Merhaba

Merhaba. Bu blog, Sineteci, Amca Size Gazeteci Diyebilir miyim? kitabından yola çıkılarak oluşturuldu. Adı da oradan geliyor. Kitap hazırlandıktan sonra da “Türk sinemasında gazeteci figürü” araştırmamızı kapsayan başka filmlere de ulaştık. Yani, araştırma sürecek. Burada öncelikle, kitapta yer veremediğimiz filmleri aktarmayı amaçlıyoruz. Ama kitapla sınırlı değiliz. Türkiye sineması ve/veya gazetecilik konusunda da araştırma, inceleme, görüş ve yorumlara açığız. Hoşgeldiniz.

Sineteci'de

Reha Erdem'e Venedik'ten ödül Antalya'da En İyi Film Mavi Bisiklet Bir Zamanlar Anadolu'da En İyi 100'de Londra'nın galibi Sivas Yılın 'Genç Cadı'sı Begüm Akkaya Sadri Alışık Oyuncu Ödülleri Esme Madra'ya Güney Kore'den ödül

20 Temmuz 2012 Cuma

Uçan Daireler İstanbul'da

Yönetmen: Orhan Erçin
Senaryo: Orhan Erçin
Oyuncular: Orhan Erçin, Zafer Önen, Halide Pişkin, Özcan Tekgül
Yıl: 1955 (Mart)
Konu: Edirne'de görülen uçan dairelerin peşine takılan bir gazetecinin güldürüsü. (Agâh Özgüç, Türk Filmleri Sözlüğü, Cilt 1, s. 108) Uçan Daireler İstanbul'da özel efektlere değil de mini etekli bir Özcan Tekgül'e güvenir görünmektedir. Çıkış noktası o dönemde Edirne'de görüldüğü söylenen uçan daireler ve peşlerine takılan bir gazetecinin dişi uzay yaratıklarıyla karşılaşmasıdır. Film, tür olarak Halide Pişkin'in varlığından da yararlanan bir güldürüdür. (Giovanni Scognamilla ve Metin Demirhan, Fantastik Türk Sineması, İstanbul; Kabalcı Yayınevi, 1999, s.37) Dönemde, gazetelerde yerli ve yabancı birçok habere rastlanır. Bunlardan biri Milliyet'te çıkan haberdir. 10 Kasım 1954 tarihli Milliyet gazetesinin üçüncü sayfasında Ümit Atay imzalı "İstanbul semalarında uçan daireler görüldü" başlıklı haberde şöyle denilmektedir: "Gümüşi renkte ince ve uzun bir cisim dün öğle üstü çok sür'atle şehrimizden geçti... Saat 14.20 idi. Hava berrak gök masmavi idi. İnce uzun gümüşü beyaz, bir acayip nesne çok yüksekten şimal istikametinden İstanbula doğru geldi.İşte bu anda İstanbullular işlerini güçlerini bıraktılar. Otomobiller dolmuşlar hatta belediye otobüsleri durdu ve şoförleri biletçileri yolcularla birlikte aşağı inerek yayalar durarak, dükkancılar dükkanlarında çıkarak arkasında beyaz köpük gibi bir iz bırakarak giden bu cismi seyrettiler." Mizah dergisi Akbaba, haberlerle eğlenmek amacıyla Uçan Daireler Özel Sayısı bile hazırlamıştır. (sineteci)

1 yorum:

  1. Bu tarz fantastik haberler gördükçe gazete arşivlerini tarama iştahım kabarıyor :)

    YanıtlaSil