Merhaba

Merhaba. Bu blog, Sineteci, Amca Size Gazeteci Diyebilir miyim? kitabından yola çıkılarak oluşturuldu. Adı da oradan geliyor. Kitap hazırlandıktan sonra da “Türk sinemasında gazeteci figürü” araştırmamızı kapsayan başka filmlere de ulaştık. Yani, araştırma sürecek. Burada öncelikle, kitapta yer veremediğimiz filmleri aktarmayı amaçlıyoruz. Ama kitapla sınırlı değiliz. Türkiye sineması ve/veya gazetecilik konusunda da araştırma, inceleme, görüş ve yorumlara açığız. Hoşgeldiniz.

Sineteci'de

Reha Erdem'e Venedik'ten ödül Antalya'da En İyi Film Mavi Bisiklet Bir Zamanlar Anadolu'da En İyi 100'de Londra'nın galibi Sivas Yılın 'Genç Cadı'sı Begüm Akkaya Sadri Alışık Oyuncu Ödülleri Esme Madra'ya Güney Kore'den ödül

12 Mart 2015 Perşembe

Yüzyılın en iyi filmi: Umut

Sinema Yazarları Derneği SİYAD Ödülleri'nde Nuri Bilge Ceylan’ın Kış Uykusu, En İyi Film ve En İyi Yönetmen dahil altı dalda ödül kazandı. SİYAD üyelerinin oylarıyla belirlenen ‘Yüzyılın 100 Filmi’ listesinin ilk on sırası da Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleştirilen törende açıklandı.

Kış Uykusu, oyuncu dallarında da sinema yazarlarının tercih ettiği yapım oldu. Filmin oyuncularından Melisa Sözen, En İyi Kadın Oyuncu; Haluk Bilginer, En İyi Erkek Oyuncu; Ayberk Pekcan ise En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu seçildi. Filmin bir diğer ödülü ise Gökhan Tiryaki’nin elde ettiği En İyi Görüntü Yönetimi oldu.

Deniz Akçay Katıksız, Köksüz ile Mahmut Tali Öngören En iyi Senaryo Ödülü’nü elde ederken; bu filmin oyuncusu Lale Başar, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu seçildi. Unutursam Fısılda filmi, Kenan Doğulu ile En İyi Müzik, Soydan Kuş ile En İyi Sanat Yönetimi ödüllerini alırken, kurgu ödülü Sivas filminin oldu. Gecede Nebahat Çehre, Yavuz Turgul, Atilla Özdemiroğlu, Genco Erkal’a onur ve İrfan Demirkol’a da özel emek ödülü de takdim edildi.

SİYAD üyelerinin oylarıyla belirlenen ‘Yüzyılın 100 Filmi’ listesinin zirvesinde bulunun on film de törende ilan edildi. Sinema Yazarlarının seçimiyle Umut (Yılmaz Güney, 1970) birinci sıraya yerleşti. Umut’u sırasıyla şu filmler takip etti: Yol, Sevmek Zamanı, Anayurt Oteli, Vesikalı Yârim, Muhsin Bey, Sürü, Selvi Boylum Al Yazmalım, Masumiyet, Bir Zamanlar Anadolu’da.

47. SİYAD Ödülleri şöyle:
En iyi film: Kış Uykusu
En iyi yönetim: Nuri Bilge Ceylan (Kış Uykusu)
Mahmut Tali Öngören En iyi senaryo: Deniz Akçay (Köksüz)
Cahide Sonku En iyi kadın oyuncu performansı: Melisa Sözen (Kış Uykusu)
En iyi erkek oyuncu performansı: Haluk Bilginer (Kış Uykusu)
En iyi yardımcı kadın oyuncu performansı: Lale Başar (Köksüz)
En iyi yardımcı erkek oyuncu performansı: Ayberk Pekcan (Kış Uykusu)
En iyi müzik: Kenan Doğulu (Unutursam Fısılda)
En iyi görüntü yönetimi: Gökhan Tiryaki (Kış Uykusu)
En iyi kurgu: Yorgos Mavropsaridis (Sivas)
En iyi sanat yönetimi: Soydan Kuş (Unutursam Fısılda) (siyad.org)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder