Merhaba

Merhaba. Bu blog, Sineteci, Amca Size Gazeteci Diyebilir miyim? kitabından yola çıkılarak oluşturuldu. Adı da oradan geliyor. Kitap hazırlandıktan sonra da “Türk sinemasında gazeteci figürü” araştırmamızı kapsayan başka filmlere de ulaştık. Yani, araştırma sürecek. Burada öncelikle, kitapta yer veremediğimiz filmleri aktarmayı amaçlıyoruz. Ama kitapla sınırlı değiliz. Türkiye sineması ve/veya gazetecilik konusunda da araştırma, inceleme, görüş ve yorumlara açığız. Hoşgeldiniz.

Sineteci'de

Reha Erdem'e Venedik'ten ödül Antalya'da En İyi Film Mavi Bisiklet Bir Zamanlar Anadolu'da En İyi 100'de Londra'nın galibi Sivas Yılın 'Genç Cadı'sı Begüm Akkaya Sadri Alışık Oyuncu Ödülleri Esme Madra'ya Güney Kore'den ödül

25 Ocak 2014 Cumartesi

Ankara Uluslararası Film Festivali

25. Ankara Uluslararası Film Festivali, 5-15 Haziran tarihlerinde yapılacak. Festivalin bu yıl ana teması bellek / belleksizleştirme / belleksizleştirmeye direnme olarak belirlendi. Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından düzenlenecek festivalin ulusal film yarışması bölümüne katılmak isteyenler için başvuru formunun iletilmesi için son tarihi 7 Nisan. Başvuru formu filmfestankara.org.tr adresinde. Yarışmaya katılması kesinleşen filmlerin kopyalarının ise 23 Mayıs'a kadar teslim edilmesi gerekiyor. Yarışmanın yapılabilmesi için önkoşul, en az 6 filmin başvurmuş ve ön değerlendirmeyi geçmesi. Filmlerin başka festivallere katılmış olması ya da ödül alması, televizyonda yayınlanması yarışmaya katılmaya engel olmayacak. Yarışmaya katılacak filmlerin 1 Ocak 2013 tarihinden sonra yapılmış ve film yapımcılarının en az birinin ya da yönetmeninin TC vatandaşı olması şartı aranıyor. (filmfestankara.org.tr)

24 Ocak 2014 Cuma

Açlığa Doymak

Yönetmen: Zübeyr Şaşmaz
Senaryo: Zübeyr Şaşmaz, Mustafa Çevik
Oyuncular: Mete Horozoğlu, Hazar Ergüçlü, Didem Balçın
Yıl: 2012
Konu: Sena  (Hazar Ergüçlü), sol örgüt mensubu devrimci ağabeyinin ani ölümüyle derin bir hüzün yaşar... örgüte dahil olur. Nasıl olduysa, bir anda kendisini ağabeyinin davası içinde ve onun yarım kalmış işlerini tamamlarken bulur... Çalıştığı gazeteden atılan Eyüp (Mete Horozoğlu), karısını ve çocuklarını bombalı bir eylemde kaybedince hiçbir amacı kalmayan bir adama dönüşür (beyazperde.com). Eyüp işten çıkarıldığını müdür Serdar'dan (Musa Uzunlar) öğrendikten sonra şefiyle konuşur; Eyüp: Ağabey ne oldu? Ha hoşuna gitti mi mutlu oldun mu şimdi? Şef: Benimle ne ilgisi var? Eyüp: Bırak ya dik dur karşımda. Şef: Ben sana görüşme ayarlıyorum Ankara'da. Her şeyi planlıyorum. Gitmiyorsun. Haber de vermiyorsun. Kıçını da ben topluyorum. Ayrıca benden bir şey çıkmadı. Eyüp: Bu işin arkasında kim var biliyorum ben. Bu işin arkasındakini biliyorum ben. Tamam mı çok iyi biliyorum ağabey. Şef: Diklen sen daha diklen. Eyüp: Cehenneme kadar yolunuz var. Hepinizin cehenneme kadar (sineteci).

Kültür Bakanlığı film arşivi kuruyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı, filmlerin uygun koşullarda saklanması amacıyla "Filmlerinizi getirin biz saklayalım" projesi başlattı. Bakan Ömer Çelik'in talimatıyla başlatılan proje, hem ulusal film arşivi oluşturmayı hem filmlerin dijital arşive geçirilmesi ve gerekli fiziki koşullarda saklanmasını amaçlıyor. Film Sanayii ve Tüm Sanatçıları Güçlendirme Vakfı FİLMSAN, ellerindeki filmleri bakanlık arşivine vereceğini bildirdi. Yönetmen Sinan Çetin de elindeki filmleri vereceğini söyledi. (Hürriyet)

22 Ocak 2014 Çarşamba

SİYAD'ın en iyisi Zerre

Sinema Yazarları Derneği SİYAD Ödülleri'nde En İyi Film Ödülü'nü Zerre (Erdem Tepegöz), En İyi Yönetmen Ödülü'nü Reha Erdem (Jin) aldı. Yılmaz Erdoğan'ın yönetmenliğini yaptığı Kelebeğin Rüyası beş dalda ödüle layık görüldü. Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda düzenlenen gecede verilen 46. SİYAD Ödülleri şöyle:
En İyi Film: Zerre (Erdem Tepegöz)
En İyi Yönetim: Reha Erdem (Jin)
Mahmut Tali Öngören En İyi Senaryo: Onur Ünlü (Sen Aydınlatırsın Geceyi)
Cahide Sonku En İyi Kadın Oyuncu Performansı: Jale Arıkan (Zerre)
En İyi Erkek Oyuncu Performansı: Kıvanç Tatlıtuğ (Kelebeğin Rüyası)
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Performansı: Farah Zeynep Abdullah (Kelebeğin Rüyası)
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Performansı: Nadir Sarıbacak (Yozgat Blues)
En İyi Kurgu: Mesut Ulutaş (Zerre)
En İyi Müzik: Rahman Altın (Kelebeğin Rüyası)
En İyi Görüntü Yönetmeni: Gökhan Tiryaki (Kelebeğin Rüyası)
En İyi Sanat Yönetimi: Hakan Yarkın (Kelebeğin Rüyası)
Ahmet Uluçay Umut Ödülü: Ali Aydın (Küf)
Onur Ödülü: Serra Yılmaz, Ali Özgentürk, Macit Koper
Emek Ödülü: Erol Ağakay
Özel Ödül: Sungu Çapan
(siyad.org)

20 Ocak 2014 Pazartesi

Ulusal film festivallerine sansür

Ulusal film festivallerine sansür girişimi 26 yıl sonra yine gündemde. Kültür ve Sinema Genel Müdürlüğü, ulusal film festivallerinde gösterilecek filmlere bakanlık denetiminden geçme zorunluluğu getirdi. 1988'de sansür kurulu beş filme sansür istemiş, yapılan protestolarla bu engellenmişti. Radikal gazetesinden Şenay Aydemir'in haberine göre, ilk adım Genel Müdürlük tarafından başvuruların devam ettiği İstanbul Film Festivali yöneticilerine gönderilen bir yazı ile atıldı. Yazıda, Türkiye'de düzenlenecek fuar, film festivali ve şenlik gibi etkinliklerde yabancı filmlerin "Sanatsal Etkinlikler Komisyonu"ndan izin alındıktan sonra gösterilebileceği belirtildi. Yazıya göre, yerli yapımlar için de kayıt-tescil belgelerinin tamamlanmış olması zorunlu. Müdürlük kayıt ve tescil belgesini geçen yıl Altın Portakal'a bir hafta kala istemiş ve yoğun uğraşlar sonucu yetkililer ikna edilebilmişti. Genel Müdürlük, durumu "rutin bir uygulama" olarak niteledi. Kurallara uymayanlara para cezası verilecek. Müdürlükten daha sonra yapılan açıklamada, düzenlemeye ilişkin yönetmeliğin 15. maddesinin 2004'ten beri uygulandığı belirtildi.

12 Ocak 2014 Pazar

SİYAD Onur Ödülleri

Sinema Yazarları Derneği SİYAD, bu yıl oyuncu Serra Yılmaz, yönetmen Ali Özgentürk ve oyuncu-senarist Macit Koper'e Onur Ödülü verecek.

SİYAD Türk Sineması Ödülleri adayları

Sinema Yazarları Derneği SİYAD, Türk Sineması Ödülleri'nin adaylarını belirledi. Gösterime giren 86 filmden 12'si çeşitli dallarda adaylık kazandı. Kelebeğin Rüyası (Yılmaz Erdoğan) 9, Sen Aydınlatırsın Geceyi (Onur Ünlü) ve Yozgat Blues (Mahmut Fazıl Coşkun) 8, Jin (Reha Erdem) 7 dalda aday. Ödül kazananlar 20 Ocak'ta Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda yapılacak törende açıklanacak. 46. SİYAD Türk Sineması Ödülleri'nin uzun metraj adayları şöyle:
En İyi Film
Kelebeğin Rüyası (Yılmaz Erdoğan), Sen Aydınlatırsın Geceyi (Onur Ünlü), Yozgat Blues (Mahmut Fazıl Coşkun), Zerre (Erdem Tepegöz)
En İyi Yönetim
Erdem Tepegöz (Zerre), Mahmut Fazıl Coşkun (Yozgat Blues), Onur Ünlü (Sen Aydınlatırsın Geceyi), Reha Erdem (Jin), Yılmaz Erdoğan (Kelebeğin Rüyası)
Mahmut Tali Öngören En İyi Senaryo
Erdem Tepegöz (Zerre), Mahmut Fazıl Coşkun-Tarık Tufan (Yozgat Blues), Onur Ünlü (Sen Aydınlatırsın Geceyi), Reha Erdem (Jin), Yılmaz Erdoğan (Kelebeğin Rüyası)
Cahide Sonku En İyi Kadın Oyuncu Performansı
Defne Halman (Hayatboyu), Demet Evgar (Sen Aydınlatırsın Geceyi), Deniz Hasgüler (Jin), Jale Arıkan (Zerre), Sanem Öge (Şimdiki Zaman)
En İyi Erkek Oyuncu Performansı
Ali Atay (Sen Aydınlatırsın Geceyi), Ercan Kesal (Küf), Ercan Kesal (Yozgat Blues), Kıvanç Tatlıtuğ (Kelebeğin Rüyası), Serdar Orçin (Eve Dönüş Sarıkamış 1915)
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Performansı
Damla Sönmez (Sen Aydınlatırsın Geceyi), Özay Fecht (Zerre), Rüçhan Çalışkur (Zerre), Şenay Aydın (Şimdiki Zaman), Farah Zeynep Abdullah (Kelebeğin Rüyası)
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Performansı
Mustafa Uzunyılmaz (Meryem), Nadir Sarıbacak (Yozgat Blues), Rasim Öztekin (Düğün Dernek), Tansu Biçer (Küf), Tansu Biçer (Yozgat Blues)
En İyi Kurgu
Ali Aga (Gözümün Nuru), Bora Gökşingöl (Kelebeğin Rüyası), Çiçek Kahraman (Yozgat Blues), Mesut Ulutaş (Zerre), Reha Erdem (Jin)
En İyi Müzik
Emrah Ağdan (Zerre), Hildur Gugnadottir (Jin), Mihaly Vig (Eve Dönüş Sarıkamış 1915), Rahman Altın (Kelebeğin Rüyası), Youki Yamamato (Meryem)
En İyi Görüntü Yönetmeni
Emre Erkmen (Hayatboyu), Florent Herry (Jin), Gökhan Tiryaki (Kelebeğin Rüyası), Hayk Kırakosyan (Eve Dönüş Sarıkamış 1915), Vedat Özdemir (Sen Aydınlatırsın Geceyi)
En İyi Sanat Yönetimi
Hakan Yarkın (Kelebeğin Rüyası), Hüsamettin Demirci (Sen Aydınlatırsın Geceyi), Osman Özcan (Yozgat Blues), Tora Aghabayova (Zerre), Tural Polat (Eve Dönüş Sarıkamış 1915)
(siyad.org)