın Bir Zamanlar Anadolu’da kapatacak. Uzun metraj yarışma dalında bu yıl Almanya’dan beş, Türkiye’den ise üç film yarışacak. Yarışmaya katılacak Türk filmleri şöyle: Gölgeler ve Suretler (Derviş Zaim), Lal Gece (Reis Çelik), Zenne (M Caner Alper, Mehmet Binay). Türk-Alman jürisi, yarışma filmlerini değerlendirecek. Uzun metraj dalında bu yıl “En İyi Film“, “En İyi Kadın Oyuncu“ ve “En İyi Erkek Oyuncu“ olmak üzere toplam 3 ödül verilecek. (fftd.net) Yönetmen Raşit Çelikezer Can filminin, filmin dünya hakları satışı için imzaladığı protokol gereği Festival'den çekildiğini açıkladı.

5 Şubat 2012 Pazar

Altın Kestane Ay Büyürken Uyuyamam'ın

Üçüncü Altın Kestane Ödülleri’nde Şerif Gören’in Ay Büyürken Uyuyamam filmi “Yılın En Fena Filmi” seçildi. 33 sinema yazarının oylarıyla verilen ödüllerde “En Fena Yönetmen” ödülünü Anadolu Kartalları filmi ile Ömer Vargı aldı. “En Fena Kadın Oyuncu Performansı” ödülü Anadolu Kartalları filmindeki performansı ile Hande Subaşı’nın, “En Fena Erkek Oyuncu Performansı” ödülü Bendeyar filmindeki performansıyla Yaşar Alptekin’in oldu. “Alarm Zili” ödülünü Sinyora Enrica ile İtalyan Olmak filmindeki rolüyle İsmail Hacıoğlu alırken, “Altın Çıngırak” ödülünü gazeteci Şirin Sever ile Engin Altan Düzyatan paylaştı. Jüri Özel Ödülü ise gazeteci-yazar Hıncal Uluç’un oldu. Alarm Zili ödülü, adayların kariyerlerindeki gidişata bir uyarı niteliği taşıyor. (arkapencere.com)