Merhaba

Merhaba. Bu blog, Sineteci, Amca Size Gazeteci Diyebilir miyim? kitabından yola çıkılarak oluşturuldu. Adı da oradan geliyor. Kitap hazırlandıktan sonra da “Türk sinemasında gazeteci figürü” araştırmamızı kapsayan başka filmlere de ulaştık. Yani, araştırma sürecek. Burada öncelikle, kitapta yer veremediğimiz filmleri aktarmayı amaçlıyoruz. Ama kitapla sınırlı değiliz. Türkiye sineması ve/veya gazetecilik konusunda da araştırma, inceleme, görüş ve yorumlara açığız. Hoşgeldiniz.

Sineteci'de

Reha Erdem'e Venedik'ten ödül Antalya'da En İyi Film Mavi Bisiklet Bir Zamanlar Anadolu'da En İyi 100'de Londra'nın galibi Sivas Yılın 'Genç Cadı'sı Begüm Akkaya Sadri Alışık Oyuncu Ödülleri Esme Madra'ya Güney Kore'den ödül

22 Ocak 2013 Salı

Şaka ile Karışık

Yönetmen: Osman F. Seden
Senaryo: Osman F. Seden
Oyuncular: Sadri Alışık, Ajda Pekkan, Filiz Akın, Efgan Efegan, Çolpan İlhan
Yıl: 1965
Konu: Paranın insanı değiştirip değiştirmeyeceği konusunda iddiaya giren iki fakir arkadaşın öyküsü (Agâh Özgüç, Türk Filmleri Sözlüğü, Cilt 1, s. 277). Hurşit Ağa'nın (Kadir Savun) güzel kızı Zühre (Çolpan İlhan), Avrupa'da gazetecilik tahsilini bitirmiş Türkiye'ye dönmüştür. Ferhat Ağa (Aziz Basmacı), Zühre'yi oğluna istemektedir. Hurşit Ağa buna karşıdır. İddiaya girerler, eğer bir serseri, bir hafta boyunca Hurşit Ağa'nın vereceği 1 milyon liralık çeki bozdurmazsa, Zühre Ferhat Ağa'nın oğlu ile evlenmeyecektir. Gazetelerde haber olur. Bu şans Ofsayt Osman'a (Sadri Alışık) güler. Osman'ın hayatı her konuda hep ofsayta düşmeyle geçmektedir. Ofsayt Osman'ın dileği şudur: "Gazeteler böyle diyecekler. Ofsayt Osman diyecekler, erkekmiş yani. Öyle diyecekler. Herkesin alay ettiği, böyle rakı ısmarlayıp, şarkı söylettiği sonra tekmeleyip meyhaneden kovduğuna, yerlerde izmarit topladığına bakmayın diyecekler. Osman ekstra adammış da biz bilmezmişiz diyecekler." "Senelerce bu hayalle yaşamıştı Ofsayt Osman. Garip, kimsesiz, altın gibi bir çocuktu. Bakmayın serseri olduğuna, berduşluğuna. Aslan gibi delikanlıydı. Neylesin ki kader bütün hayatı boyunca ofsaytta kalmasını yazmıştı alnına." Ofsayt Osman'ı serserilerin yaşamını yazmak isteyen bir gazeteci, Kemal Tuncer (Efgan Efekan) yakından takip etmektedir. Zühre de 1 milyonluk çeki aldıktan sonra izler Ofsayt Osman'ı. Tam Amerikanvari gazetecilik, senelerin en güzel röportajı olacaktır onlar için. (sineteci)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder