Merhaba

Merhaba. Bu blog, Sineteci, Amca Size Gazeteci Diyebilir miyim? kitabından yola çıkılarak oluşturuldu. Adı da oradan geliyor. Kitap hazırlandıktan sonra da “Türk sinemasında gazeteci figürü” araştırmamızı kapsayan başka filmlere de ulaştık. Yani, araştırma sürecek. Burada öncelikle, kitapta yer veremediğimiz filmleri aktarmayı amaçlıyoruz. Ama kitapla sınırlı değiliz. Türkiye sineması ve/veya gazetecilik konusunda da araştırma, inceleme, görüş ve yorumlara açığız. Hoşgeldiniz.

Sineteci'de

Reha Erdem'e Venedik'ten ödül Antalya'da En İyi Film Mavi Bisiklet Bir Zamanlar Anadolu'da En İyi 100'de Londra'nın galibi Sivas Yılın 'Genç Cadı'sı Begüm Akkaya Sadri Alışık Oyuncu Ödülleri Esme Madra'ya Güney Kore'den ödül

30 Haziran 2014 Pazartesi

Gözümün Nûru Moskova'da ödül aldı

Melik Saraçoğlu ve Hakkı Kurtuluş'un yazıp yönettiği Gözümün Nûru, 36. Uluslararası Moskova Film Festivali'nde (MIFF), Jüri Özel Ödülü "Gümüş George"u (Silver George) aldı. Ödüller, 29 Haziran'da Rusya Federasyonu Sinema Yapımcıları Birliği Merkezi'ndeki kapanış töreninde verildi. Festivalin ana yarışmasındaki jüri; yönetmen Gleb Panfilov başkanlığında, yapımcı Abderrahmane Sissako, oyuncu Franziska Petri, yönetmen Levan Koguashvili ve sinema yazarı Laurent Danielou'dan oluştu. (36.moscowfilmfestival.ru)

29 Haziran 2014 Pazar

Kış Uykusu Ceylan'a rekor getirdi

Nuri Bilge Ceylan'ın Kış Uykusu filmi, ilk iki haftada 166 bin 22 kişi tarafından seyredildi. Bu rakam, Ceylan'ın kendi seyirci rekorunu kırmasını sağladı. Box Office Türkiye verilerine göre, toplamda; 2002 yapımı Uzak 63 bin 845, 2006 yapımı İklimler 35 bin 345, 2008 yapımı Üç Maymun 127 bin 668, 2010 yapımı Bir Zamanlar Anadolu'da 161 bin 181 kişi tarafından görülmüştü. Kış Uykusu ayrıca, yine ilk iki haftada 1 milyon 886 bin 235 lira ile diğer filmlerinden daha çok gelir elde etti. (boxofficeturkiye.com) Cannes'da; Uzak Büyük Jüri Ödülü'nü, İklimler FIPRESCI Ödülü'nü, Üç Maymun En İyi Yönetmen Ödülü'nü, Bir Zamanlar Anadolu'da Büyük Jüri Ödülü'nü, Kış Uykusu da Altın Palmiye'yi kazanmıştı.

Kemerlerinizi Bağlayın'a İtalya'dan üç ödül

Yönetmen Ferzan Özpetek'in Kemerlerinizi Bağlayın (Allacciate le cincture) filmi, İtalya'da Nastri d'Argento'da (Gümüş Kuşak) üç dalda ödül aldı. Filmin başrol oyuncusu Kasia Smutniak "En İyi Kadın Oyuncu", Paola Minaccioni "En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu" ve Pino Pemmegrino da "En İyi Oyuncu Yönetmeni" ödülünü kazandı. Ödüller, sinema yazarlarının oylarıyla belirlendi. Ödüller Sicilya adasındaki Taormina kentinde düzenlenen törenle verildi. Fotoğrafta; Smutniak, ödülünü aldıktan sonra yönetmen Özpetek'le birlikte görülüyor. (cinegiornalisti.com)

20 Haziran 2014 Cuma

Muhalif Başkan

Yönetmen: Yüksel Torun
Senaryo: Kasım Uçkan
Oyuncular: Ferhan Şensoy, Yusuf Atala, Dost Elver, Türkan Kılıç
Yıl: 2013
Konu: Küçük bir kasabada Belediye Başkanı olan Zafer (Ferhan Şensoy), işsizlik ve göçün önüne geçebilmek için çareler aramaktadır. Ancak sürekli eski başkan Cengiz'in (Yusuf Atala) engellemeleri ile karşı karşıyadır. Zafer'in danışmanı Özkan (Dost Elver), çözüm için çeşitli öneriler öne sürmektedir. Önerilerinin amacı kendi deyimiyle "kasabayı medyanın ilgi odağı" haline getirmektir. Gelişmeler kasabayı medyanın ilgi odağı yapacaktır ama nasıl. Özkan, elindeki gazeteyi Zafer'e gösterirken şöyle der: "Hey maşallah, kimin başkanı ya. Çok yakışıklı çıkmışsınız başkanım." Zafer'in cevabı, "Özkan sus istersen. Medyada kasabanın adı çıksın, bütün Türkiye bizden bahsetsin istiyorduk, şu hale bak" olur. Özkan içinse amaca ulaşılmıştır: "Tamam Başkanım, amacımıza ulaştık. Tüm Türkiye bizden bahsediyor. Reklamın iyisi kötüsü olmaz." Bir not: Özkan'ın gösterdiği ve film için özel birinci sayfa yaptığı anlaşılan Mudanya Gürses gazetesi, Gürmet Matbaacılık San. Tic. Ltd. Şti. tarafından 1993 yılından beri Mudanya'da haftalık olarak yayınlanmaktadır. Sahibi H. Basri Filiz, Yazı İşleri Müdürü Cenk Filiz'dir. (sineteci)

16 Haziran 2014 Pazartesi

Ankara Daire'yi seçti

25. Ankara Uluslararası Film Festivali'nde, En İyi Film Ödülü'nü Daire (Atıl İnaç) aldı. Daire, üç ayrı dalda daha ödüle sahip oldu. Reha Erdem'e En İyi Yönetmen Ödülü'nü kazandıran Şarkı Söyleyen Kadınlar, dört dalda daha ödüle değer görüldü. Dünya Kitle İletişim Vakfı'nın düzenlediği festivalin kapanış töreni, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Salonu'nda yapıldı. 25. Ankara Uluslararası Film Festivali Ulusal Uzun Film Yarışması'nda verilen ödüller şöyle:
En İyi Film: Daire (Atıl İnaç)
SİYAD En İyi Film: Kusursuzlar (Ramin Matin)
Seçici Kurul Özel Ödülü: Bir Varmış Bir Yokmuş (Kazım Öz)
En İyi Yönetmen: Reha Erdem (Şarkı Söyleyen Kadınlar)
En İyi Kadın Oyuncu: Nazan Kesal (Daire)
En İyi Erkek Oyuncu: Fatih Al (Daire)
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Deniz Hasgüler (Şarkı Söyleyen Kadınlar)
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Erol Babaoğlu (Daire)
Onat Kutlar En İyi Senaryo Ödülü: Emine Yıldırım (Kusursuzlar)
En İyi Görüntü Yönetmeni: Florent Herry (Şarkı Söyleyen Kadınlar)
En İyi Sanat Yönetmeni: Ömer Atay (Şarkı Söyleyen Kadınlar)
En İyi Özgün Müzik: Toygar Işıklı (Bi Küçük Eylül Meselesi)
En İyi Kurgu: Ali Aga (Gözümün Nûru)
En İyi Ses Tasarımı: Reha Erdem (Şarkı Söyleyen Kadınlar)
Umut Veren Yeni Yönetmen: Faysal Soysal (Üç Yol)
Umut Veren Yeni Kadın Oyuncu: Ayris Alptekin (Mavi Dalga)
Umut Veren Yeni Erkek Oyuncu: Mirza Metin (Cennetten Kovulmak)
Umut Veren Yeni Senaryo Yazarı: Ferit Karahan (Cennetten Kovulmak)

14 Haziran 2014 Cumartesi

Türk Sineması 100. Yıl Onur Ödülleri

Sinema ve Televizyon Eserleri Meslek Birliği SETEM tarafından belirlenen Türk Sineması'nın 100. Yıl Onur Ödülleri, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen törenle verildi. Onur Ödülü'ne layık görülen isimler soyadına göre şöyle:
Yılmaz Atadeniz, Mehmet Dinler, Ülkü Erakalın, Ertem Göreç, Aram Gülyüz, Safa Önal, Duygu Sağıroğlu, Necip Sarıcı, Vedat Türkali ve Memduh Ün. (setemakademi.com)

21. Altın Koza Film Festivali

21. Altın Koza Film Festivali 15-21 Eylül tarihlerinde yapılacak. Festival'de, Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması ve Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması düzenlenecek. Yarışmalara katılmak isteyenler için başvurular başladı. Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda, En İyi Film'e 350 bin lira ödül verilecek. En İyi Yönetmen, En İyi Oyuncu, En İyi Sanat Yönetmeni ve En İyi Kurgu dallarında da para ödülleri sunulacak. Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenecek festivalle ilgili başvuru formları ve yönetmeliklerine altinkozafestivali.org adresinden ulaşabilirsiniz. Son başvuru tarihi 1 Ağustos.

10 Haziran 2014 Salı

Medyafaresi Bi Küçük Eylül Meselesi'ni seçti

3. Kristal Fare Ödülleri'nde En İyi Film Ödülü, Bi Eylül Küçük Meselesi'nin (Kerem Derem) oldu. Film ekibi adına ödülü, yapımcı Kerem Çatay aldı. medyafaresi.com'un kurucusu Kubilay Tümen, Trump Towers'te düzenlenen törende yaptığı konuşmada, "ödül alan herkesin bileğinin hakkıyla, anasının ak sütü gibi bir ödüle sahip olduğunu" söyledi. Kristal Medya Fare Ödülleri internet üzerinden yapılan oylama ile belirlendi. (meydafaresi.com)

6 Haziran 2014 Cuma

Fida Film ve Tiglon iflas erteleme istedi

Türkiye sinema endüstrisinin köklü şirketlerinden Fida Film ve bağlı şirketi Tiglon İletişim mali darboğaza düştü. Her iki şirket için geçen ay iflas erteleme talebinde bulunuldu. Fida Film'in yapımcılığını üstlendiği filmler arasında; AROG, Yahşi Batı, Nefes, Av Mevsimi, Kabadayı ve Çanakkale 1915 gibi filmler bulunuyor. Hazırlanacak rapor sonrasında tedbir kararının verilip verilmeyeceği karara bağlanacak. Dosya, İstanbul 3. Asliye Ticaret Mahkemesi'nde. (radikal.com.tr)

En iyi 100 filmi halk seçecek

Kültür Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, Türk sinemasının en iyi 100 filmini belirlemek için, www.yuzyilyuzfilm.gov.tr adresinde oylama başlattı. Oylama 1 Eylül tarihine kadar devam edecek. Bakanlık girişimiyle önce, akademisyenler, meslek birlikleri ve sivil toplum kuruluşları 500 filmi belirledi. Ardından, Bakanlık bu sayıyı 300'e indirdi. Oylama sonuçları düzenlenecek özel bir gecede açıklanacak. 300 film arasında; Anayurt Oteli, Arkadaş, Ateşten Gömlek, Babam ve Oğlum, Bir Avuç Cennet, Davaro, Feride, Filler ve Çimen, Hababam Sınıfı, İki Dil Bir Bavul, Kızılırmak Karakoyun, Lal Gece, Nefes, Organize İşler, Pandora'nın Kutusu, Recep İvedik, Selamsız Bandosu, Şoför Nebahat, Turist Ömer ve Yol var. Liste dışı bırakılan 200 film hakkında bir bilgi bulunmuyor.