Merhaba

Merhaba. Bu blog, Sineteci, Amca Size Gazeteci Diyebilir miyim? kitabından yola çıkılarak oluşturuldu. Adı da oradan geliyor. Kitap hazırlandıktan sonra da “Türk sinemasında gazeteci figürü” araştırmamızı kapsayan başka filmlere de ulaştık. Yani, araştırma sürecek. Burada öncelikle, kitapta yer veremediğimiz filmleri aktarmayı amaçlıyoruz. Ama kitapla sınırlı değiliz. Türkiye sineması ve/veya gazetecilik konusunda da araştırma, inceleme, görüş ve yorumlara açığız. Hoşgeldiniz.

Sineteci'de

Reha Erdem'e Venedik'ten ödül Antalya'da En İyi Film Mavi Bisiklet Bir Zamanlar Anadolu'da En İyi 100'de Londra'nın galibi Sivas Yılın 'Genç Cadı'sı Begüm Akkaya Sadri Alışık Oyuncu Ödülleri Esme Madra'ya Güney Kore'den ödül

20 Ocak 2014 Pazartesi

Ulusal film festivallerine sansür

Ulusal film festivallerine sansür girişimi 26 yıl sonra yine gündemde. Kültür ve Sinema Genel Müdürlüğü, ulusal film festivallerinde gösterilecek filmlere bakanlık denetiminden geçme zorunluluğu getirdi. 1988'de sansür kurulu beş filme sansür istemiş, yapılan protestolarla bu engellenmişti. Radikal gazetesinden Şenay Aydemir'in haberine göre, ilk adım Genel Müdürlük tarafından başvuruların devam ettiği İstanbul Film Festivali yöneticilerine gönderilen bir yazı ile atıldı. Yazıda, Türkiye'de düzenlenecek fuar, film festivali ve şenlik gibi etkinliklerde yabancı filmlerin "Sanatsal Etkinlikler Komisyonu"ndan izin alındıktan sonra gösterilebileceği belirtildi. Yazıya göre, yerli yapımlar için de kayıt-tescil belgelerinin tamamlanmış olması zorunlu. Müdürlük kayıt ve tescil belgesini geçen yıl Altın Portakal'a bir hafta kala istemiş ve yoğun uğraşlar sonucu yetkililer ikna edilebilmişti. Genel Müdürlük, durumu "rutin bir uygulama" olarak niteledi. Kurallara uymayanlara para cezası verilecek. Müdürlükten daha sonra yapılan açıklamada, düzenlemeye ilişkin yönetmeliğin 15. maddesinin 2004'ten beri uygulandığı belirtildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder