Merhaba

Merhaba. Bu blog, Sineteci, Amca Size Gazeteci Diyebilir miyim? kitabından yola çıkılarak oluşturuldu. Adı da oradan geliyor. Kitap hazırlandıktan sonra da “Türk sinemasında gazeteci figürü” araştırmamızı kapsayan başka filmlere de ulaştık. Yani, araştırma sürecek. Burada öncelikle, kitapta yer veremediğimiz filmleri aktarmayı amaçlıyoruz. Ama kitapla sınırlı değiliz. Türkiye sineması ve/veya gazetecilik konusunda da araştırma, inceleme, görüş ve yorumlara açığız. Hoşgeldiniz.

Sineteci'de

Reha Erdem'e Venedik'ten ödül Antalya'da En İyi Film Mavi Bisiklet Bir Zamanlar Anadolu'da En İyi 100'de Londra'nın galibi Sivas Yılın 'Genç Cadı'sı Begüm Akkaya Sadri Alışık Oyuncu Ödülleri Esme Madra'ya Güney Kore'den ödül

31 Temmuz 2011 Pazar

Antalya’da sansür ve darbe ile yüzleşme
















Ana teması “kadın” olarak belirlenen 48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, sansür ve 12 Eylül darbesi nedeniyle yapılamayan 1979 ve 1980 film yarışmalarını yeniden düzenleyecek. 1979’da Sansür Kurulu, Yolcular (Yavuz Pağda, 1979), Demir Yol - Fırtına İnsanları (Yavuz Özkan, 1979) ve Yusuf ile Kenan (Ömer Kavur, 1979) filmlerini yasaklayarak bazı bölümlerini kesmek istemiş, bunun üzerine tüm yapımcı ve yönetmenler şenlikten çekilme kararı almıştı. 1980’de ise festivalden bir gün önce, 12 Eylül darbesi sonucu sıkıyönetim ilan edilmesi üzerine festival iptal edilmişti. 1979 ve 1980 yıllarının Altın Portakal Ödülleri de “Geç Gelen Altın Portakallar” başlığıyla dağıtılacak. O yıllarda aday olan filmler, yine o yılların jüri üyeleri tarafından değerlendirilecek. “... Ve Kadın Dünyaya Dokundu” ana teması etrafında “sinema, kadın ve politika”yı bir araya getirecek 8-14 Ekim tarihlerindeki festival süresince, kadın temalı filmler sinemaseverlerle buluşacak, politika, ekonomi, diplomasi, iş, medya ve sanat dünyasından uzman kadınların buluşacağı bir de “Kadın Zirvesi” gerçekleştirilecek. Zirve sonrası da ortak bir deklarasyon yayımlanacak. Festivalde sadece bu yıla özel tüm kategorilerdeki jüriler kadınlardan oluşuyor. Uzun Metraj Film Yarışması’nda Müjde Ar başkanlığındaki seçici kurulda Handan İpekçi, Vahide Gördüm, Bergüzar Korel, Ayşe Kulin, Yaşar Seyman, Ayşe Arman, Annie Geelmuyden Pertan, Şevval Sam, Melis Behlil ve Prof. Dr. Serpil Kırel yer alacak. Festivalin “Yaşam Boyu Onur Ödülleri” oyuncular Tuncel Kurtiz, Perran Kutman, Halit Akçatepe, Engin Çağlar ve “Cilalı İbo” serisinin yönetmeni Mehmet Dinler’e değer görüldü. Ayrıca “Sanatta Sosyal Sorumluluk Ödülü” Rutkay Aziz’e, “Yıldırım Önal Anı Ödülü” Suna Selen’e ve “Sinema Emek Ödülü” ise “Godzilla” lakaplı set amiri Selahattin Geçgel’e sunulacak. (Cumhuriyet, Birgün)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder