Merhaba

Merhaba. Bu blog, Sineteci, Amca Size Gazeteci Diyebilir miyim? kitabından yola çıkılarak oluşturuldu. Adı da oradan geliyor. Kitap hazırlandıktan sonra da “Türk sinemasında gazeteci figürü” araştırmamızı kapsayan başka filmlere de ulaştık. Yani, araştırma sürecek. Burada öncelikle, kitapta yer veremediğimiz filmleri aktarmayı amaçlıyoruz. Ama kitapla sınırlı değiliz. Türkiye sineması ve/veya gazetecilik konusunda da araştırma, inceleme, görüş ve yorumlara açığız. Hoşgeldiniz.

Sineteci'de

Reha Erdem'e Venedik'ten ödül Antalya'da En İyi Film Mavi Bisiklet Bir Zamanlar Anadolu'da En İyi 100'de Londra'nın galibi Sivas Yılın 'Genç Cadı'sı Begüm Akkaya Sadri Alışık Oyuncu Ödülleri Esme Madra'ya Güney Kore'den ödül

15 Nisan 2015 Çarşamba

Sinemacılardan sansür tepkisi

34. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde, Bir Gerilla Belgeseli: Bakur'un gösteriminin engellenmesi 390 sinemacı, sanatçı, sinema yazarı ile 38 meslek örgütü, festival ve sendikanın ortak açıklaması ile protesto edildi. Atlas Sineması'nda biraraya gelen sinemacılar, Kültür ve Turizm Bakanı'nı sansüre imkan tanıyan yasa ve yönetmeliklerin ivedilikle değiştirilmesi çağrısında bulundu. Oyuncular Sendikası Başkanı Meltem Cumbul tarafından okunan ortak açıklamadaki talepler şöyle:
1) Sinema filmlerinin kayıt ve tescili ile ilgili sınıflandırma ve değerlendirme yönetmelikleri bilimsel ölçütler ve uluslararası uygulamalar gözetilerek yeniden düzenlenmelidir.
2) Film festivallerinde ve benzeri her türlü kültürel ve sanatsal etkinlikte gösterilen yerli filmler, yabancı filmlerde olduğu gibi herhangi bir resmi belge olmaksızın, film sahiplerinin beyanları esas alınarak ve festival yönetimlerinin sorumluluğu altında seyirci ile buluşmalıdır.
3) Bakanlık değerlendirme kurullarının filmlerin ticari dolaşıma ve gösterime girmesiyle ilgili yasaklama kararı verme yetkisi kaldırılmalıdır.
4) Taslak halindeki Sinema Yasası, sinema kurumlarıyla istişare halinde revize edilmeli ve en kısa sürede yasalaşmalıdır.
5) Türkiye Sinema Kurumu'nun kurulmasıyla ilgili nihai hedef doğrultusunda çalışmalar yapılmalıdır. (bianet.org)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder