Merhaba

Merhaba. Bu blog, Sineteci, Amca Size Gazeteci Diyebilir miyim? kitabından yola çıkılarak oluşturuldu. Adı da oradan geliyor. Kitap hazırlandıktan sonra da “Türk sinemasında gazeteci figürü” araştırmamızı kapsayan başka filmlere de ulaştık. Yani, araştırma sürecek. Burada öncelikle, kitapta yer veremediğimiz filmleri aktarmayı amaçlıyoruz. Ama kitapla sınırlı değiliz. Türkiye sineması ve/veya gazetecilik konusunda da araştırma, inceleme, görüş ve yorumlara açığız. Hoşgeldiniz.

Sineteci'de

Reha Erdem'e Venedik'ten ödül Antalya'da En İyi Film Mavi Bisiklet Bir Zamanlar Anadolu'da En İyi 100'de Londra'nın galibi Sivas Yılın 'Genç Cadı'sı Begüm Akkaya Sadri Alışık Oyuncu Ödülleri Esme Madra'ya Güney Kore'den ödül

13 Ocak 2012 Cuma

Yeşilçam'dan "andıç" Serpintiler(i)

Kültür Bakanlığı'nın desteğiyle çıkarılan, Ferdi Merter Fosforoğlu, Nilüfer Aydan, Kıvanç Terzioğlu, Vedat Akdamar ve Bengü Akdamar tarafından kaleme anılan “Yeşilçam’dan Serpintiler” kitabında Yeşilçam emektarları tartışma yaratacak sözlerle tanıtıldı. Film Sanayi ve Tüm Sanatçıları Güçlendirme Vakfı (Film-San Vakfı) ile Artshop'un hazırladığı, Bakanlık logosuyla yayımlanan ve önsözü Kültür Bakanı Ertuğrul Günay tarafından yazılan kitapta, bazı oyuncuların “etnik” ve “siyasal” kimliği açık bir dille vurgulandı. Olaya çok üzüldüğünü Günay, “Onlara (kitabı hazırlayanlara) güvenmekle hata etmişim” dedi. Bakanlık yetkilileri ise Ertuğrul Günay’a önsöz yazması isteğiyle çok sayıda kültür sanat kitabı geldiğini, Bakan Günay’ın bu kitapların tümünü, işlerinin yoğunluğu nedeniyle ayrıntılı okuma fırsatı bulamadığını söyledi. Film-San Vakfı Başkanı Ferdi Merter Fosforoğlu, tepkiler üzerine düzenlediği basın toplantısında “Neden eleştirdiklerini anlamıyorum. Tarık Akan ya da İlyas Salman’ın solcu olduğunu biz uydurmadık” dedi. Fosforoğlu, “İtiraz ve eleştirileri dikkate alarak kitabı toplattık” diye konuştu. Kitapta “siyasi olarak sol görüşe yakınlığı ile tanınmaktadır” diye belirtilen sinema oyuncusu “Sanatçıları ayrıştırmak ayıptır günahtır, çok üzüldüm ve acı duydum” dedi. Sinema oyuncuları ile ilgili bazı bölümler şöyle: Nur Sürer: “16 Haziran Hareketi” adlı silahlı sol örgütün lideri olduğu gerekçesiyle müebbet hapse mahkum edilen Sarp Kuray ile evlendi. İbrahim Tatlıses: Arap ve Kürt asıllı Türk ses sanatçısı, besteci, yapımcı, sinema oyuncusu ve TV programcısıdır. İlyas Salman: Kendisi sol görüşlüdür. TKP'nin Kartal'da yaptığı 1 Mayıs mitingine katılmıştır. Şu anda ise Türksolu Dergisi'nde yazmaktadır. Ahu Tuğba: Türk sinemasının 80’li yıllardaki seks sembollerinden biri oldu. Sevtap Parman: Çerkezler’e özgü bir özellik olan çıkık poposundan dolayı “Bayan Popo” lakabını aldı. (Akşam)

1 yorum:

  1. "Arap ve Kürt asıllı Türk ses sanatçısı"nın önüne bir de "sözde" ekleselermiş bari, tam olurmuş ;)

    YanıtlaSil