Merhaba

Merhaba. Bu blog, Sineteci, Amca Size Gazeteci Diyebilir miyim? kitabından yola çıkılarak oluşturuldu. Adı da oradan geliyor. Kitap hazırlandıktan sonra da “Türk sinemasında gazeteci figürü” araştırmamızı kapsayan başka filmlere de ulaştık. Yani, araştırma sürecek. Burada öncelikle, kitapta yer veremediğimiz filmleri aktarmayı amaçlıyoruz. Ama kitapla sınırlı değiliz. Türkiye sineması ve/veya gazetecilik konusunda da araştırma, inceleme, görüş ve yorumlara açığız. Hoşgeldiniz.

Sineteci'de

Reha Erdem'e Venedik'ten ödül Antalya'da En İyi Film Mavi Bisiklet Bir Zamanlar Anadolu'da En İyi 100'de Londra'nın galibi Sivas Yılın 'Genç Cadı'sı Begüm Akkaya Sadri Alışık Oyuncu Ödülleri Esme Madra'ya Güney Kore'den ödül

27 Eylül 2014 Cumartesi

Kıskaç

Yönetmen: Oğuz Yalçın
Senaryo: Oğuz Yalçın
Oyuncular: Kamuran Usluer, Yalçın Gülhan, Sevtap Parman
Yıl: 1986
Konu: İki gazetecinin bir uyuşturucu mafyasıyla çatışmalarının öyküsü (Agâh Özgüç, Türk Filmleri Sözlüğü, c. 2, s. 276). Kenan (Kamuran Usluer), uyuşturucu şebekesiyle ilgili olarak bir dizi yazı kaleme alır ve çetenin hedefi haline gelir. Yanlışlıkla bir arkadaşı kurşunlara hedef olur. Filmin başında gazetede uyuşturucu yazısıyla ilgili şu konuşma geçer:
Tuna (Ayşe Artun): Çok iyi bir başlangıç. Bu bizim tirajımızı artıracak.
Ferit (Yalçın Gülhan): Bakalım nasıl tepki gösterecekler?
Kenan: Bu biraz da polisin operasyonlarına bağlı.
Hale (Sevtap Parman): Bugünkü yazınız çok iddialı. Ortalık biraz karışacak gibi.
Ferit: İşimiz bu. (sineteci)

24 Eylül 2014 Çarşamba

Soğuk'a Fas'tan ödül

7. Tangier Uluslararası Film Festivali'nde Seyid Çolak'ın yazıp yönettiği Soğuk filmi Jüri Özel Ödülü'nü aldı. 17-21 Eylül tarihleri arasında yapılan festivalde, aralarında Amerika, İspanya, Fransa ve Kanada yapımı uzun metrajlı filmlerin bulunduğu 40 film yarıştı. En İyi Film Kısa Ödülü'ne Fransa yapımı, Zakaria (Leyla Bouzid) layık görüldü. En İyi Senaryo Ödülü Destino (Zangro), En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü La Otra Cena (Albert Blanch) filmine verildi. (ar-ar.facebook.com)

23 Eylül 2014 Salı

Jin "Altın Elma"ları topladı

14. Frankfurt Türk Film Festivali'nde, Jin Uzun Metrajlı En İyi Film seçildi. Jin, toplamda beş Altın Elma Ödülü aldı. Ödüller, Frankfurt Cinestar Metropolis sinema salonunda düzenlenen törenle verildi. Jin'in yönetmeni Reha Erdem festivale gelemediği için, onun yerine ödülü filmin başrol oyuncusu Deniz Hasgüler aldı. Festival Başkanı Hüseyin Sıtkı, yaptığı konuşmada "Yorulduk, koştuk, enerji sarfettik. Sonuçtan hepimiz çok memnunuz Uyum ve toplumsal barışa katkıyı en iyi şekilde filmler aracılığıyla verebileceğimizi düşünüyoruz" dedi. Altın Elma Ödülleri şöyle:
En İyi Film: Jin (Reha Erdem)
En İyi Yönetmen: Reha Erdem (Jin)
En İyi Senaryo: Reha Erdem (Jin)
En İyi Görüntü Yönetmeni: Florent Herry (Jin)
En İyi Müzik: Hildur Gurnadottir (Jin)
En İyi Erkek Oyuncu: Ercan Kesal (Yozgat Blues)
En İyi Kadın Oyuncu: Miray Akay (Halam Geldi ve Eve Dönüş Sarıkamış 1915), Jale Arıkan (Zerre) (turkfilmfestival.de)

Erciyes Film Festivali 29 Ekim'de

7. Erciyes Film Festivali, 29-31 Ekim tarihleri arasında yapılacak. Festivalin amacı; alanında özgün fikirler üretebilecek, farklı bakış açılarıyla sinemaya katkıda bulunacak tüm ön lisans, lisans ve lisansüstü öğrencilerinin teorik bilgilerini pratiğe dökmelerine yardımcı olmak, kurmaca ve belgesel filmin gelişmesine katkıda bulunmak ve filmlerin seyirciyle buluşmasını sağlamak olarak saptandı. Festival yarışmasına katılmak isteyenlerin, 1 Ocak 2012'den sonra çekilmiş olmak kaydıyla, 13 Ekim tarihine kadar filmlerini Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi'ne teslim edilmesi gerekiyor. Ön elemeyi geçen filmler, 24 Ekim'de açıklanacak. Kurmaca filmler için Süleyman Çetinsaya Birincilik, İkincilik, Üçüncülük ve Facebook Beğeni Ödülleri verilecek. Kurmaca filmler için, Festival Seçici Kurulu şu isimlerden oluşuyor: Mehmet Güleryüz, Nazif Tunç, İsmail Güneş, İhsan Kabil ve Hasanali Yıldırım. (erciyes.edu.tr)

22 Eylül 2014 Pazartesi

Altın Portakal'da 12 film yarışacak

51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda 12 film yarışacak. Filmler, 10-18 Ekim tarihlerinde yapılacak festivalde 14 dalda mücadele edecek. Altın Portakal'ın yanısıra SİYAD, Film-Yön ve İzleyici ödülleri de verilecek. Başvuran 57 film arasından Alin Taşçıyan, Atalay Taşdiken, Serkan Çakarer ve Sevin Okyay'dan oluşan ön jürinin belirlediği 12 film şunlar:
Balık (Derviş Zaim)
Çekmeköy Urderground (Ayşim Türkmen Keskin)
Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku (Çiğdem Vitrinel)
Guruldayan Kalpler (Ömer Uğur)
İtirazım Var (Onur Ünlü)
İyi Biri (Ayhan Soyyürek)
Klama Dayika Min - Annemin Şarkısı (Erol Mintaş)
Kumun Tadı (Melisa Önel)
Kuzu (Altuğ Ataman)
Neden Tarkovski Olamıyorum? (Murat Düzgünoğlu)
Oflu Hoca'yı Aramak - O.H.A. (Osman Levent Soyarslan)
Sivas (Kaan Müjdeci)
Çekmeköy Underground, Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku, Guruldayan Kalpler, İyi Biri ve Oflu Hoca'yı Aramak filmlerinin dünya ilk gösterimi de festivalde gerçekleşecek. (altinportakal.org)

20 Eylül 2014 Cumartesi

Altın Koza'da En İyi Film Toz Ruhu

21. Uluslararası Altın Koza Film Festivali'nin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda Toz Ruhu, En İyi Film seçildi. En İyi Yönetmen Ödülü'nü Nisan Dağ ve Esra Saydam Deniz Seviyesi ile aldı. En çok ödül Deniz Seviyesi'ne gitti. Ödüller, Çukurova Üniversitesi Kongre Merkezi'nde düzenlenen törenle verildi. 12 filmin katıldığı yarışmada ödüller şöyle:
En İyi Film: Toz Ruhu (Nesimi Yetik)
En İyi Yönetmen: Nisan Dağ, Esra Saydam (Deniz Seviyesi)
En İyi Senaryo: Derviş Zaim (Balık)
En İyi Kadın Oyuncu: Damla Sönmez (Deniz Seviyesi), Deniz Özdoğan (İçimdeki Balık)
En İyi Erkek Oyuncu: Ahmet Rıfat Şungar (Deniz Seviyesi), Tansu Biçer (Toz Ruhu)
En İyi Müzik: Kyle Woodworth (Deniz Seviyesi)
En İyi Görüntü Yönetmeni: John Wakayama Caney (Deniz Seviyesi)
En İyi Sanat Yönetmeni: Osman Özcan (Toz Ruhu)
En İyi Kurgu: Özcan Vardar (Deniz Seviyesi)
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Esra Bezen Bilgin (Silsile)
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Serkan Keskin (Silsile)
Türkan Şoray Umut Veren Genç Kadın Oyuncu: Begüm Akkaya (Nergis Hanım)
Umut Veren Genç Erkek Oyuncu: Aytaç Uşun (Silsile)
Yılmaz Güney Ödülü: Murat Düzgünoğlu (Neden Tarkovski Olamıyorum?)
Adana İzleyici Ödülü: Onur Aydın (Yağmur-Kıyamet Çiçeği)
SİYAD En İyi Film: Yağmur-Kıyamet Çiçeği (Onur Aydın)
FİLMYÖN En İyi Yönetmen: Murat Düzgünoğlu (Neden Tarkovski Olamıyorum?)
Jüri Özel Ödülü: Settar Tanrıöğer (Yağmur-Kıyamet Çiçeği, Toz Ruhu, Nergis Hanım)
En İyi Film Ödülü 350 bin, Yılmaz Güney Ödülü 75 bin, Adana İzleyici Ödülü 25 bin, En İyi Yönetmen Ödülü 50 bin lira olarak belirlenmişti. (fotoğraf: dha)

18 Eylül 2014 Perşembe

Altın Koza sözü Başkan'a çok geldi

Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanı MHP'li Hüseyin Sözlü, Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nin adının değiştirilmesini önerdi. Festivalin açılış töreninde konuşan Sözlü, "Dünyanın bütün film festivalleri hep yapıldığı şehirlerle anılır. Şehri vurgular. Adanalılar ve değerli sinema dostları da bu kanaatime destek verirse gelecek yıllarda Altın Koza Film Festivali'nin adı 'Adana Film Festivali' olsa ne olur? Bunun takdirini sizlere sunuyorum" dedi. Sözlü'nün bu önerisi sinema çevrelerinden tepki aldı. Cumhuriyet gazetesine göre, tepkiler özetle şöyle:
Sungu Çapan: Öneri bence son derece yersiz ve gereksiz.
Atilla Dorsay: Altın Koza'nın tarihi ve Adanalı sanatçılarla, özellikle Yılmaz Güney'le ilgili o kadar çok anısı var ki bunları silip atmak olanaksız. Hele bir belediye başkanının buna kalkışması gereksiz.
Alper Turgut: Adana, Odhan Kemal'in 'Bereketli Topraklar Üzerinde' dediği yerdir. Altın Koza, Adana'nın gelenekselleşmiş bir festivalidir. Sinemaya görül vermiş insanlar isim değişikliğini tartışmalı.
Serdar Akbıyık: Festival adı üzerinden politika yapmak ne Adana'ya ne de Başkan'a bir şey kazandırmaz. Ucuz bir politika olur sadece.

15 Eylül 2014 Pazartesi

Üç filme üç uluslararası ödül

Kelebeğin Rüyası, Bahar İsyancıdır ve Üç Yol filmleri katıldıkları festivallerde ödül kazandı. Kelebeğin Rüyası (Yılmaz Erdoğan), 7. Durres Uluslararası Film Festivali'nde En İyi Balkan Filmi Ödülü Gümüş Gladyatör'e layık görüldü. Festivalde Türkan Şoray'a Ömürboyu Başarı Ödülü olan Altın Gladyatör verildi. 4. Uluslararası Keşmir Film Festivali'nde Bahar İsyancıdır (Selma Köksal Çekiç) En İyi İkinci Film seçildi (fotoğraf). Üç Yol filminin yönetmeni Faysal Soysal, 10. Kazan İslam Dünyası Film Festivali'nde Türk Kültürü Uluslararası Örgütü Özel Ödülü Türksoy'un sahibi oldu.

12 Eylül 2014 Cuma

The Cut Filmekimi'nden çıkarıldı

Fatih Akın'ın 1915 Ermeni tehcirini konu alan The Cut (Kesik), Filmekimi programından çıkarıldı. Filmin, 11-17 Ekim tarihlerindeki Filmekimi'nde gösterileceği açıklanmıştı. İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) yetkilileri, kararın politik olmadığını, filmin yurtdışı dağıtımcılarının talebi doğrultusunda alındığını belirtti. İKSV'ye göre, 31 Ağustos'ta Venedik Film Festivali'nde ilk gösterimi yapılan The Cut'ın, yurtdışı dağıtımcılarının Filmekimi'nin düzenleneceği tarihle henüz belirsiz olan vizyon tarihi arasında uzun bir fark olmamasını istedi. (evrensel.net) Filmin yapımcısı Anka Film'den yapılan açıklamada "The Cut filminin vizyon tarihinin Aralık ayına ertelenmesi sebebiyle filmin prömiyeri ile vizyon tarihi arasında yaklaşık iki aylık bir süre olmasından dolayı, dağıtımcı şirket ile birlikte filmin Filmekimi'ndeki gösterimini iptal etme kararı aldık" denildi. (diken.com.tr) Fatih Akın, ülkücü çevrelerden tehdit almıştı.

11 Eylül 2014 Perşembe

Altın Elma 2014 adayları

14. Frankfurt Türk Film Festivali'nin 2014 adayları belli oldu. 7-13 Eylül tarihlerindeki festivalde İstanbul'un ardından Frankfurt'taki jüri tarafından belirlenen Altın Elma adayları şöyle:
En İyi Film: Daire (Atıl İnaç), Sen Aydınlatırsın Geceyi (Onur Ünlü), Senin Hikayen (Tolga Örnek), Tamam mıyız? (Çağan Irmak), Zerre (Erdem Tepegöz), Sev Beni (Mehmet Bahadır Er, Maryna Gorbach), Jin (Reha Erdem), Dağ (Alper Çağlar), Yozgat Blues (Mahmut Fazıl Coşkun), Eve Dönüş Sarıkamış 1915 (Alper Eşeli)
En İyi Yönetmen: Atıl İnaç (Daire), Onur Ünlü (Sen Aydınlatırsın Geceyi), Erdem Tepegöz (Zerre), Reha Erdem (Jin), Çağan Irmak (Tamam mıyız?)
En İyi Görüntü Yönetmeni: Vedat Özdemir (Sen Aydınlatırsın Geceyi), Suiatoslav Buklakonsky (Sev Beni), Florent Herry (Jin), Mehmet Başaran (Dağ), Hayk Kirakosyan (Eve Dönüş Sarıkamış 1915)
En İyi Senaryo: Atıl İnaç (Daire), Onur Ünlü (Sen Aydınlatırsın Geceyi), Reha Erdem (Jin), Tarık Tufan (Yozgat Blues), Deniz Akçay (Köksüz)
En İyi Müzik: Yuki Yamamoto (Meryem), Aytekin Ataş (Tamam mıyız?), Jingle Hause (Patron Mutlu Son İstiyor), Hijdur Gundnadottir (Jin), Mihaly Vig (Eve Dönüş Sarıkamış 1915)
En İyi Kadın Oyuncu: Nazan Kesal (Daire), İpek Bilgin (Karnaval), Miray Akay (Halam Geldi), Ahu Türkpençe (Köksüz), Jale Arıkan (Zerre)
En İyi Erkek Oyuncu: Ufuk Bayraktar (Dağ), Ercan Kesal (Yozgat Blues), Serdar Orçin (Eve Dönüş Sarıkamış 1915), Ali Atay (Sen Aydınlatırsın Geceyi), Deniz Celiloğlu (Tamam mıyız?), Nadir Sarıbacak (Yozgat Blues)

1. Aksaray Ihlara Film Festivali ödülleri

1. Aksaray Ihlara Film Festivali, Aksaray Kent Meydanı'nda yapılan törenle sona erdi. Törende Bülent Polat, Altan Gördüm ve Haldun Boysan'a Türk Sineması Emek Ödülü verildi. Polat, rahatsızlığı nedeniyle törene katılamadı. Yusuf Sezgin, Suna Selen, Füsun Erbulak ve Türkan Kafadar, 100. Yıl Onur Ödülü aldı. Yunus Emre Aydıner, Tuvana Türkay ve Ceyda Ateş de Umut Veren Oyuncu Ödülü'ne layık görüldü. (fotoğraf: adiyamanhaber)

7 Eylül 2014 Pazar

Venedik'ten Sivas'a iki ödül

71. Venedik Uluslararası Film Festivali'nde, Kaan Müjdeci'nin Sivas filmi Jüri Özel Ödülü'nü aldı. Müjdeci teşekkür konuşmasında, "Bizim oyuncularımızdan Şahin'in babası vefat etti. Ozan Çelik'in babasına armağan ediyorum. Ayrıca değerli jüriye çok teşekkür ediyorum. Beni destekleyen Angelo ve Alberto'ya ve film ekibime teşekkür ediyorum" dedi. Filmin 11 yaşındaki başrol oyuncusu Doğan İzci de Uluslararası Sinema Yazarları'nın belirlediği En İyi Erkek Oyuncu (Premio Bisato D'oro) ödülüne layık görüldü. Müjdeci'nin ilk uzun metrajlı filmi Sivas'ta, Aslan adlı 11 yaşındaki çocukla Sivas isimli Kangal köpeğinin bozkırda geçen dostluk hikayesini anlatıyor. (labiennale.org)

5 Eylül 2014 Cuma

Sinema Burada Festivali

83. İzmir Enternasyonal Fuarı kapsamında düzenlenen 14. Sinema Burada Festivali'nde 11 kişiye Emek Ödülü verildi. Açılış töreninde Emek Ödülü verilen isimler şunlar: Fikret Hakan, Tijen Par, Nuri Alço, Halit Akçatepe, Gülsen Tuncer, Necip Sarıcı, Atilla Dorsay, Engin Ayça, Güler Ökten, Prof. Oğuz Makal ve Cahit Berkay. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu yaptığı konuşmada "Bir kuşak sizlerin filmleriyle büyüdü. Sizlerle gülüp sizlerle ağladı. Anadolu gerçeğini, törelerimizi sizin sayenizde öğrendi. Hayallerinde, ideallerinde hep siz oldunuz, Ve iyi ki varsınız" dedi. Törende, Çolpan İlhan da "Saygı Ödülü" ile anıldı. 3-7 Eylül arasındaki festival kapsamında, ikisi belgesel 28 film gösterileceği açıklandı. (izmir.bel.tr)