Merhaba

Merhaba. Bu blog, Sineteci, Amca Size Gazeteci Diyebilir miyim? kitabından yola çıkılarak oluşturuldu. Adı da oradan geliyor. Kitap hazırlandıktan sonra da “Türk sinemasında gazeteci figürü” araştırmamızı kapsayan başka filmlere de ulaştık. Yani, araştırma sürecek. Burada öncelikle, kitapta yer veremediğimiz filmleri aktarmayı amaçlıyoruz. Ama kitapla sınırlı değiliz. Türkiye sineması ve/veya gazetecilik konusunda da araştırma, inceleme, görüş ve yorumlara açığız. Hoşgeldiniz.

Sineteci'de

Reha Erdem'e Venedik'ten ödül Antalya'da En İyi Film Mavi Bisiklet Bir Zamanlar Anadolu'da En İyi 100'de Londra'nın galibi Sivas Yılın 'Genç Cadı'sı Begüm Akkaya Sadri Alışık Oyuncu Ödülleri Esme Madra'ya Güney Kore'den ödül

27 Kasım 2012 Salı

Kurtuluş Son Durak'a Meksika'dan ödül

Yusuf Pirhasan'ın yönettiği Kurtuluş Son Durak filmi, Meksika 3. Oaxaca Film Festivali'nde en iyi film ödülünü aldı. Filmin oyuncularından Belçim Bilgin de en iyi kadın oyuncu ödülüne layık görüldü. Festivale 30'dan fazla ülkeden 150 film katıldı. Kurtuluş Son Durak, şiddete karşı çıkan kadınların hikayesini anlatıyor. Oaxaca Film Festivali 2010'da start aldı. Festivalin, film yapımcılarına fırsatlar yaratarak sinemanın gelişimi ile tanınmasını ve seyircilere iyi eserler sunulmasını amaçladığı belirtiliyor.

25 Kasım 2012 Pazar

Türkoğlu'na Altın Bambi

Christian Zübert'in yönettiği ve senaryosunu yazdığı Dreiviertelmond (Üç Çeyrek Ay, 2011) filminde Hayat adlı Türk kızını canlandıran yedi yaşındaki Mercan Fatma Türkoğlu, 64. Bambi Ödülleri'nde "yetenek" dalında Altın Bambi ödülünü kazandı. Filmde hiç Almanca bilmeyen bir Türk kızı ile bir Alman taksi şoförünün ilişkileri konu ediliyor. Bambi Ödülleri, Almanya'nın en önemli medya ödüllerinden sayılıyor. Bora Dağtekin'in yönettiği Türkisch für Anfanger (Yeni Başlayanlar İçin Türkçe, 2012) filmi ulusal kategoride ödüle değer bulundu. Uluslararası film dalında Selma Hayek, eğlence dalında Celine Dion, uluslararası pop dalında One Direction ödül aldı.

Tepenin Ardı'na bir ödül de Asya'dan

Tepenin Ardı, Asya Pasifik Film Ödülleri'nde En İyi Film seçildi. Tepenin Ardı (Emin Alper), beş dalda ödüle aday olmuştu. En İyi Senaryo Ödülü'ne ise Lal Gece (Reis Çelik) layık görüldü.

17 Kasım 2012 Cumartesi

Altın Kayısı Tepe'nin Ardı'na

Malatya Uluslararası Film Festivali Ulusal Uzun Metraj kategorisinde En İyi Film Ödülü'nü yönetmenliğini Emin Alper'in yaptığı Tepenin Ardı filmi aldı. Tepenin Ardı, En İyi Senaryo ve En İyi Erkek Oyuncu ödüllerine de sahip oldu. En İyi Yönetmen Ödülü, Lal Gece ile Reis Çelik'e verildi. Altın Kayısı Ödülleri'ni alanlar şöyle:
En İyi Film: Tepenin Ardı (Emin Alper)
En İyi Yönetmen: Reis Çelik (Lal Gece)
En İyi Kadın Oyuncu: Jale Arıkan (Zerre)
En İyi Erkek Oyuncu: Tamer Levent, Mehmet Özgür, Reha Özcan, Berk Hakman, Firkan Berk Kiran (Tepenin Ardı)
En İyi Senaryo: Emin Alper (Tepenin Ardı)
En İyi Özgün Müzik: Saki Çimen (Ateşin Düştüğü Yer)
En İyi Kurgu: Mesut Ulutaş (Zerre)
En İyi Görüntü Yönetmeni: Ercan Yılmaz (Güneşin Düştüğü Yer)
SİYAD Ödülü: Tepenin Ardı (Emin Alper)
Jüri Özel Ödülü: FerahFeza (Elif Refiğ)
En iyi film 30 bin, en iyi yönetmen 10 bin, diğer dallarda ödül kazananlara da 6 bin lira para ödülü ve festival heykelciği verildi.

12 Kasım 2012 Pazartesi

Küf'e Selanik'ten ödül


Ali Aydın’ın ilk uzun metrajlı filmi Küf, 53. Selanik Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü Gümüş İskender’i kazandı. Dünya prömiyerini yaptığı Venedik Film Festivali’nden Geleceğin Aslanı ödülüyle dönen film, Türkiye prömiyerini geçen ay 49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde gerçekleştirmişti. Ödülü alan yapımcı Ahmet Boyacıoğlu (fotoğrafta sağda), “Türkiye Kültür Bakanı yarın çok mutlu olacak. Çünkü, iki projemiz daha Agora bölümünde ödüllendirildi. Bu da bize Bakanlık’tan daha fazla yardım talebinde bulunmamıza imkan sağlayacak. Jüri’ye filmin mesajını aldığı için müteşekkirim” diye konuştu. Küf, 18 yıldır kayıp olan oğlunu arayan, demiryollarında yol bekçisi olan Basri’nin, toplum tarafından yalnızlaştırılmasını ve vicdanın insanı ummadığı bir anda nasıl çepeçevre sarabileceğini anlatıyor. Küf’ün başrollerinde Ercan Kesal, Muhammet Uzuner ve Tansu Biçer oynuyor. Agora bölümünde, 8. Kesişen Yollar (Crossroads) Ödülü’ne, senaryosunu yazdığı ve yönettiği Senem Tüzen’in Ana Yurdu (Motherland) layık görüldü. Yunan post prodüksiyon firması Two Thirty Five, ses ve görüntü için bütün prodüksiyonu üstlenirken, Cannes Yapımcılar Ağı, filmin yapımcısını 2013’deki Yapımcılar Ağı’nda yer alması için davet etti. Melisa Önel’in yönettiği Kumun Adı (Seaburners) ise Agora Yapım Aşaması Ödülü aldı. Graal ve Cirelabs Greece firmaları, ödül kazanan filmlere 70 bin Euro’ya kadar post prodüksiyon hizmeti alma olanağı sağlıyor. (filmfestival.gr /motionteam)

11 Kasım 2012 Pazar

Lal Gece'ye Brüksel'den iki ödül


Reis Çelik'in senaryosunu yazdığı ve yönetmenliğini üstlendiği Lal Gece, 39’uncu Brüksel Uluslararası Bağımsız Film Festivali’nde En İyi Film ödülünü kazandı. Reis Çelik’e de En İyi Yönetmen ödülü verildi. Filmin başrol oyuncusu İlyas Salman, filminin gösterimi öncesi yaptığı açıklamada “Bu filmde sübyancılığa soyunduğum için herkesten özür diliyorum. Beni bu filme oyuncu seçen yönetmenimden nefret ediyorum” diye espri yaptı. İki aile arasındaki kan davasını bitirmek için kendisinden yaşça çok büyük bir adamla evlendirilen kızın ilk gecesini hikaye eden Lal Gece, gerçek bir öyküye dayanıyor. (fifi-bruxelles.be)

Beyoğlu sinemaları tehlikede

Beyoğlu’nda belki de Beyoğlu’nun Beyoğlu olmasının önemli nedenlerinden biri olan sinemalar peşpeşe kapanıyor ya da bu tehlike ile karşı karşıya geliyor. Bunun nedeni hem salonlardaki yetersiz gösterim koşulları ve beraberinde getirdiği AVM sinemalarının rekabeti. Emek’in kaderi ise henüz belli değil. Adı Beyoğlu ile özdeşleşen Sinepop da bu ay sonunda kapısına kilit vuracak. Sinepop, Demirören AVM’nin inşaatı sırasında duvarlarında ve yerlerde çatlaklar oluştuğu için son İstanbul Film Festivali’nde kullanılamamıştı. Beyoğlu Sineması ile Yeşilçam Sineması da kapanma tehlikesi ile karşı karşıya. Beyoğlu Sineması’na destek amacıyla Documentarist ekibi destek gösterimleri düzenliyor. Beyoğlu Sineması Müdürü Temel Kerimoğlu, kendilerini AVM sinemalarına direnen son kale olarak niteleyerek, dev firmalar karşısında yenilmek üzere olduklarını söyledi. Kerimoğlu, “Sinemaların kapanmaması için gazetelerde yazılar yazılsın, duyarlılık oluşsun istiyoruz ama görünen o ki ceketimizi alıp gideceğiz” dedi. 1989’da vizyona başlayan Beyoğlu Sineması’nı yaşatabilmek için internet üzerinden de imza kampanyası başlatıldı. İmza kampanyasına İlksen Başarır, Mahmut Fazıl Coşkun, Pelin Esmer, Deniz Türkali, Özcan Alper ve Semir Aslanyürek’in de aralarında olduğu pek çok sinemacı katıldı. Yıllık seyirci sayısı 120 binden 30 bine düşen sinema, kirasını da ödeyemez durumda. Ödüllü yönetmen Reis Çelik’in 14 Kasım 2000’de açtığı Yeşilçam Sineması, ödüllü ve klasik filmleri göstermesiyle biliniyor. Sinema, vizyon seçimi nedeniyle, 2010’da kapanan ve adı eleştirmen Onat Kutlar’la anılan Alkazar’a benzetiliyor. Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) Kurucu Üyesi ve Onursal Başkanı Atilla Dorsay, gidişatın kötü olduğunu ama geleceğe dair umutlarını koruduğunu söylüyor. Dorsay’a göre, Beyoğlu, Atlas ve FİTAŞ gibi salonlar sinemaseverleri ağırlamaya devam ediyor, Emek ve Alkazar sinemalarının da zamanla açılarak Beyoğlu’nun eski sinemasal havasına katkıda bulunacak.

İbret

Yönetmen: Yılmaz Güney
Senaryo: Yılmaz Güney
Oyuncular: Yılmaz Güney, Orhan Günşiray, Piraye Uzun
Yıl: 1971
Konu: Geçmişteki bir kin nedeniyle emekli bir eski polisi ve tüm ailesini öldürmek isteyen bir kabadayı ile oyununu bozan bir şarapçının öyküsü (Agâh Özgüç, Türk Filmleri Sözlüğü, Cilt 1, s. 433). Güney'in hapisten kaçışı ile ilgili haber gazetede yer almıştır. Ancak bu haberi koymak için neden bir magazin gazetesi olan Saklambaç seçilmiştir anlaşılamamaktadır (sineteci).

1 Kasım 2012 Perşembe

Ekmek ısrafını önleyecek 23 filme destek

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Destekleme Kurulu, destek vereceği 23 projeyi açıkladı. Kurul, toplam 5 milyon 290 bin lira destek verilecek projelere, ekmek ısrafının önlenmesi ve ihtiyaç fazlası ekmeğin değerlendirmesine ilişkin gizli ve açık spotların kullanılması yönünde tavsiye kararı aldı. Projeler, doğrudan ve geri ödemeli olarak desteklenecek. Yapımcıların 45 gün içinde bakanlık ile sözleşme yapması gerekiyor. Kurul, iki filmin de adının ve yönetmenin değiştirilmesini ve ardından onaya sunulmasını istedi. Buna göre, Çanakkale İçinde'nin adı Çanakkale Yolun Sonunda, Seni Seviyorum Adamım'ın adı da Gitmeden Önce diye değiştirilecek. Sinema Destekleme Kurulu'nun 250 ila 400 bin lira destekleyeceği uzun metrajlı film projeleri şunlar: Hiç, Bay Abdul, Baykuş, İçimdeki Balık, Saklı, Benimle Oynar mısın?, Peri Masalı, Beni Sen Anlat, İstanbul Hatırası, Yunus Emre Aşkın Sesi ve İksir. İlk filmini çekecek yönetmenlere de 200 ila 250 bin lira destek verilecek. Bu filmler de şöyle: Paşa Geldi (Ali İlter), Dolanma (Tunç Davut), Toz Bezi (Ahu Öztürk Uzunyayla), Annemin Şarkısı (Erol Mintaş) ve Çekmeköy Underground (Aysim Türkmen). Uzun metrajlı kurgu film yapım sonrası projelerinden Sev Beni, Bahar İsyancıdır, Işığa Yürümek, Zeytin Zamanı ve Sesime Gel'e 60 ila 70 bin lira destek sağlanacak. Kurul, 66 filmi ise desteklenmeye değer bulmadı. Bu filmler arasında iki ödüllü yönetmen Özcan Alper'in Rüzgarlı Bir Güne Ağıt (Rüzgarın Hatıraları) projesi de bulunuyor. (kultur.gov.tr)