Merhaba

Merhaba. Bu blog, Sineteci, Amca Size Gazeteci Diyebilir miyim? kitabından yola çıkılarak oluşturuldu. Adı da oradan geliyor. Kitap hazırlandıktan sonra da “Türk sinemasında gazeteci figürü” araştırmamızı kapsayan başka filmlere de ulaştık. Yani, araştırma sürecek. Burada öncelikle, kitapta yer veremediğimiz filmleri aktarmayı amaçlıyoruz. Ama kitapla sınırlı değiliz. Türkiye sineması ve/veya gazetecilik konusunda da araştırma, inceleme, görüş ve yorumlara açığız. Hoşgeldiniz.

Sineteci'de

Reha Erdem'e Venedik'ten ödül Antalya'da En İyi Film Mavi Bisiklet Bir Zamanlar Anadolu'da En İyi 100'de Londra'nın galibi Sivas Yılın 'Genç Cadı'sı Begüm Akkaya Sadri Alışık Oyuncu Ödülleri Esme Madra'ya Güney Kore'den ödül

29 Aralık 2012 Cumartesi

Canlı Hedef

Yönetmen: Şerif Gören
Senaryo: Yılmaz Güney
Oyuncular: Yılmaz Güney, Hülya Darcan, Yıldırım Gencer, Bilal İnci
Yıl: 1970
Konu: Düşmanları tarafından iğfal edilen küçük kızının intikamını alan bir kabadayının öyküsü (Agâh Özgüç, Türk Filmleri Sözlüğü, Cilt 1, s. 396). Gazetede sağ manşette şu haber vardır: "Ünlü kabadayı Asım Mavzer yurda döndü." Bu haber düşmanlarını harekete geçirir (sineteci).

Türk sinemasının 2012'deki kayıpları

Türk sineması, 2012'de birçok tanınmış yönetmen, senaryo yazarı, oyuncusu, görüntü yönetmenini kaybetti. Oyuncuların kimi bir-iki filmde görüldü, kimi tiyatro da yaptı, şarkı da söyledi. Kimi çok genç göçtü, kimi onlarca filme imza attı. Kiminin haberi çok sonra bir yakınından öğrenildi. Aralarında cumhurbaşkanı bile vardı. İşte 2012'de, dünyaya veda edenler: Kamil Sönmez (20 Aralık), Leman Çıdamlı (18 Aralık), Nilgün Atılgan (12 Aralık), Mücap Ofluoğlu (11 Aralık), Kerem Güney (16 Kasım), Mehmet Lami Ateş (21 Ekim), Erol Günaydın (15 Ekim), Rafi Emeksiz (7 Ekim), Berkant [Akgürgen] (1 Ekim), Bilgin Adalı (29 Eylül), Neşet Ertaş (25 Eylül), Erdoğan Tuncel (16 Eylül), Veli Akbaşlı (8 Eylül), Müşfik Kenter (15 Ağustos), Metin Erksan (4 Ağustos), Faruk Ballı (27 Temmuz), Özel Okumuş [Özel Batu/Türkbaş] (23 Temmuz), Ergin Orbey (18 Temmuz), Eyüp Halit Türkyazıcı (6 Temmuz), Rekin Teksoy (29 Mayıs), Orhan Boran (26 Mayıs), Erol Kardeseci (15 Mayıs), Arslan Kacar (9 Mayıs), Seyfi Teoman (8 Mayıs), Cüneyt Türel (1 Mayıs), Ayten Alpman (20 Nisan), Savaş Eşici (10 Nisan), Meral Okay (9 Nisan), Ekrem Bora (1 Nisan), Paşa Gündoğdu (30 Mart), Güngör Erbayık (30 Mart), Mustafa Yılmaz (28 Mart), Hidayet Pelit (29 Şubat), Yusuf Kurçenli (22 Şubat), Mehmet Emin Ceylan (9 Şubat), Baykal Kent (6 Şubat), İlhan Kantarcı (27 Ocak), Ünsal Emre (22 Ocak), Evin Esen (18 Şubat), Rauf Denktaş (13 Şubat), Azer Bülbül (6 Ocak), Tuncer Sevi (2 Ocak).

Van'ın en iyisi Öfkeli Çılgınlık Karamsar Çile

1. Uluslararası Van Gölü Film Festivali'nde, Öfkeli Çılgınlık Karamsar Çile (Hatice Yakar), En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Görüntü Yönetmeni ödüllerini kazandı. En İyi 2. Film Kırık Midyeler (Seyfettin Tokmak), En İyi 3. Film İz-Reg (Tayfur Aydın) seçildi. Ödüller şöyle: En İyi Erkek Oyuncu: Uğur Mehmetoğlu, Seydo Çelik (Kırık Midyeler), En İyi Kadın Oyuncu: Selen Uçar (Can), En İyi Senaryo: Mahur Özmen (Adalet Oyunu), En İyi Görüntü Yönetmeni: Ertunç Şenkay (Öfkeli Çılgınlık Karamsar Çile), En İyi Film Müziği: Selim Demirdelen (Nar), En İyi Sanat Yönetmeni: Natali Yeres (Adalet Oyunu), Jüri Özel Ödülü: Ben Uçtum Sen Kaldın (Mizgin Müjde Arslan). Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması jürisi; Yeşim Ustaoğlu başkanlığında, Mehmet Güleryüz, Mustafa Biber, Suna Yıldızoğlu ve Yücel Ünlü'den oluştu.

25 Aralık 2012 Salı

Sine-Sen'e yeni yönetim

Sinema Emekçileri Sendikası'nın yeni yönetimi belirlendi. Yapılan 12. Olağan Genel Kurul'da seçilen yeni kurullar şu üyelerden oluştu:
Yönetim Kurulu Genel Başkan: Zafer Ayden, Genel Sekreter: Hale İşsever, Üyeler: İlksen Birgün Başarır, Sinan Güngör, Melih Biçer, Günay Günaydın ve Galip Görür.
Denetim Kurulu; Meriç Demiray, Eyüp Boz, Selda Çiçek.
Disiplin Kurulu: Ömer Uğur, Mevlüt Koçak, H. Mehmet Esen.
Sine-Sen üyeleri, Genel Kurul sonrasında, Galatasaray Lisesi önünde, iş kazasında ölen sinema emekçilerini andı. Üyeler, tüm uyarılara rağmen önlem alınmadığını vurguladı. Sine-Sen üyeleri, eylem boyunca "Setlerde ölmek istemiyoruz" yazan bir pankart ve setlerde ölen sinema emekçilerinin fotoğraflarını taşıdı. (sendika.org)

24 Aralık 2012 Pazartesi

SİYAD Ödülleri 21 Ocak'ta verilecek

45. Sinema Yazarları Derneği SİYAD Ödülleri, 21 Ocak pazartesi akşamı Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda düzenlenecek törenle verilecek. SİYAD'ın 91 üyesinin oylarıyla iki turlu seçim sonucunda saptanacak ödüllerle, 2012'de sinemalarda gösterilen yerli yapımlar içinde, film, yönetmen, kadın ve erkek oyuncu gibi 11 kategoride "en iyiler" belirlenecek. SİYAD, 59 filmi değerlendirecek. SİYAD, sinemaya büyük hizmetleri geçmiş dört kişiye de ödül verecek. Tuncan Okan Sinema Emek Ödülü, sinema yazarı Sevin Okyay'a sunulacak. Yönetmen Feyzi Tuna, oyuncu Necla Nazır Onur Ödülü, besteci, oyun yazarı ve oyuncu Arif Erkin Sinema Emek Ödülü alacak. Gecede ayrıca en iyi belgesel ve en iyi kısa film ödülü açıklanırken, en iyi yabancı filmi getirip Türkiye sinemalarında ticari dolaşıma sokan şirket de ödüllendirilecek. SİYAD'ın son ödül törenine yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın hırka ile katılması eleştirilere neden olmuş, SİYAD Onursal Başkanı Atilla Dorsay, sinema yazarları arasında bir daha ödül töreni yapılmaması eğiliminin oluştuğunu belirterek "Bir salonda tören yapmaktansa, kendi aramızda bir restoranda toplanıp ödül alanları açıklayacağız. Bunu eleştirildiğimiz için değil, kendimiz istediği için yapacağız" demişti.

23 Aralık 2012 Pazar

Kırbaç Altında

Yönetmen: Nejat Saydam
Senaryo: Nejat Saydam
Oyuncular: Cüneyt Arkın, Selda Alkor, Tunç Oral, Esen Püsküllü
Yıl: 1967
Konu: Amca kızını seven bir gencin aşk öyküsü. John Cromvell'in Son of Fury (1942) filminden (Agâh Özgüç, Türk Filmleri Sözlüğü, Cilt 1, s. 326). Hasan (Turgut Özatay), küçüklüğünden beri yanında büyüyen Selim'den (Cüneyt Arkın) nefret etmekte ve onu sürekli kırbaçla dövmektedir. Hülya (Esen Püsküllü) gazetede "dayısının evini soyup kaçan genç" yani Selim'e atılan "iftira" haberini okur. Hülya habere, "Hayır, Selim böyle bir şey yapmaz" diye tepki gösterir. Semih'in (Tunç Oral) cevabı "Yapmasaydı kaçmazdı" olur. Semih, Hülya ile evlenmek istemektedir (sineteci).

Türkiye Oscar'da yok

Türkiye'nin Oscar adayı Ateşin Düştüğü Yer (İsmail Güneş), 85. Akademi Ödülleri'nde "Yabancı Dilde En İyi Film" kategorisindeki ilk dokuz film arasına giremedi. Yabancı Dilde En İyi Film kategorisine 71 film aday gösterilmişti. Belirlenen dokuz film, yeni komiteler tarafından 4-6 Ocak tarihlerinde yeniden değerlendirilecek ve aday sayısı beşe düşürülecek. Seçilen dokuz film şunlar: A Royal Affair (Nikoloj Arcel - Danimarka), Amour (Michael Haneke - Avusturya), Beyond The Hills (Christian Mungui - Romanya), Kon-Tiki (J. Ronning ve E. Sandberg - Norveç), No (Pablo Larrain - Şili), Sister (Ursula Meier - İsviçre), The Deep (Baltasar Kormakur - İzlanda), The Intouchables (O. Nakache ve E. Toledano - Fransa), War Witch (Kim Nguyen - Kanada).

16 Aralık 2012 Pazar

Ankara Film Festivali başvuruları başladı

Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından Halkbank sponsorluğunda düzenlenen 24. Ankara Uluslararası Film Festivali, 14 - 24 Mart 2013 tarihlerinde yapılacak. Ulusal kısa film, ulusal belgesel film ve ulusal uzun film yarışmaları için başvurular başladı. Son başvuru tarihi 14 Ocak 2013. Ulusal Uzun Film Yarışması'nın gerçekleştirilebilmesi için en az altı filmin başvurması ve ön değerlendirmeyi geçmesi gerekiyor. Yarışmada en çok dokuz film yarışabilecek. Bu filmlerin 1 Ocak 2012 tarihinden sonra yapılması koşulu aranıyor. Yarışmada; en iyi film, en iyi yönetmen, en iyi kadın oyuncu, en iyi erkek oyuncu, en iyi yardımcı kadın oyuncu, en iyi yardımcı erkek oyuncu, en iyi görüntü yönetmeni, en iyi sanat yönetmeni, en iyi özgün müzik, en iyi kurgu ve Onat Kutlar en iyi senaryo dallarında ödül verilecek. Ayrıca Mahmut Tali Öngören Özel Ödülü sunulacak. İlk uzun filmleriyle katılanlara da umut veren yeni yönetmen, umut veren yeni kadın oyuncu, umut veren yeni erkek oyuncu ve umut veren yeni senaryo yazarı ödülü takdim edilecek. Filmlerin başka festivallere katılmış ya da ödül almış olması bir engel teşkil etmeyecek. (filmfestankara.org.tr)

15 Aralık 2012 Cumartesi

Özpetek'e Barselona'dan onur ödülü

Barselona'da düzelenen İtalyan Filmleri Festivali çerçevesinde Luce Cinecitta Enstitüsü, 2000 yılından bu yana İtalyan filmi olarak İspanya'da en çok sayıda sinemada filmi gösterilen yönetmen olması nedeniyle Ferzan Özpetek'e İtalyan Sineması Araştırma Merkezi onur ödülü verdi. Özpetek, "Artık sinema önünde filmimi seyretmek için kuyruklar oluştuğunu görmek beni çok mutlu ediyor" dedi. Özpetek, festivalde Şahane Misafir adlı son filminin açılışını da yaptı.

13 Aralık 2012 Perşembe

Altın Koza 16-21 Eylül 2013'te

20. Altın Koza Film Festivali, 16-21 Eylül 2013'te yapılacak. Açıklama, Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz'dan geldi. Aldırmaz, festivalin kusursuz geçmesi için tüm imkanları seferber deceklerini belirterek "2013 yılında Altın Koza Film Festivali'ni 16-21 Eylül tarihleri arasında gerçekleştireceğiz. İnanıyorum ki, hem sinema dünyası, hem de sanatsever halkımız, 20. Altın Koza'da da sinema etkinliklerini dolu dolu yaşayacak" dedi.

12 Aralık 2012 Çarşamba

Sinema dergilerinin gücü idealizmde

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı ve Film Arası sinema dergisinin ortaklaşa düzenlediği panelde Türkiye'de sinema dergiciliğinin sorunları ele alındı. Film Arası Yayın Yönetmeni Suat Köçer, her ay diğer sayıyı çıkaramama korkusu yaşadıklarını belirterek "Ticari kaygılar ister istemez içeriğe yansıyor. Tüm olumsuzluklara rağmen hâlâ yayına devam edebilmeleri yalnızca idealizmle açıklanabilir" dedi. Modern Zamanlar dergisini temsilen konuşan sinema yazarı Ege Görgün, Türkiye'de dergicilik sektörünün Avrupa ülkelerinden çok geride olduğunu söyledi. Sinema tarihçisi Burçak Evren de okurlara sitem etti ve dergilerin kapanmasında okurların da ciddi bir suç ortağı olduğunu iddia etti. Altyazı Yayın Yönetmeni Fırat Yücel, sinema dergilerinin Türkiye'de sinema kültürünün oluşmasında öncü bir misyon üstlenmesi gerektiğini belirtti. (ntvmsnbc.com)

10 Aralık 2012 Pazartesi

Belanın Yedi Türlüsü

Yönetmen: O. Nuri Ergün
Senaryo: Yılmaz Güney
Oyuncular: Yılmaz Güney, Can Sel, Mine Soley
Yıl: 1969
Konu: Polis babası öldürülen bir delikanlının intikam öyküsü. (Agâh Özgüç, Türk Filmleri Sözlüğü, Cilt 1, s. 366) Son Saat gazetesinin manşetinde şunlar yazmaktadır: "Allah Affeder Ben Affetmem. 9 yıl önce ansızın şehri terkeden kayıplara karışan ünlü kabadayı Zaza Şehmuz için bazı gazeteler şöyle yazmıştı 'Artık İstanbul'da silahlar konuşacak'"

Altın Lale için başvurular başladı

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 32. İstanbul Film Festivali, 30 Mart-14 Nisan 2013 tarihleri arasında yapılacak. Altın Lale Ulusal Yarışma için son başvuru tarihi 28 Ocak 2013 olarak belirlendi. Ulusal Yarışma kategorisinde seçilen filmlere jüri tarafından; En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Senaryo, En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Kurgu, En İyi Özgün Müzik ve Jüri Özel ödülleri verilecek. En İyi Film'in ödülü 150 bin lira olarak saptandı. Jüri Özel Ödülü'nü Efes Pilsen üstlendi. Ödül miktarı 30 bin lira. Festival çerçevesinde gerçekleştirilecek "Köprüde Buluşmalar Film Geliştirme Atölyesi"ne başvuruların ise 21 Ocak 2013 akşamına kadar yapılması gerekiyor.

6 Aralık 2012 Perşembe

Sinema dergiciliğinin sorunları

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı ve Film Arası dergisi, "Türkiye'de Sinema Dergiciliği - Sorunlar ve Sorular" paneli düzenleyecek. Panel 10 Aralık günü saat 18:00'de Atatürk Kitaplığı'nda gerçekleştirilecek. Panele; Film Arası, Popüler Sinema, Altyazı, Modern Zamanlar ve SineCine dergilerinin yönetmenleri ve yayın kurulu üyeleri katılacak. Panelin açılış konuşmasını sinema tarihçisi ve eleştirmeni Burçak Evren yapacak. Abdulhamit Gürler'in moderatörlüğünü yapacağı panelde; Film Arası'ndan Suat Köçer, Altyazı'dan Fırat Yücel, Popüler Sinema'dan Senem İşmen, Modern Zamanlar'dan Ege Görgün ve SineCine'den Bahar Şimşek tartışmacı olarak yer alacak. (ibb.gov.tr)