Merhaba

Merhaba. Bu blog, Sineteci, Amca Size Gazeteci Diyebilir miyim? kitabından yola çıkılarak oluşturuldu. Adı da oradan geliyor. Kitap hazırlandıktan sonra da “Türk sinemasında gazeteci figürü” araştırmamızı kapsayan başka filmlere de ulaştık. Yani, araştırma sürecek. Burada öncelikle, kitapta yer veremediğimiz filmleri aktarmayı amaçlıyoruz. Ama kitapla sınırlı değiliz. Türkiye sineması ve/veya gazetecilik konusunda da araştırma, inceleme, görüş ve yorumlara açığız. Hoşgeldiniz.

Sineteci'de

Reha Erdem'e Venedik'ten ödül Antalya'da En İyi Film Mavi Bisiklet Bir Zamanlar Anadolu'da En İyi 100'de Londra'nın galibi Sivas Yılın 'Genç Cadı'sı Begüm Akkaya Sadri Alışık Oyuncu Ödülleri Esme Madra'ya Güney Kore'den ödül

25 Kasım 2011 Cuma

Almanya Macerası

Yönetmen: Oğuz Gözen
Senaryo: Oğuz Gözen
Oyuncular: Murat Soydan, Süreyya Mertoğlu, Altın Peri
Yıl: 1990
Konu: Bir Türk gazetecisinin Almanya'da başından geçen maceraların öyküsü. (Agâh Özgüç, Türk Filmleri Sözlüğü, Cilt 2, s. 368)
Not: Almanya Macerası'nın senaryosu aynı yönetmenin 1978'de çektiği Şeytan Köşeyi Döndü ile büyük bir benzerlik göstermektedir. Her iki filmde de filmin kahramanı gazeteci, saldırıya uğrayan kadınlarla ilgili haber yapmakla görevlendirilir. Almanya Macerası adı üzerinde Almanya'da geçmektedir, ilki ise Türkiye'de. Gözen'in 1998 yapımı Karbeyaz filminin senaryosu da 1995 yapımı Afilli Kemal ile hemen hemen aynıdır: "Gazeteci esrarlı bir kibrit kutusu bulur. Kutudaki şifreyi çözmeye çalışır. Bu şifrede büyük bir kaçakçılık olayı gizlidir." (sineteci)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder