Merhaba

Merhaba. Bu blog, Sineteci, Amca Size Gazeteci Diyebilir miyim? kitabından yola çıkılarak oluşturuldu. Adı da oradan geliyor. Kitap hazırlandıktan sonra da “Türk sinemasında gazeteci figürü” araştırmamızı kapsayan başka filmlere de ulaştık. Yani, araştırma sürecek. Burada öncelikle, kitapta yer veremediğimiz filmleri aktarmayı amaçlıyoruz. Ama kitapla sınırlı değiliz. Türkiye sineması ve/veya gazetecilik konusunda da araştırma, inceleme, görüş ve yorumlara açığız. Hoşgeldiniz.

Sineteci'de

Reha Erdem'e Venedik'ten ödül Antalya'da En İyi Film Mavi Bisiklet Bir Zamanlar Anadolu'da En İyi 100'de Londra'nın galibi Sivas Yılın 'Genç Cadı'sı Begüm Akkaya Sadri Alışık Oyuncu Ödülleri Esme Madra'ya Güney Kore'den ödül

29 Eylül 2012 Cumartesi

Ceylan: Türkiye'de sinemaya sansür yok


Yönetmen Nuri Bilge Ceylan, Türkiye’de sinemada sansür olmadığını söyledi. Rusya'da devam eden St. Petersburg Film Festivali'nde gazetecilerin sorularını cevaplayan Ceylan, Türkiye'de sansür var mı sorusuna, "Türkiye'de bir sansür olduğunu söyleyemem" diye karşılık verdi. Ceylan, “Herkes istediği şeyi filme çekebiliyor. 80 darbesinden önce durum oldukça sertti ve Rusya dahil bir çok ülkede sansür uygulanıyordu. Örneğin Yılmaz Güney'in Yol filmi toplatılmıştı. İllegal yollarla bu film Cannes Film Festivali’ne katılmıştı. Fakat şu an durum bambaşka. Eğer bu tarz festivallere giderseniz, devlet sizi destekliyor” dedi. Ceylan, “Hatırladığım kadarıyla 2003 yılında Uzak filmini çekerken Türk film endüstrisi yılda ortalama yedi film çekiyordu. Fakat devletin de destek vermesiyle tekrar yükselişe geçti. Şu an ortalama yılda 100 film çevriliyor ki bu gerçekten önemsenecek bir rakam. Aynı zamanda film kalitesi olarak da durum fena değil. Şu an Türkiye'de çok sayıda kaliteli ve aynı zamanda genç yönetmenler var. Bana göre bazen küçük destekler, büyük etki yaratıyor. Çok açıkça gördüm ki devletin desteği çok büyük ölçüde olmasa da, film endüstrisinde çok büyük bir etki yarattı” diye konuştu. (Star)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder