Merhaba

Merhaba. Bu blog, Sineteci, Amca Size Gazeteci Diyebilir miyim? kitabından yola çıkılarak oluşturuldu. Adı da oradan geliyor. Kitap hazırlandıktan sonra da “Türk sinemasında gazeteci figürü” araştırmamızı kapsayan başka filmlere de ulaştık. Yani, araştırma sürecek. Burada öncelikle, kitapta yer veremediğimiz filmleri aktarmayı amaçlıyoruz. Ama kitapla sınırlı değiliz. Türkiye sineması ve/veya gazetecilik konusunda da araştırma, inceleme, görüş ve yorumlara açığız. Hoşgeldiniz.

Sineteci'de

Reha Erdem'e Venedik'ten ödül Antalya'da En İyi Film Mavi Bisiklet Bir Zamanlar Anadolu'da En İyi 100'de Londra'nın galibi Sivas Yılın 'Genç Cadı'sı Begüm Akkaya Sadri Alışık Oyuncu Ödülleri Esme Madra'ya Güney Kore'den ödül

18 Aralık 2015 Cuma

Oscar'da Sivas yok Mustang ön finalde

88. Akademi (Oscar) Ödülleri En İyi Yabancı Film Dalı'nda Türkiye'nin adayı olan Kaan Müjdeci'nin yönettiği Sivas filmi elendi. Dokuz filmlik ilk listeye Fransa adına katılan Deniz Gamze Ergüven'in Mustang'ı girdi. En İyi Yabancı Film Dalı'nda yarışacak beş finalist 14 Ocak'ta açıklanacak. Ön finale kalan dokuz film şunlar:
The Brand New Testament (Jaco Van Dormael / Belçika)
Embrance of the Serpent (Ciro Guerra / Kolombiya)
A War (Tobias Lindholm / Danimarka)
The Fencer (Klaus Harö / Finlandiya)
Mustang (Deniz Gamze Ergüven / Fransa)
Labyrinth of Lies (Giulio Ricciarelli / Almanya)
Son of Saul (Laszlo Nemez / Macaristan)
Viva (Paddy Breathnach / İrlanda)
Theeb (Naji Abu Nowar / Ürdün) (oscars.org)

İlhan Şeşen'e Cezayir'den ödül

İlhan Şeşen, Saklı (Selim Evci) filmindeki rolü nedeniyle Cezayir'de düzenlenen Annaba Film Festivali'nde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü kazandı. (huffpostmaghreb.com) İlhan Şeşen filmde, Türkü Turan, Settar Tanrıöğen, Pelin Akil gibi oyuncularla rol alıyor. Film, iki ailenin birbirleriyle kesişen hayatlarını konu alıyor ve insanın kendi içindeki saklı duygularına işaret ediyor. Şeşen'in ilk rol aldığı film 1995 yapımı Aşk Üzerine Söylenmemiş Her Şey adını taşıyor. Şeşen şimdiye kadar yedi filmde rol aldı. (ilhansesen.com.tr)

7 Aralık 2015 Pazartesi

Sarmaşık Antalya'da dört ödül aldı

52. Uluslararası Antalya Film Festivali'nde Ulusal Uzun Metraj'da Tolga Karaçelik'in Sarmaşık filmi dört dalda ödül aldı. Sarmaşık, En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Senaryo ve En İyi Erkek Oyuncu dallarında ödüle değer görüldü. Karaçelik ödülünü, tutuklu gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül'e adadı. En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü alan Nadir Sarıbacak'ın canlı yayında sözleri kesildi. Sarıbacak, "Sadece muhabbet kurtaracak bizim dertlerimizi" dedi. İsminden Altın Portakal çıkarılan festivalde ödüller, Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Menderes Türel'in ifadesiyle "sıkışıklığa" yol açmamak için iki gecede verildi. Festivalde ödüller şöyle dağıldı:
En İyi Film: Sarmaşık (Tolga Karaçelik)
En İyi Yönetmen: Tolga Karaçelik (Sarmaşık)
En İyi Senaryo: Tolga Karaçelik (Sarmaşık)
En İyi Kadın Oyuncu: Nuray Yeşilaraz (Kalandar Soğuğu)
En İyi Erkek Oyuncu: Nadir Sarıbacak (Sarmaşık)
En İyi Müzik: François Couturier (Rüzgarın Hatıraları), Eleonore Fourniau (Kalandar Soğuğu)
İzleyici Ödülü: Kümes
En İyi İlk Film: Emre Konuk (Çırak)
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Çiğdem Selışık Onat (Çırak)
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Kaan Çakır (Muna)
En İyi Sanat Yönetmeni: Takım: Mahalle Aşkına
En İyi Kurgu: Takım: Mahalle Aşkına
En İyi Görüntü Yönetmeni: Rüzgarın Hatıraları
Behlül Dal Jüri Özel Ödülü: Takım: Mahalle Aşkına
Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü: Kalandar Soğuğu
Film-Yön En İyi Yönetmen Ödülü: Selim Evci (Saklı)
Altın Portakal Emek Ödülü: Sonay Kutlay
Antalya Film Destek Fonu: Kar (Emre Erdoğdu)

5 Aralık 2015 Cumartesi

Emin Alper yılın yönetmeni

GQ Türkiye dergisinin Men of the Year 2015 Ödülleri'nde yönetmen Emin Alper, "Yılın Yönetmeni" seçildi. Alper ödülünü yönetmen Yüksel Aksu'dan aldı. Yılın Yükselen Yıldızı Ödülü'ne de Erkan Kolçak Köstendil layık görüldü. Ödülü oyuncu Uğur Polat verdi. (gq.com.tr)