Merhaba

Merhaba. Bu blog, Sineteci, Amca Size Gazeteci Diyebilir miyim? kitabından yola çıkılarak oluşturuldu. Adı da oradan geliyor. Kitap hazırlandıktan sonra da “Türk sinemasında gazeteci figürü” araştırmamızı kapsayan başka filmlere de ulaştık. Yani, araştırma sürecek. Burada öncelikle, kitapta yer veremediğimiz filmleri aktarmayı amaçlıyoruz. Ama kitapla sınırlı değiliz. Türkiye sineması ve/veya gazetecilik konusunda da araştırma, inceleme, görüş ve yorumlara açığız. Hoşgeldiniz.

Sineteci'de

Reha Erdem'e Venedik'ten ödül Antalya'da En İyi Film Mavi Bisiklet Bir Zamanlar Anadolu'da En İyi 100'de Londra'nın galibi Sivas Yılın 'Genç Cadı'sı Begüm Akkaya Sadri Alışık Oyuncu Ödülleri Esme Madra'ya Güney Kore'den ödül

27 Eylül 2013 Cuma

Ne 87 ne 97 olabildi

Oyuncu, yönetmen, yapımcı ve senarist Tuncel Kurtiz, 77 yaşında İstanbul'da öldü. Kurtiz, Şubat'ta Milliyet'te yayınlanan röportajında sağlık nedenlerinden dolayı tiyatro yapamadığını söylemiş ve "77 yaşındayım. 87, 97 olmak istiyorum" demişti. 1959'da Dormen Tiyatrosu'nda oyunculuğa başlayan Kurtiz, sinemaya Şeytanın Uşakları (İlhan Engin, 1964) filmiyle adım attı. Umut, Otobüs, Kanal ve Sürü, oyuncunun önemli filmleri arasında yer alır. Kurtiz'e, 2011'de 48. Altın Portakal Film Festivali'nde Yaşam Boyu Onur Ödülü verilmişti. Kurtiz için cumartesi günü saat 11:00'de Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde anma töreni yapılacak. Kurtiz, pazar günü Balıkesir'in Güre kasabasına bağlı Tahtakışla köyünde toprağa verilecek.

22 Eylül 2013 Pazar

Altın Koza'yı iki film paylaştı

20. Uluslararası Altın Koza Film Festivali Uzun Metraj Film Yarışması'nda en iyi film ödülü Gözümün Nuru (Hakkı Kurtuluş ve Melik Saraçoğlu) ve Yozgat Blues (Mahmut Fazıl Coşkun) filmlerine verildi. Uzun Metraj Yarışması'na 47 film katılmış, 12'si yarışa hak kazanmıştı. Ödüller şöyle:
En İyi Film: Gözümün Nuru ve Yozgat Blues
En İyi Yönetmen: Reha Erdem (Jin)
En İyi Senaryo: Hakkı Kurtuluş, Melik Saraçoğlu (Gözümün Nuru) ve Tarık Tutan, Mahmut Fazıl Coşkun (Yozgat Blues)
En İyi Görüntü Yönetmeni: Emre Tanyıldız (Soğuk)
En İyi Müzik: Mihaly Vig (Eve Dönüş Sarıkamış 1915)
En İyi Sanat Yönetmeni: Tural Polat (Eve Dönüş Sarıkamış 1915)
En İyi Kurgu: Ali Aga (Gözümün Nuru)
En İyi Kadın Oyuncu: Ahu Türkpençe ve Lale Başar (Köksüz)
En İyi Erkek Oyuncu: Ercan Kesal (Yozgat Blues)
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Melis Ebeler (Köksüz)
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Tansu Biçer  (Yozgat Blues)
Yılmaz Güney Ödülü: Köksüz (Deniz Akçay Katıksız)
Türkan Şoray Umut Veren Kadın Oyuncu: Deniz Hasgüler  (Jin)
Umut Veren Genç Erkek Oyuncu: Savaş Alp Başar (Köksüz)
Film Yön En İyi Yönetmen Ödülü: Mahmut Fazıl Coşkun (Yozgat Blues) ve Atıl İnaç (Daire)
SİYAD En İyi Film Ödülü: Gözümün Nuru (Hakkı Kurtuluş, Melik Saraçoğlu)
Adana İzleyici Ödülü: Çanakkale Yolun Sonu (Mustafa Kemal Uzun)