Merhaba

Merhaba. Bu blog, Sineteci, Amca Size Gazeteci Diyebilir miyim? kitabından yola çıkılarak oluşturuldu. Adı da oradan geliyor. Kitap hazırlandıktan sonra da “Türk sinemasında gazeteci figürü” araştırmamızı kapsayan başka filmlere de ulaştık. Yani, araştırma sürecek. Burada öncelikle, kitapta yer veremediğimiz filmleri aktarmayı amaçlıyoruz. Ama kitapla sınırlı değiliz. Türkiye sineması ve/veya gazetecilik konusunda da araştırma, inceleme, görüş ve yorumlara açığız. Hoşgeldiniz.

Sineteci'de

Reha Erdem'e Venedik'ten ödül Antalya'da En İyi Film Mavi Bisiklet Bir Zamanlar Anadolu'da En İyi 100'de Londra'nın galibi Sivas Yılın 'Genç Cadı'sı Begüm Akkaya Sadri Alışık Oyuncu Ödülleri Esme Madra'ya Güney Kore'den ödül

30 Mayıs 2015 Cumartesi

Bedri Koraman / Çizgiler ölmez

Karikatürist Bedri Koraman, 87 yaşında Bodrum'da vefat etti. Koraman, 13 Mayıs'ta ayağının takılması sonucu dengesini kaybedip yere düşmüş ve başını zemine çarpmıştı. Hastaneye kaldırılan Koraman'ın beyninde ödem saptanmıştı. Bedri Koraman, 1945'te illüstrasyon ressamı ve karikatürist olarak Babıâli'ye girdi. Karikatür çizmeye 1947 yılında Çocuk Âlemi dergisinde başladı. Deve ve Gölge mizah dergilerini çıkardı. 1954'te Milliyet'e geçti. 1960'lı yıllarda aynı gazetede yayınlanan Cici Can çizgi romanı geniş ilgi topladı ve aynı adla Ertem Göreç'in yönetmenliğinde sinemaya aktarıldı.


















1970'ten itibaren Abdi İpekçi'nin isteğiyle Milliyet'in birinci sayfasına karikatürler çizdi. Bedri Koraman 17 Kasım 1978'de uğradığı silahlı saldırıdan başanı aldığı kabza darbesiyle yaralı olarak kurtuldu.


















1982'de Güneş gazetesine geçen Koraman, 1985'te Milliyet'e döndü. Siyasetle ilgili karikatürlerini Siyaset Arenası adlı kitabında topladı. Ulusal ve uluslararası birçok ödül kazandı. Karikatürcüler Derneği başkanlığını yaptı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder