Merhaba

Merhaba. Bu blog, Sineteci, Amca Size Gazeteci Diyebilir miyim? kitabından yola çıkılarak oluşturuldu. Adı da oradan geliyor. Kitap hazırlandıktan sonra da “Türk sinemasında gazeteci figürü” araştırmamızı kapsayan başka filmlere de ulaştık. Yani, araştırma sürecek. Burada öncelikle, kitapta yer veremediğimiz filmleri aktarmayı amaçlıyoruz. Ama kitapla sınırlı değiliz. Türkiye sineması ve/veya gazetecilik konusunda da araştırma, inceleme, görüş ve yorumlara açığız. Hoşgeldiniz.

Sineteci'de

Reha Erdem'e Venedik'ten ödül Antalya'da En İyi Film Mavi Bisiklet Bir Zamanlar Anadolu'da En İyi 100'de Londra'nın galibi Sivas Yılın 'Genç Cadı'sı Begüm Akkaya Sadri Alışık Oyuncu Ödülleri Esme Madra'ya Güney Kore'den ödül

19 Mart 2012 Pazartesi

Lal Gece Almanya'da en iyi film seçildi

17. Türkiye Almanya Film Festivali’nde, Christian Petzold’un Barbara filmi ile Reis Çelik’in Lal Gece (Night of Silence) filmi en iyi filmi seçildiler. En iyi erkek oyuncu ödülünü Türk sinemasının tanınmış aktörü İlyas Salman Lal Gece filmdeki üstün performansından dolayı aldı. En iyi kadın oyuncu ödülü ise sinemaya ilk adımını atan Dilan Aksüt’e verildi. Lal Gece’ye verilen ödülün jüri gerekçeli kararı şöyle: “Yaşlı bir adam ile 13 yaşında bir kızın töre gereği evlendirilme konusunu ve lal gecesini Reis Çelik büyük bir ustalık ve inanılmaz emin bir şekilde işliyor. Gökhan Tiryaki’nin olağanüstü görüntü yönetmenliğiyle, Çelik yoğun, heyecanlı ve dinamizmden hiç bir şey kaybetmeyen ve asla klişelere dayanmayan çok yüksek düzeyde bir oda oyunu sahneliyor. Zeki dramaturjisi ve dönümlerinin yanısıra Lal Gece iki oyuncunun üstün performansıyla öne çıkıyor. Filmde erkek adeta dış etkenlerin baskısıyla oluşan kişiliğini yaprak yaprak döküyor ve sonuç olarak hiç yaşamadığının bilincine varıyor.” İlyas Salman için gerekçeli kararda ise “İlyas Salman, izleyiciyi tek bir gecede geçen bir Odise hikayesinin içine çekerken, olağanüstü oyunculuk performansıyla canlandırdığı karakter, suçlu olarak başladığı öykünün sonunda trajik bir kurbana dönüşüyor. Töre cinayeti nedeniyle uzun yıllar hapis yattıktan sonra 13 yaşındaki genç bir kızla evlendirilip tekrar toplum içine dönmeye çalışan bir kahramanı canlandıran Salman, normlara ve beklentilere teslim olmuş bir karakterin karmaşık ruh dünyasını çok farklı katmanlardan oluşan mükemmel bir oyunculukla tavizsiz bir şekilde gözler önüne seriyor. İzleyiciyi derinden etkileyen filmi canlandırdığı karakterle taşıyan İlyas Salman, yaşlı bir adamın yaşam trajedisini tek bir mekânda anlatmayı büyük bir ustalıkla başarıyor” denildi. Dilan Aksüt hakkındaki jüri gerekçeli kararında şu noktalar üzerinde duruldu: “İlyas Salman gibi efsane bir oyuncunun yanında rol almak kolay değil! Çekimler sırasında 14 yaşında olan genç oyuncu Dilan Aksüt, Reis Çelik’in Lal Gece adlı filminde canlandırdığı çocuk gelin rolüyle olağanüstü bir başarı sergiliyor. Dilan Aksüt, büyük bir özgüven ve etkileyici oyunculuğuyla, canlandırdığı karaktere, alışılmış kurban klişelerinin ötesinde, son derece inandırıcı bir ruh katıyor. Seçici Kurul, bu kararıyla, özellikle genç bir amatör oyuncunun sahip olduğu büyük yeteneği ödüllendiriyor. Dilan Aksüt’ü yeni bir filmde tekrar görmek bizleri çok sevindirecektir.” İnsan Hakları ve Demokrasi adına Mahmut Tali Öngören Ödülü’nü ise yönetmenliğini Caner Alper ve Mehmet Binay’ın yaptığı Zenne filmi aldı. (fftd.net)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder