Merhaba

Merhaba. Bu blog, Sineteci, Amca Size Gazeteci Diyebilir miyim? kitabından yola çıkılarak oluşturuldu. Adı da oradan geliyor. Kitap hazırlandıktan sonra da “Türk sinemasında gazeteci figürü” araştırmamızı kapsayan başka filmlere de ulaştık. Yani, araştırma sürecek. Burada öncelikle, kitapta yer veremediğimiz filmleri aktarmayı amaçlıyoruz. Ama kitapla sınırlı değiliz. Türkiye sineması ve/veya gazetecilik konusunda da araştırma, inceleme, görüş ve yorumlara açığız. Hoşgeldiniz.

Sineteci'de

Reha Erdem'e Venedik'ten ödül Antalya'da En İyi Film Mavi Bisiklet Bir Zamanlar Anadolu'da En İyi 100'de Londra'nın galibi Sivas Yılın 'Genç Cadı'sı Begüm Akkaya Sadri Alışık Oyuncu Ödülleri Esme Madra'ya Güney Kore'den ödül

11 Kasım 2012 Pazar

Beyoğlu sinemaları tehlikede

Beyoğlu’nda belki de Beyoğlu’nun Beyoğlu olmasının önemli nedenlerinden biri olan sinemalar peşpeşe kapanıyor ya da bu tehlike ile karşı karşıya geliyor. Bunun nedeni hem salonlardaki yetersiz gösterim koşulları ve beraberinde getirdiği AVM sinemalarının rekabeti. Emek’in kaderi ise henüz belli değil. Adı Beyoğlu ile özdeşleşen Sinepop da bu ay sonunda kapısına kilit vuracak. Sinepop, Demirören AVM’nin inşaatı sırasında duvarlarında ve yerlerde çatlaklar oluştuğu için son İstanbul Film Festivali’nde kullanılamamıştı. Beyoğlu Sineması ile Yeşilçam Sineması da kapanma tehlikesi ile karşı karşıya. Beyoğlu Sineması’na destek amacıyla Documentarist ekibi destek gösterimleri düzenliyor. Beyoğlu Sineması Müdürü Temel Kerimoğlu, kendilerini AVM sinemalarına direnen son kale olarak niteleyerek, dev firmalar karşısında yenilmek üzere olduklarını söyledi. Kerimoğlu, “Sinemaların kapanmaması için gazetelerde yazılar yazılsın, duyarlılık oluşsun istiyoruz ama görünen o ki ceketimizi alıp gideceğiz” dedi. 1989’da vizyona başlayan Beyoğlu Sineması’nı yaşatabilmek için internet üzerinden de imza kampanyası başlatıldı. İmza kampanyasına İlksen Başarır, Mahmut Fazıl Coşkun, Pelin Esmer, Deniz Türkali, Özcan Alper ve Semir Aslanyürek’in de aralarında olduğu pek çok sinemacı katıldı. Yıllık seyirci sayısı 120 binden 30 bine düşen sinema, kirasını da ödeyemez durumda. Ödüllü yönetmen Reis Çelik’in 14 Kasım 2000’de açtığı Yeşilçam Sineması, ödüllü ve klasik filmleri göstermesiyle biliniyor. Sinema, vizyon seçimi nedeniyle, 2010’da kapanan ve adı eleştirmen Onat Kutlar’la anılan Alkazar’a benzetiliyor. Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) Kurucu Üyesi ve Onursal Başkanı Atilla Dorsay, gidişatın kötü olduğunu ama geleceğe dair umutlarını koruduğunu söylüyor. Dorsay’a göre, Beyoğlu, Atlas ve FİTAŞ gibi salonlar sinemaseverleri ağırlamaya devam ediyor, Emek ve Alkazar sinemalarının da zamanla açılarak Beyoğlu’nun eski sinemasal havasına katkıda bulunacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder