Merhaba

Merhaba. Bu blog, Sineteci, Amca Size Gazeteci Diyebilir miyim? kitabından yola çıkılarak oluşturuldu. Adı da oradan geliyor. Kitap hazırlandıktan sonra da “Türk sinemasında gazeteci figürü” araştırmamızı kapsayan başka filmlere de ulaştık. Yani, araştırma sürecek. Burada öncelikle, kitapta yer veremediğimiz filmleri aktarmayı amaçlıyoruz. Ama kitapla sınırlı değiliz. Türkiye sineması ve/veya gazetecilik konusunda da araştırma, inceleme, görüş ve yorumlara açığız. Hoşgeldiniz.

Sineteci'de

Reha Erdem'e Venedik'ten ödül Antalya'da En İyi Film Mavi Bisiklet Bir Zamanlar Anadolu'da En İyi 100'de Londra'nın galibi Sivas Yılın 'Genç Cadı'sı Begüm Akkaya Sadri Alışık Oyuncu Ödülleri Esme Madra'ya Güney Kore'den ödül

12 Ekim 2013 Cumartesi

Altın Portakal iki filmin

50. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali En İyi Film Ödülü, Kusursuzlar (Ramin Matin) ve Cennetten Kovulmak'a (Ferit Karahan) verildi. Karahan salonu Kürtçe selamladı ve "Bu ödülü Rojova direnişine ve Taksim direnişine armağan ediyorum" dedi. Cam Piramit Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen gecede verilen Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nın ödülleri şöyle:
En İyi Film: Kusursuzlar (Ramin Matin) ve Cennetten Kovulmak (Ferit Karahan)
En İyi Yönetmen: Ramin Matin (Kusursuzlar)
Film Yönetmenleri Derneği En İyi Yönetmen: Ramin Matin (Kusursuzlar)
En İyi Kadın Oyuncu: Zeynep Çamcı (Meryem)
En İyi Erkek Oyuncu: Hakan Yufkacıgil (Uzun Yol)
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Gülistan Acet (Cennetten Kovulmak)
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Ahmet Özarslan (Uzun Yol)
EXPO 2016 En İyi Senaryo Ödülü: Zeynep Dadak ve Merve Kayan (Mavi Dalga)
BAKA En İyi Görüntü Yönetmeni: Feza Çaldıran (Meryem)
En İyi Kurgu: Çiçek Kahraman (Mavi Dalga)
En İyi Sanat Yönetmeni: Selda Çiçek (Kutsal Bir Gün)
BAKA En İyi Müzik: Youki Yamamoto (Meryem)
En İyi İlk Film: Mavi Dalga
SİYAD En İyi Ulusal Film Ödülü: Kutsal Bir Gün (Serdar Temizkan)
Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü: Meryem (Atalay Taşdiken)
Antalya Kent Konseyi Seyirci Ödülü: Meryem (Atalay Taşdiken)
Behlül Dal Jüri Özel Ödülü: Mavi Ring Ekibi (Ömer Leventoğlu)
Jüri Özel Ödülü: Rojin Tekin (Cennetten Kovulmak)


7 Ekim 2013 Pazartesi

"Gezi"li Altın Portakal

50. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında düzenlenen 50. Yıl Töreni'nde ödül alan Işık Yenersu'nun "Bugün gördük ki 50 yıldır, Antalya'da her yer sinema her yer direniş"sözleri  "Her yer Taksim her yer direniş" sloganı ile karşılandı. Ahmet Mekin de "Direniş hep sürecek demokrasi tam var olana kadar" diye konuştu. Yönetmen Şerif Gören, Çarşı tişörtüyle çıktığı sahnede "Asi bir delikanlı olarak girdiğim sinemada sansüre karşıyım. Amerikan tröstlerine, sinema tekellerine, darbeye, işkenceye karşıyım. İçimdeki otosansüre de karşıyım. Onun için Çarşı'yım" dedi. Törende, aralarında Türkan Şoray, Ediz Hun, Fatma Girik ve İzzet Günay'ın da bulunduğu 22 kişiye, "50. Yıl Özel Ödülü" verildi.

1 Ekim 2013 Salı

Cici Kız

Yönetmen: Nejat Saydam
Senaryo: Nejat Saydam
Oyuncular: Gülşen Bubikoğlu, Aytaç Arman, Hulusi Kentmen
Yıl: 1974
Konu: Çeşitli kılıklara giren yankesici bir kızla, aşık olduğu gencin aşk öyküsü (Agâh Özgüç, Türk Filmleri Sözlüğü, Cilt 2, s. 16).  Amca (Zafer Önen), baba (Ali Şen) ve kızdan (Gülşen Bubikoğlu) oluşan bir aile, farklı kimlik ve kılıklara girerek, zenginleri dolandırır. Bunlardan biri de haberi gazetede çıkan Spor-Toto talihlisidir. Bu sırada karşılaştığı gence (Aytaç Arman) duyduğu aşk, kızın nedamet getirmesine neden olur (sineteci).