Merhaba

Merhaba. Bu blog, Sineteci, Amca Size Gazeteci Diyebilir miyim? kitabından yola çıkılarak oluşturuldu. Adı da oradan geliyor. Kitap hazırlandıktan sonra da “Türk sinemasında gazeteci figürü” araştırmamızı kapsayan başka filmlere de ulaştık. Yani, araştırma sürecek. Burada öncelikle, kitapta yer veremediğimiz filmleri aktarmayı amaçlıyoruz. Ama kitapla sınırlı değiliz. Türkiye sineması ve/veya gazetecilik konusunda da araştırma, inceleme, görüş ve yorumlara açığız. Hoşgeldiniz.

Sineteci'de

Reha Erdem'e Venedik'ten ödül Antalya'da En İyi Film Mavi Bisiklet Bir Zamanlar Anadolu'da En İyi 100'de Londra'nın galibi Sivas Yılın 'Genç Cadı'sı Begüm Akkaya Sadri Alışık Oyuncu Ödülleri Esme Madra'ya Güney Kore'den ödül

31 Temmuz 2014 Perşembe

Fatih Akın'a yaşam boyu onur ödülü

Hamburg Film Festivali, yaşam boyu onur ödülü Douglas Sirk Ödülü'ne yapımcı ve yönetmen Fatih Akın'ı layık gördü. Ödül, Fatih Akın'a son filmi The Cut'un (Kesik), festival sırasında 27 Eylül'deki galasında sunulacak. The Cut, Akın'ın "aşk, ölüm ve şeytan" temalı üçlemesinin Duvara Karşı ve Yaşamın Kıyısı'ndan sonra son filmi. Senaryosu da Mardik Martin'le birlikte Akın'a ait The Cut'ta; Tahar Rahim, Simon Abkarian, Arsinee Khanjian ve Bartu Küçükçağlayan oynuyor. Ürdün, Küba, Kanada, Malta ve Almanya'da çekilen ve Ermeni tehcirini ile kızlarını arayan dilsiz bir babanın hikayesini anlatan film, 16 Ekim'de vizyona girecek. The Cut'un fragmanına bu adresten ulaşabilirsiniz.
Akın, filmle ilgili olarak Agos gazetesine şunları söylemişti: "Filmimi soykırım üzerine bir film olarak görmüyorum. Filmin en büyük ilham kaynağı Elia Kazan'ın Amerika, Amerika'sı oldu. Bence Amerika, Amerika hem bir destan hem macera filmidir. Nerede bir yasak varsa, orada korku vardır. Bu film korkunun sonuçlarını soyut bir şekilde ele alıyor. Şeytan dışımızda değildir, sinsice içimize sokulur. Zaten oradadır yani. Onu bir tek kendimiz kovup atabiliriz. Şundan eminim ki benim de bir parçası olduğum Türk toplumu bu filme hazır. Elbette bu filmin sert olması gerekiyor, yoksa ciddiye alamazdık. İçerikten rahatsız olacak birileri çıkacaktır. Tam da bu yüzden filmin yapıcı bir tartışmaya vesile olacağını düşünüyorum." Akın'ın Cannes Film Festivali'nden çektiği The Cut, 27 Ağustos - 6 Eylül tarihlerindeki Venedik Film Festivali'nin uluslararası yarışma bölümüne katılacak. Hamburg Film Festivali, 25 Eylül - 4 Ekim tarihlerinde yapılacak. Douglas Sirk Ödülü, film kültürüne ve sektörüne katkıda üstün başarı gösterenlere veriliyor. Hamburg doğumlu Sirk, All That Heaven Allows (1955) ve Imitation of Life (1959) gibi klasiklerin yönetmenliğini yapmıştı. (hollywoodreporter.com)

30 Temmuz 2014 Çarşamba

2. Uluslararası Amed Film Festivali

2. Uluslararası Amed Film Festivali, 27 Ekim - 2 Kasım tarihleri arasında Diyarbakır'da yapılacak. Festivalin sanatın ve özelde ise sinema sanatının, özgürlükçü bir çizgide gelişimine, sinemanın endüstriyel ilişkisinin ötesinde demokratik toplumcu bir sanat anlayışının gelişmesine katkı sunmayı amaçladığı belirtildi. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı, festivalin özgürlük teması ile Rojava Devrimi'ne adanacağını söyledi. Festivalde, Uzun Metrajlı Film Bölümü ve Ulusal Uzun Metraj Senaryo Destek Bölümü yer alacak. Festival başvuruları, 27 Eylül tarihine kadar amedfilm.com adresine yapılabilecek.

14. Frankfurt Türk Film Festivali

14. Frankfurt Türk Film Festivali (Turkisches Film Festival Frankfurt), 7 - 13 Eylül tarihleri arasında yapılacak. Festivalde ikinci kez, Ulusal Metraj Film Yarışması'nda Altın Elma Sinema Ödülleri dağıtılacak. Ödüller; En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Senaryo, En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Müzik, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu ve İzleyici dallarında verilecek. Ön Jüri elemesinden geçen filmler arasında; Daire, Gözümün Nûru, Karnaval, Meryem, Sen Aydınlatırsın Geceyi, Senin Hikayen, Tamam mıyız? Kadın İşi, Zerre, Sev Beni, Patron Mutlu Son İstiyor, Jin, Halam Geldi, Dağ, Yozgat Blues ve Eve Dönüş: Sarıkamış 1915 bulunuyor.(turkfilmfestival.de)

Sev Beni'ye Ukrayna'dan iki ödül

5. Odessa Film Festivali Ulusal Yarışma bölümünde, yönetmenliğini Maryna Gorbach Er ve Mehmet Bahadır Er'in üstlendiği, Ukrayna-Türkiye ortak yapımı Sev Beni (2012), iki ödül kazandı. Jüri Özel Ödülü, filmde "psikolojik gerilimi" kullanım biçimi nedeniyle yönetmenlere verildi. En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü de Ushan Çakır aldı. Sev Beni böylece katıldığı uluslararası festivallerden sekizinci ödülünü almış oldu. (sadibey.com)

19 Temmuz 2014 Cumartesi

51. Altın Portakal Film Festivali

51. Altın Portakal Film Festivali, 10 - 18 Ekim tarihlerinde yapılacak. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Altın Portakal'ı yeniden dünya sinemasının gündemine alacaklarını, küresel bir festival olarak öne çıkarmaya çalışacaklarını söyledi. Oluşturulacak Antalya Film Forumu, bir ortak yapım proje geliştirme merkezi olarak faaliyet gösterecek. Elif Dağdeviren'in direktörlüğünü üstlendiği festival, bu yıldan itibaren bir Festival Komitesi danışmanlığında ilerleyecek. Komitede; Hülya Uçansu, yapımcı Zeynep Özbatur Atakan, sinema yazarı Alin Taşçıyan yer alacak. Ulusal bölümün direktörlüğünü Serap Ergin, uluslararası bölümün direktörlüğünü Nesim Bencoya yapacak. Festivalin Onur Ödülü, Nilüfer Aydan, Haldun Dormen ve Tarık Dursun Kakınç'a verilecek. (antalya.bel.tr)

15 Temmuz 2014 Salı

İlyas Salman'ın oynadığı filme ödül

49. Karlovy Vary Film Festivali'nde, başrollerini İlyas Salman, Mariam Buturishvili ve Tamer Levent'in paylaştığı Corn Island / Simindis kuhrzuli (Mısır Adası) En İyi Film Ödülü Kristal Dünya'yı kazandı. Çek Cumhuriyeti'nde düzenlenen festivalin ödül töreni 12 Temmuz'da yapıldı. Törende, En İyi Film Ödülü'nü Gürcü yönetmen George Ovashvili aldı. En İyi Film Ödülü, 25 bin dolar olarak belirlenmişti. Film, Gürcistan, Almanya, Çek Cumhuriyeti ve Kazakistan ortak yapımı. Yaşlı bir çiftçi ile 16 yaşındaki torunu, Gürcistan'la Abhazya arasındaki Inguri Nehri'nin ortasındaki bir adada mısır eker. Doğa ile iki kişi arasındaki yoğun bağ, sınır polisinin gelmesiyle yerini huzursuzluğa bırakır. Filmin fragmanına buradan ulaşabilirsiniz. Festivalde ikinciliği Free Fall / Szabadeses, elde etti. Filmin yönetmeni Gyögry Palfi En İyi Yönetmen Ödülü'nün sahibi oldu. (kviff.com)

12 Temmuz 2014 Cumartesi

Reha Erdem Altın Koza Jüri Başkanı

21. Uluslararası Altın Koza Film Festivali kapsamındaki Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması Jüri Başkanlığı'nı Reha Erdem yapacak. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, konu ile ilgili açıklamasında, "Sinemamızın 100. yaşını kutladığımız bu yılda son dönem sinemamızın en başarılı yönetmenlerinden biri olan Sayın Reha Erdem'in jüri başkanlığı görevini kabul etmesi bizleri çok memnun etmiştir" dedi. Festival, 15-21 Eylül 2014 tarihleri arasında yapılacak. Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması için başvurular sürüyor. Başvuru formlarına altinkoza.org.tr sitesinden ulaşılabilir. Son başvuru tarihi 1 Ağustos. (altinkoza.org.tr)

3 Temmuz 2014 Perşembe

Filmekimi

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı İKSV tarafından düzenlenen 13. Filmekimi, 11-17 Ekim tarihlerinde İstanbul'da. Prömiyerini Sundance, Cannes, Venedik ve Toronto gibi festivallerde yapan 40'a yakın film, yedi gün boyunca İstanbul'da, Ekim ayı boyunca da Ankara, İzmir, Diyarbakır, Gaziantep, Urfa, Trabzon ve Konya'da gösterilecek. Filmekimi'nde, Altın Palmiye'nin en güçlü adaylarından biri olan ve günümüz Rusyası'nın toplumsal sorunlarını ele alan Leviathan (Andrei Zvyagintsev), gösterilecek. Diğer filmler arasında; Maps to the Stars (David Cronenberg), Mr. Turner (Mike Leigh), Whiplash (Damien Chazelle) ve Timbuktu (Abdrerrahman Sissako) bulunuyor. (facebook.com/filmekimi)

1 Temmuz 2014 Salı

Fida Film "Devam" dedi

Fida Film, sinema ve film sektörüne ara vermeden devam edeceğini açıkladı. Yapılan açıklamada şöyle denildi: "Fida Film A.Ş. ve iştirakleri, Türkiye sinema ve film sektöründe 49 yıldır faaliyet göstermektedir. İştigal konularında sektörde lider konumunda olan şirketlerimiz ile ilgili son zamanlarda bir kısım gerçek dışı ve maksatlı haber yapılmakta olduğunu görmekteyiz. Fida Film ve iştirakleri, iştigal alanlarında her zamanki konumuyla ve kararlılığıyla faaliyetlerine devam etmektedir. Bu doğrultuda şirketimiz tarafından talep edilen tedbir ve koruma önlemleri mahkemece uygun görülmüş ve şirketimizin ticari faaliyetlerine devam etmesi için gerekli tedbirlere hükmedilmiştir. Şirketlerimiz bu kararla 49 yıldır faaliyet gösterdiği sinema ve film sektörüne ara vermeden devam edecektir." (medyatava.com)