Merhaba

Merhaba. Bu blog, Sineteci, Amca Size Gazeteci Diyebilir miyim? kitabından yola çıkılarak oluşturuldu. Adı da oradan geliyor. Kitap hazırlandıktan sonra da “Türk sinemasında gazeteci figürü” araştırmamızı kapsayan başka filmlere de ulaştık. Yani, araştırma sürecek. Burada öncelikle, kitapta yer veremediğimiz filmleri aktarmayı amaçlıyoruz. Ama kitapla sınırlı değiliz. Türkiye sineması ve/veya gazetecilik konusunda da araştırma, inceleme, görüş ve yorumlara açığız. Hoşgeldiniz.

Sineteci'de

Reha Erdem'e Venedik'ten ödül Antalya'da En İyi Film Mavi Bisiklet Bir Zamanlar Anadolu'da En İyi 100'de Londra'nın galibi Sivas Yılın 'Genç Cadı'sı Begüm Akkaya Sadri Alışık Oyuncu Ödülleri Esme Madra'ya Güney Kore'den ödül

28 Kasım 2014 Cuma

Malatya'nın en iyisi Toz Ruhu

5. Malatya Uluslararası Film Festivali'nde Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda Toz Ruhu (Nesimi Yetik) En İyi Film Ödülü'nü aldı. Toz Ruhu, iki ödüle daha layık görüldü. Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması ödülleri şöyle:
En İyi Film: Toz Ruhu
En İyi Yönetmen: Nesimi Yetik (Toz Ruhu)
En İyi Kadın Oyuncu: Neslihan Yeldan (Karınca Kapanı), Nazlıcan Tuncalı (Beni Sen Anlat)
En İyi Erkek Oyuncu: Tansu Biçer (Toz Ruhu)
En İyi Senaryo: Annemin Şarkısı
En İyi Müzik: Marios Takoushis (Balık)
Jüri Özel Ödülü: Zübeyde Rohani (Annemin Şarkısı)
SİYAD Jüri Özel Ödülü: İçimdeki İnsan
SİYAD Ödülü: Balık, Annemin Şarkısı
Kemal Sunal Halk Ödülü de Gittiler: Şair ve Meçhul filminin oldu.

16 Kasım 2014 Pazar

Ulusal Sinema Arşivi ve Bilgi Bankası

Ulusal Sinema Arşivi ve Bilgi Bankası USAB, Türk sinemasının 100. yılı onuruna özel bir sayı hazırladı. İnternet ortamasında sunulan dergi, 48 sayfa. Dergideki, "Hakkımızda" başlıklı yazıda  "Yola çıkış amacımız, ilk olarak Türk sinemasının bugüne kadar çekilmiş bütün sinema, TV filmlerini dijital ortamda toplamak idi" deniliyor. Sinema veri tabanının sadece filmlerden değil. onu yaratan insanlardan da oluştuğu belirtiliyor. Beş yıllık çalışma sonucunda hazırlandığı ifade edilen ulusalsinema.net sitesinde 8 bin 673 film ve 30 bini aşkın kişinin kaydı bulunduğu kaydediliyor. Ancak beta sürümü olan sitenin mönülerinden bilgilere ulaşılamıyor. Sitenin Genel Yayın Müdürü Erhan Işık.

5 Kasım 2014 Çarşamba

Filmekimi 70 bin seyirciye ulaştı

İstanbul Kültür Sanat Vakfı İKSV tarafından düzenlenen 13. Filmekimi bu yıl 70 bin seyirciye ulaştı. Ek seanslarla 10 Ekim'de başlayan Filmekimi 2 Kasım'da sona erdi. Filmekimi, ilk kez düzenlendiği 2002 yılında 35 seansta gösterilen 20 film ile 15 bin seyirciye ulaşmıştı. Filmekimi, 13. yılında, 7 şehirdeki 10 sinema salonunda düzenlenen toplam 263 seansta 70 bin sinemaseverle buluştu ve en yüksek seyirci sayısına ulaştı. Filmekimi'nin 10-18 Ekim arasında, İstanbul'da dört sinemada 157 seansta gösterilen 43 filmle, yüzde 98 doluluk oranıyla 57 bin kişiye ulaştı. Filmekimi'ni; Ankara, İzmir, Bursa, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Trabzon'da ise 106 seansta 13 bin sinemasever izledi. Filmekimi, Sinema Genel Müdürlüğü'nün desteğiyle gerçekleştirildi. Filmekimi'nin afişleri ve tanıtım kampanyasını Alametifarika hazırladı. (filmekimi.iksv.org.tr)

3. Türk İşi Fantastik Filmler Festivali


Ankara Kısa Filmciler Derneği'nin düzenlediği 3. Türk İşi Fantastik Filmler Festivali Fantasturka, İstanbul'da 12-14 Aralık ve Ankara'da 17-20 Aralık tarihlerinde yapılacak. Sinema Genel Müdürlüğü'nün desteğiyle gerçekleştirilecek festivalde, 1950'lerden günümüze kadar çekilen fantastik film arşivinden seçkiler dönemin yaşayan tanıkları ile birlikte seyircilere sunulacak. Bu seçkinin yanısıra Türk İşi Western-Kovboy-Aksiyon uygulamaları da gösterimlerde yer alacak. Festivalin sosyal medya kanalları üzerinden etkileşimli olarak "Türk İşi Fantastik Hikaye" adı altında fantastik bir hikaye oluşturulacak. Usta isimler tarafından son şekli verileceği belirtilen hikaye festivalin son günü katılımcılarla paylaşılacak. Çetin İnanç'ın Hollywood uyarlaması Vahşi Kan filmi, Hacettepe Üniversitesi Grafik Bölümü mezunu Mehmet Volkan Çomak tarafından yeniden çizilerek ve yorumlanarak festivalin tanıtım filmi oldu. (fantasturka.org)

2 Kasım 2014 Pazar

18. Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali

18. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, 8-18 Mayıs 2015 tarihlerinde yapılacak. Festivale başvuru için son tarih olarak 15 Ocak 2015 belirlendi. Festivale, yapım yılı 2014-2015 olmak koşuluyla uzun metraj, belgesel, kısa ve animasyon kategorilerinde başvurulabilecek. Filmlerin yönetmeni ve yönetmenlerinden birinin kadın olması gerekiyor. Festival, sinema sanatının çarpıcı dilinden yararlanarak toplumsal cinsiyet eşitliğine dikkat çekmeyi ve kadın sorunlarına ilişkin tartışmaları yaygınlaştırmayı amaçlıyor.(ucansupurge.org)