Merhaba

Merhaba. Bu blog, Sineteci, Amca Size Gazeteci Diyebilir miyim? kitabından yola çıkılarak oluşturuldu. Adı da oradan geliyor. Kitap hazırlandıktan sonra da “Türk sinemasında gazeteci figürü” araştırmamızı kapsayan başka filmlere de ulaştık. Yani, araştırma sürecek. Burada öncelikle, kitapta yer veremediğimiz filmleri aktarmayı amaçlıyoruz. Ama kitapla sınırlı değiliz. Türkiye sineması ve/veya gazetecilik konusunda da araştırma, inceleme, görüş ve yorumlara açığız. Hoşgeldiniz.

Sineteci'de

Reha Erdem'e Venedik'ten ödül Antalya'da En İyi Film Mavi Bisiklet Bir Zamanlar Anadolu'da En İyi 100'de Londra'nın galibi Sivas Yılın 'Genç Cadı'sı Begüm Akkaya Sadri Alışık Oyuncu Ödülleri Esme Madra'ya Güney Kore'den ödül

19 Eylül 2015 Cumartesi

Kanlı Postal'a dolaylı sansür

Kanlı Postal'ın yönetmeni Muhammed A. B. Arslan, bazı şehirlerde, sinema salonlarının hiçbir gerekçe göstermeden filmin gösterime girmesini engellediğini söyledi. Arslan, Diyarbakır, Van, Kars, Mersin ve Gaziantep'de seyirci patlaması yaşadıklarını bu yoğun talebe rağmen sinema salonlarının gösterim noktasında sorun çıkardıklarını belirtti. Sinemaya Yılmaz Güney'le çalışarak adım atan Arslan, "Her ülke tarihi ile yüzleşmek zorundadır. Bu konuda küçük de olsa bir adım atmış olmak bizi sevindiriyor. Yakında yurt dışında gösterime gireceğiz" dedi. (sadibey.com) Filmin gelirinin Cizre halkına bağışlanacağının duyurulmasının (evrensel.net) gösterimin engellenmesi konusunda etkili olduğu sanılıyor. Film, bir değişiklik olmazsa, İstanbul'da Çemberlitaş Şafak sinemasında gösterimde (beyazperde.com).


Altın Koza Abluka'nın

22. Uluslararası Altın Koza Film Festivali'nde Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda Emin Alper'in yönettiği Abluka, "En İyi Film" seçildi. Abluka ödüle, "güncel ve yerel bir konuyu, evrensel bir bakış açısıyla yetkin ve çarpıcı bir sinema diliyle anlattığı için" değer görüldü ve karar oybirliği ile alındı. Abluka, En İyi Sanat Yönetmeni, En İyi Kurgu, Umut Veren Genç Erkek Oyuncu ve Adana Seyirci ödüllerini de aldı. En İyi Film'e 350 bin lira para ödülü verildi. En İyi Yönetmen Ödülü, Sarmaşık'la Tolga Karaçelik'in oldu.
Ödül töreni iptal edilen Altın Koza Ödülleri şöyle:
En İyi Film: Abluka (Emin Alper)
En İyi Yönetmen: Tolga Karaçelik (Sarmaşık)
En İyi Senaryo: Senem Tüzen (Ana Yurdu)
En İyi Kadın Oyuncu: Nihal Koldaş (Ana Yurdu)
En İyi Erkek Oyuncu: Nadir Sarıbacak (Sarmaşık)
En İyi Görüntü Yönetmeni: Vedat Özdemir (Ana Yurdu), Türsoy Gölebeyi (Kar Korsanları)
En İyi Sanat Yönetmeni: İsmail Durmaz (Abluka)
En İyi Kurgu: Osman Bayraktaroğlu (Abluka)
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Hülya Böceklioğlu (Yarım)
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Özgür Emre Yıldırım (Eksik)
Türkan Şoray Umut Veren Genç Kadın Oyuncu: Ece Yüksel (Nefesim Kesilene Kadar)
Umut Veren Genç Erkek Oyuncu: Berkay Ateş (Abluka)
Jüri Özel Mansiyon Ödülü: Ece Atay (Yarım)
Yılmaz Güney Ödülü: Kar Korsanları (Faruk Hacıhafızoğlu)
Adana İzleyici Ödülü: Abluka (Emin Alper)
SİYAD En İyi Film Ödülü: Ana Yurdu (Senem Tüzen)
Film-Yön En İyi Yönetmen Ödülü: Senem Tüzen (Ana Yurdu)
Adana Konulu Uzun Metraj Film Senaryosu Ödülü: Hikmet Ozan Sihay (Tepebağ Çıkmazı) (altinkoza.org.tr)

Abluka'dan 





16 Eylül 2015 Çarşamba

Sivas Oscar adayı

Kaan Müjdeci'nin yönettiği Sivas filmi, 88. Akademi (Oscar) Ödülleri'nde En İyi Yabancı Film dalında Türkiye'yi temsil edecek. Film, Kültür Bakanlığı ile sinema alanındaki meslek örgütlerinin temsilcilerinden oluşan seçici kurul tarafından belirlendi. Sivas'ın çocuk başrol oyuncusu Doğan İzci, geçen yıl Venedik Film Festivali'nde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü kazanmıştı.

Altın Portakal kemer sıkıyor

52. Uluslararası Antalya Film Festivali'nin Ödül Yönetmeliği değiştirildi. Ödül bütçesinde kısıtlamaya gidildi. Festivalin ödül bütçesi 850 bin liradan 570 bin liraya indirildi. Daha önce Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'ndaki, En İyi İlk Film, En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Film Müziği kategorilerindeki ödüller kaldırıldı. Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Menderes Türel, ulusal yarışmada En İyi Film, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Senaryo ve En İyi Yönetmen kategorilerinde beş ödül verileceğini, Behlül Dal ve Avni Tolunay ödüllerinin de süreceğini açıkladı. Türel, festivalin ödül miktarını kademeli olarak düşürdüklerini belirterek "Altın Portakal Türkiye'nin Oscar'ıdır. Cannes'da olduğu gibi maddi ödül karşılığını sıfıra indirmeyi düşünüyoruz. O ödülün kendisi parayla, pulla tarif edilemeyecek kadar değerli. Para ödülleri etkinliğin prestijini düşürüyor" dedi.

13 Eylül 2015 Pazar

Abluka'ya Venedik'ten Jüri Özel Ödülü

72. Venedik Uluslararası Film Festivali'nde Emin Alper'in Abluka filmi Jüri Özel Ödülü'ne layık görüldü. Alper, ödül aldıktan sonra teşekkürle başladığı konuşmasında "Ekibim büyük iş başardı" dedi. Alper basın toplantısında da bir soruyu cevaplandırırken "Türkiye'de şimdi filmle çok benzer bir durum yaşanıyor. Filmin Türkiye'de barışçıl ve demokratik bir ortama katkıda bulunmasını umarım" diye konuştu. Abluka, terör olaylarının artmasıyla abluka altına alınan bir gecekondu mahallesinde iki kardeşin paranoyalarla dolu yaşamına odaklanıyor. Altın Aslan Ödülü'nü Lorenzo Vigas'ın Desde Alla filmi kazandı. Festival, 2-12  Eylül tarihlerinde yapıldı. (labiennale.org)

Jüri üyesi Nuri Bilge Ceylan, En İyi Yönetmen Ödülü'nü El Clan filmiyle kazanan Pablo Trapero'yu kutladı

11 Eylül 2015 Cuma

Deniz Seviyesi'ne Milano'dan iki ödül

Milano Uluslararası Film Festivali'nde Deniz Seviyesi filmi, iki ödül birden kazandı. Filmin yönetmenleri Nisan Dağ ve Esra Saydam "En İyi Yönetmen" ve başrol oyuncusu Damla Sönmez "En İyi Kadın Oyuncu" ödülünü aldı. (facebook.com) Film; En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Müzik, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ve En İyi Senaryo dallarında Leonardo da Vinci'nin Atı ödülüne aday gösterilmişti. Deniz Seviyesi, 21. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde; En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Görsel Yönetmen ve En İyi Kurgu ödülerini kazanmıştı.

Edirne Film Festivali ertelendi

Uluslararası Edirne Film Festivali, 1 Kasım seçimleri sonrasına ertelendi. İlki düzenlenen festival, 1-7 Ekim tarihleri arasında yapılacaktı. Karar Edirne Valiliği tarafından alındı. Ulusal ve uluslararası yarışmaların yapılacağı festivale Balkan ülkelerinden 100 civarında filmin katılması bekleniyor. Festivalde Onur Ödülü, oyuncu Murat Soydan ve Yeşilçam afişleriyle bilinen Mimeray'ın kurucusu ve tasarımcı Erol Ağakay'a verilecek. (sadibey.com)

8 Eylül 2015 Salı

Altın Koza'da tören yok

22. Uluslararası Altın Koza Film Festivali'nde açılış ve kapanış törenleriyle konserler iptal edildi. Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanı Hüseyin Sözlü yaptığı açıklamada, terör olaylarının Türk milleti üzerindeki etkisinin Dağlıca baskını ve Iğdır'daki saldırı sonrası tahammülü mümkün olmayan, önlenemez bir boyuta taşındığını belirterek "Böylesi bir infial ve yas ortamında festival konser ve törenlerini yapmak söz konusu olamaz" dedi. Açıklamaya göre, 14 -20 Eylül tarihlerindeki festival, sadece sinema boyutuyla dar kapsamlı olarak yapılacak. (adana.bel.tr)

Yılmaz Güney anma gecesi iptal edildi

Çukurova Belediyesi, Yılmaz Güney'i anma gecesini iptal etti. Çukurova Belediyesi'nin Facebook hesabından yapılan açıklamada şöyle denildi: "Şehitlerimizin acıları yüreklerimizi dağlarken bir anma gecesi yapamazdık. Bu sebeple 9 Eylül Çarşamba akşamı Yılmaz Güney için düzenleyeceğimiz anma gecesini iptal ettik. Tüm vatandaşlarımıza duyurulur."

4 Eylül 2015 Cuma

Altın Portakal hem ertelendi hem adı değişti

52. Uluslararası Altın Portakal Film Festivali ile 16. Uluslararası Piyano Festivali ertelendi. Piyano Festivali 17 - 29 Kasım'da, Altın Portakal 29 Kasım - 6 Aralık tarihlerinde yapılacak. Piyano Festivali ise 26 Eylül -18 Ekim, Film Festivali 18 - 24 Ekim, tarihlerinde düzenlenecekti. Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Uluslararası Antalya Film Festivali Başkanı Menderes Türel yazılı açıklamasında, ertelemenin nedenleri olarak 1 Kasım'da yapılacak seçimleri ve Antalya'da 15-16 Kasım'daki G20 Liderler Zirvesi'ni gösterdi. Türel, "G-20 organizasyonu ve seçim trafiği içerisinde fevkalade önemsediğimiz iki önemli sanatsal etkinliğimizin gündemdeki yerini daha da güçlendirmek adına bu tarih değişikliğini gerekli görüyoruz" dedi. Film festivali için başvurular 11 Eylül'den itibaren başlayacak. Türel'in açıklamasında festivalin adının değiştiği de ortaya çıktı. Türel, festivalden "Uluslararası Antalya Film Festivali" olarak söz etti. (antalya.bel.tr)

Malatya'nın onur ödülleri

6. Malatya Uluslararası Film Festivali'nde, Onur Ödülleri oyuncular Perihan Savaş ve Serdar Gökhan'a verilecek. Ödüller 6 Kasım Cuma gecesi, Malatya Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenecek olan festival açılış töreninde sunulacak. Savaş ve Gökhan ödüle "Türk sinemasına yaptıkları katkılardan dolayı" değer görüldü. (malatyafilmfest.org.tr) Perihan Savaş, oyunculuğa 1971 yılında Şehzade Sinbad Kaf Dağında filmiyle adım attı ve ilk başrolde görüldüğü film Atmaca Mehmet oldu. Serdar Gökhan,  sinemaya 1966'da Affedilmeyen filmiyle başladı. İlk başrolünü Kadırgalı Ali'de oynadı.

14. Filmmor Festivali

14. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali, gelecek yıl Mart ayının ikinci yarısında yapılacak. Festivale katılmak isteyenler için en geç başvuru tarihi 1 Kasım 2015. Filmlerin yönetmeni ya da yönetmenlerinden birinin kadın olması şartı aranıyor. Filmlerin İngilizce altyazılı kopyalarının DVD ya da Blu-Ray formatında, katılım formu, yönetmenin fotoğraf ve özgeçmişi, filmden iki fotoğraf, varsa basın dosyası ve filmin kısa özeti ve künyesinin iletilmesi gerekiyor. Başvuru formu ve ayrıntılar filmmor.org adresinde.