Merhaba

Merhaba. Bu blog, Sineteci, Amca Size Gazeteci Diyebilir miyim? kitabından yola çıkılarak oluşturuldu. Adı da oradan geliyor. Kitap hazırlandıktan sonra da “Türk sinemasında gazeteci figürü” araştırmamızı kapsayan başka filmlere de ulaştık. Yani, araştırma sürecek. Burada öncelikle, kitapta yer veremediğimiz filmleri aktarmayı amaçlıyoruz. Ama kitapla sınırlı değiliz. Türkiye sineması ve/veya gazetecilik konusunda da araştırma, inceleme, görüş ve yorumlara açığız. Hoşgeldiniz.

Sineteci'de

Reha Erdem'e Venedik'ten ödül Antalya'da En İyi Film Mavi Bisiklet Bir Zamanlar Anadolu'da En İyi 100'de Londra'nın galibi Sivas Yılın 'Genç Cadı'sı Begüm Akkaya Sadri Alışık Oyuncu Ödülleri Esme Madra'ya Güney Kore'den ödül

27 Kasım 2015 Cuma

Edirne'de En İyi Film Kar Korsanları

Bu yıl ilki düzenlenen Uluslararası Edirne Film Festivali Ulusal Uzun Metraj Yarışması'nda En İyi Film Ödülü'nü Faruk Hacıhafızoğlu'nun Kar Korsanları filmi kazandı. En İyi Yönetmen Ödülü'nü Abluka filmi ile Emin Alper aldı. Abluka toplam üç ödüle değer görüldü.
Ödüller şöyle:
En İyi Film: Kar Korsanları
En İyi Yönetmen: Emin Alper (Abluka)
En İyi Kadın Oyuncu: Tilbe Saran (Çekmeceler)
En İyi Erkek Oyuncu: Mehmet Özgür (Abluka)
En İyi Senaryo: Hüseyin Karabey, Abidin Parıltı (Sesime Gel)
En İyi Görüntü Yönetmeni: Feza Çaldıran (Kuzu)
Jüri Özel Ödülü: Emine Emel Balcı (Nefesim Kesilene Kadar), Feride Gezer (Sesime Gel)
SİYAD En İyi Film Ödülü: Abluka


24 Kasım 2015 Salı

Hayal Perdesi 49. sayı

Hayal Perdesi Sinema Dergisi'nin Kasım-Aralık tarihli 49. sayısı çıktı. Derginin Vizyon sayfalarında The Lobster, Abluka, Ben Earl ve Ölen Kız, Mustang, Marslı ile Bulantı filmlerinin eleştirileri yer alıyor. Söyleşi bölümünde, Zeki Demirkubuz'un Bulantı üzerine görüşleri aktarılıyor. Canlandırma sayfalarında Koray Sevindi, Türk animasyonunun tarihine eleştirel bir gözle bakıyor. Sinefil bölümünde Robert Bresson'un Rasgele Bathazad, Eskimeyen Filmler bölümünde de Ömer Kavur'un Yusuf ile Kenan'ı var. Kitaplık sayfalarında Tarık Solmuş'un Sinemada Kadın Psikolojisi kitabı inceleniyor. (hayalperdesi.net)

14 Kasım 2015 Cumartesi

Edirne'de 10 film ödül peşinde olacak

Uluslararası Edirne Film Festivali Ulusal Uzun Metraj Yarışması'na 10 film katılıyor. Ulusal Uzun Metraj jürisinin başkanı Biket İlhan. Jürinin diğer üyeleri şunlar: Şenay Gürler, Okan Arpaç, Aytekin Çakmakçı ve Seyfettin Tokmak. Yarışmada, En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Senaryo, En İyi Görüntü Yönetmeni olmak üzere altı dalda ödül verilecek. En İyi Film'in ödülü 50 bin lira olacak. 20 - 26 Kasım tarihlerinde yapılacak festivalde Ulusal Uzun Metraj Yarışması'na katılan filmler şöyle:
Abluka (Emin Alper)
Çekmeceler (Caner Alper)
Dolanma (Tunç Davut)
Eksik (Barış Atay)
Kar Korsanları (Faruk Hacıhafızoğlu)
Kuzu (Kutluğ Ataman)
Misafir (Mehmet Eryılmaz)
Nefesim Kesilene Kadar (Emine Emel Balcı)
Saklı (Selim Evci)
Sesime Gel (Hüseyin Karabey) (edirnefilmfestival.com)

13 Kasım 2015 Cuma

Malatya'nın en iyisi Kar Korsanları

6. Malatya Uluslararası Film Festivali'nde, en iyi filme verilen Kristal Kayısı ödülü Faruk Hacıhafızoğlu'nun Kar Korsanları'nın oldu. Emin Alper yönettiği Abluka filmiyle En İyi Yönetmen Ödülü'nü aldı. En İyi Kadın Oyuncu ve En İyi Erkek Oyuncu ödülleri paylaştırıldı. Jüri Özel Ödülü, Yeni Dünya filmiyle Soner Erzincan (fotoğraf) ve Yarım filmiyle Çağıl Nurhak Aydoğdu'ya verildi. Asya Filmleri Promosyonu Ağı NETPAC ödülü de bu yıl ilk kez sunuldu. Ödüller şöyle:
En İyi Film: Kar Korsanları (Faruk Hacıhafızoğlu)
En İyi Yönetmen: Emin Alper (Abluka)
En İyi Kadın Oyuncu: Esme Madra (Nefesim Kesilene Kadar), Ece Dizdar (Çekmeceler)
En İyi Erkek Oyuncu: İnanç Konukçu (Kasap Havası), Özgür Emre Yıldırım (Eksik-Sarmaşık)
En İyi Senaryo: Mehmet Kala, Şeref Nokta (Eksik)
Fahri Kayahan En İyi Müzik: Hasan Özsüt (Çekmeceler)
Jüri Özel Ödülü: Çağıl Nurhak Aydoğdu (Yarım), Soner Erzincan (Yeni Dünya)
SİYAD En İyi Film: Abluka
NETPAC Ödülü: Nefesim Kesilene Kadar
Kemal Sunal Halk Jürisi Ödülü: Yarım (malatyafilmfest.org.tr)

Antalya'da 12 film yarışacak

52. Uluslararası Antalya Film Festivali'nde Ulusal Yarışma bölümündeki 12 film belli oldu. Filmler, toplam 14 kategorideki ödüllere aday olacak. Filmlerden bazıları dünya ya da Türkiye ilk gösterimini de yapacak. Bazıları da yönetmenlerin ilk filmi. Nefin Dinç'in gençler konulu Artık Hayallerim Var belgeseli de ulusal yarışmada yer alıyor. Festival, 29 Kasım - 6 Aralık tarihleri arasında yapılacak. Ulusal Yarışma filmleri şunlar:
Arama Motoru (Atalay Taşdiken)
Artık Hayallerim Var (Nefin Dinç)
Çırak (Emre Konuk)
Kalandar Soğuğu (Mustafa Kara)
Kümes (Ufuk Bayraktar)
Misafir (Mehmet Eryılmaz)
Muna (Serdar Gözelekli)
Pia (Erdal Rahmi Hanay)
Rüzgârın Hatıraları (Özcan Alper)
Saklı (Selim Evci)
Sarmaşık (Tolga Karaçelik)
Takım: Mahalle Aşkına (Emre Şahin) (antalyaff.com)

12 Kasım 2015 Perşembe

Antalya'nın onur ödülleri

52. Uluslararası Antalya Film Festivali'nde "Yaşam Boyu Onur Ödülü" yönetmen Erden Kıral, oyuncular Ayşen Gruda ve Kayhan Yıldızoğlu'na verilecek. Festivalde, "Yıldırım Önal Anı Ödülü" de bir yıl boyunca oyuncu Tijen Par'a emanet edilecek. Ödüller, festivalin açılışında sunulacak. Yapılan açıklamaya göre, Kıral, Türkiye sinemasının 70'li yıllarındaki gençleşme ve siyasallaşma sürecine filmleriyle katıldı. Son dönemde de arthouse sinemasının dışlandığı dönemlerde filmler üretti. Kıral, uluslararası ve ulusal ödüllerin sahibi. Komedi denilince akla ilk gelen isimlerden olan Ayşen Gruda, Kemal Sunal, Şener Şen, İlyas Salman'la birlikte rol aldığı filmlerde yarattığı karakterlerle önemli bir konuma sahip. Gruda, Antalya'da 2010 yılında En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü'nü kazandı. İstanbul Şehir Tiyatrosu'ndan sonra, 1966 yılında sinemaya geçen Kayhan Yıldızoğlu, 200'e yakın filmde rol aldı. Tiyatro oyunculuğunun ardından sonra 1964 yılında yedi filmde birden rol alarak sinemaya hızlı bir giriş yapan Tijen Par, yönetmenlik ve filmlerde seslendirme de yaptı. (antalyaff.com)

10 Kasım 2015 Salı

Altın Portakal'da kıyafet zorunluluğu

Adından "Altın Portakal" çıkarılan 52. Uluslararası Antalya Film Festivali'nde, törenlere kıyafeti "kötü olan"lar alınmayacak. Bu açıklamayı, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel yaptı. Hürriyet Kelebek'ten Cengiz Semercioğlu'nun haberine göre, Türel, "Kıyafeti kötü olanları ödül törenine almayacağız" dedi. Türel, şunları söyledi: "Altın Portakal'ın saygınlığını yükseltmeye çalışıyoruz. Nasıl ki bir yönetmen, oyuncu bu ödülü yurtdışında alsa papyonunu, kravatını takıp, takım elbisesini giyip gidiyor törene, Altın Portakal'a da öyle gelecek. Papyon zorunluluğunu dayatmıyoruz ama yırtık kot, tişörtle girilemeyecek salona. Öyle geleni kapıdan çevireceğiz. Ödül dahi almış olsa, kıyafeti uygun değilse salona alınmayacak." (hurriyet.com.tr)

9 Kasım 2015 Pazartesi

Mustang Avrupa Film Ödülleri adayı

Fransa'nın yabancı dilde Oscar adayı seçilen Deniz Gamze Ergüven'in Mustang filmi, Avrupa Film Akademisi tarafından Avrupa'nın Oscarları olarak nitelendirilen 28. Avrupa Film Ödülleri'nde En İyi Film Ödülü'ne aday gösterildi. Avrupa Film Ödülleri'nde, 31 Avrupa ülkesinden 52 film yarışacak. Ödül töreni 12 Aralık'ta yapılacak. (europeanfilmawards.eu) Mustang, 24 - 31 Ekim tarihlerindeki 60. Valladolid Uluslararası Film Festivali'nde de Eleştirmenler Jürisi tarafından FIPRESCI Ödülü'ne layık görülmüştü. (fipresci.org) Dünya ilk gösterimini 68. Cannes Film Festivali'nde gerçekleştiren Mustang, 21. Saraybosna Film Festivali'nde En İyi Film, En İyi Kadın Oyuncu ve Seyirci Ödülü'nü kazanmıştı.

8 Kasım 2015 Pazar

Doğan İzci'ye Jüri Özel Ödülü

Kaan Müjdeci'nin Sivas filminde başrolü oynayan Doğan İzci, Los Angeles'te düzenlenen Asian World Film Festivali'nde Jüri Özel Ödülü'nü aldı. 26 Ekim - 2 Kasım tarihlerindeki festivalde, ödülünün gerekçesi "Doğan İzci tarafından canlandırılan 11 yaşındaki Aslan karakteri dikkate değer. Film, yönetmenin tercihi olarak şiddetli bir geleneği belgeselvari bir yaklaşımla ele alması" olarak açıklandı. (asianworldfilmfest) Türkiye'nin Oscar adayı gösterilen Sivas, 71. Venedik Film Festivali'nde de Kaan Müjdeci'ye Jüri Özel Ödülü'nü getirmişti. Doğan İzci de Premio Bastio D'Oro - En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'ne layık görülmüştü. İzci, 51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Behlül Dal Özel Ödülü'nü paylaşmıştı. İzci, 8. Abu Dhabi Film Festivali'nde de En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü almıştı.

SineMardin 13 Kasım'da

10. SineMardin Uluslararası Mardin Film Festivali, 13 - 20 Kasım tarihlerinde yapılacak. Festival, İran'ın 2015 Oscar adayı Mardan (Batin Ghobadi) filminin gösterimiyle açılacak. SineMardin'in bu yılki teması "İnsan ve Sinema" olarak belirlendi. Yapılan açıklamaya göre, SineMardin, senaryo üzerinden kurguladığı bakış açısını insanın karmaşık doğasını anlama gayretinde bir sanat dalı olarak sinemaya yöneltiyor. Gösterim programında, bu yılın ödüllü filmleri yer alacak. Bu çerçevede Türkiye'den Zeki Demirkubuz'un Bulantı, Emin Alper'in Abluka, Caner Erzincan'ın Yeni Dünya filmleri gösterilecek. SineMardin'de tüm gösterimlerin ve atölye programlarının ücretsiz olduğu açıklandı. (SineMardin)



4 Kasım 2015 Çarşamba

Altın Defne 11 Aralık'ta

Uluslararası 3. Antakya Altın Defne Film Festivali, 11 - 17 Aralık tarihlerinde yapılacak. Uzun ve Kısa Metraj Film Yarışması'nda jüri başkanlığını Ezel Akay üstlenecek. Festivale katılım için son başvuru tarihi 16 Kasım. Fotofilm Sanat Merkezi, Adonis Film tarafından düzenlenen festival, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve yerel belediyeler tarafından destekleniyor. Festivalin amacı şöyle açıklanıyor: "Türkiye Sineması'nın gelişmesine ve eserlerinin tanıtılmasına katkı sağlamayı, yerel halkı sanatsal etkinlikler yoluyla sanatçılar ve eserleriyle buluşturmayı, sinemanın yaygınlaşması ile Türkiye Sineması'nın eser üretmesini, üretilen eserlerin seyircisiyle buluşmasına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır." Uzun Metraj Yarışmasına katılım formuna bu adresten ulaşılabilir.

Gezici Festival'den "Güvencesiz Hayatlar"

Ankara Sinema Derneği'nin, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkısıyla düzenlediği 21. Gezici Festival 27 Kasım - 10 Aralık tarihlerinde. Festival her yıl olduğu gibi Ankara'dan yola çıkacak. Başkentteki 27 Kasım - 3 Aralık tarihlerindeki gösterimleri, 4 - 7 Aralık'ta Bursa, 9 - 10 Aralık'ta da Kastamonu izleyecek. Festivalin bu yılki teması "Güvencesiz Hayatlar" olarak belirlendi. "Ekonomik istikrarsızlığın ve iş güvencesizliğinin; vasıfsız işçilerden akademisyenlere, göçmenlerden üst düzey yöneticilere, toplumun hemen her kesimini etkilemesi" diye özetlenen tema çerçevesinde bu koşullara odaklanan filmlere özel bölüm ayrılacak. Seçkide yer alan filmler arasında Stéphane Brizé'nin İnsanın Değeri (The Measure of a Man) ve Emine Emel Balcı'nın Nefesim Kesilene Kadar bulunuyor. (ankarasinemadernegi.org)


10 ayın galibi Mucize

Bu yılın ilk 10 ayında (43 hafta) en çok gişeyi, yılbaşında gösterime giren Mucize (Mahsun Kırmızıgül, 2014) filmi yaptı. Film, 3 milyon 737 bin 605 bilet satışıyla 39 milyon 418 bin 944 lira hasılat elde etti. Antrakt dergisinden Deniz Yavuz'un araştırmasına göre, ilk 15'te sadece altı yabancı film yer aldı. Bu sürede gerçekleşen bilet satışı yerli filmler için 27 milyon oldu. Geçen yıl aynı sürede bu rakam 24 milyon 600 bindi. Araştırmada söz konusu dönemde, 115 yerli filmin gösterime girdiği belirtildi. Geçen yıl gösterime giren yerli film sayısı 108 olmuştu. İlk 15'e giren filmlerden 4 BKM yapımının toplam satışı 10 ayda 5 milyonu aştı. Yerli ve yabancı filmlerin hasılatı ve bilet satışı şöyle:

 (antraktsinema.com)
 
 

2 Kasım 2015 Pazartesi

Kalandar Soğuğu'na Tokyo'dan iki ödül

Mustafa Kara'nın yönetmenliğini yaptığı Kalandar Soğuğu, 28. Tokyo Uluslararası Film Festivali'nde iki ödül aldı. Festivalin ana yarışma bölümündeki film, En İyi Yönetmen ve WOWOW Seyirci ödüllerini kazandı. Mustafa Kara'ya ödülünü, Fransız yönetmen Tran Anh Hung sundu. Büyük Ödül, Roberto Berliner'in Nise - The Heart of Madness filmine gitti. Jüri Özel Ödülü'ne de Kheiron'un All Three of Us layık görüldü. (tiff-jp.net)