Merhaba

Merhaba. Bu blog, Sineteci, Amca Size Gazeteci Diyebilir miyim? kitabından yola çıkılarak oluşturuldu. Adı da oradan geliyor. Kitap hazırlandıktan sonra da “Türk sinemasında gazeteci figürü” araştırmamızı kapsayan başka filmlere de ulaştık. Yani, araştırma sürecek. Burada öncelikle, kitapta yer veremediğimiz filmleri aktarmayı amaçlıyoruz. Ama kitapla sınırlı değiliz. Türkiye sineması ve/veya gazetecilik konusunda da araştırma, inceleme, görüş ve yorumlara açığız. Hoşgeldiniz.

Sineteci'de

Reha Erdem'e Venedik'ten ödül Antalya'da En İyi Film Mavi Bisiklet Bir Zamanlar Anadolu'da En İyi 100'de Londra'nın galibi Sivas Yılın 'Genç Cadı'sı Begüm Akkaya Sadri Alışık Oyuncu Ödülleri Esme Madra'ya Güney Kore'den ödül

14 Mart 2012 Çarşamba

Soluk Gecenin Aşk Hikayeleri'ne mirasçı yasağı

Ankara Uluslararası Film Festivali'nde gösterilmesi planlanan Alp Zeki Heper'in 46 yıl önce yasaklanmış filmi Soluk Gecenin Aşk Hikayeleri’ne bu kez de yasak kızından geldi. 15 Mart’ta başlayan 23. Ankara Uluslararası Film Festivali’nde Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin katkıları, Heper ailesinin izni ve desteği ile filmin Türkiye’de ilk kez gösterileceği haberinin medyada yer almasının ardından yönetmenin kızı Aslı Heper, Ankara Uluslararası Film Festivali’ne noter aracılığıyla ihtarname gönderip, filmin gösterimine izin vermediğini, aksi takdirde yasal yollara başvuracağını bildirdi. İddialara göre, Heper, filmin negatifini Mimar Sinan Sinema-TV Enstitüsü kurucusu ve ilk sinema öğretim üyesi Prof. Sami Şekeroğlu’na şu sözlerle emanet etmiş: “Bunu sana hediye ediyorum. Ama söz ver hiç kimseye göstermeyeceksin. Ömrüm boyunca sana güvendim. Vasiyetimdir, göstermeyeceksin.” Yine iddialara göre, Şekeroğlu, vasiyete uyarak araştırmacılar ve kızı hariç filmi hiç kimseye göstermemiş. Emekli olunca ünversiteye vererek, gösterim kararını üniversite ve varislerine bırakmış. Ankara Film Festivali’nden yapılan açıklamada “Hem Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sinema-TV Merkezi’ni hem de Ankara Uluslararası Film Festivali olarak bizi zor durumda bırakan bu gelişme karşısında Alp Zeki Heper’in anısına saygısızlık etmemek ve bu durumu yargı konusu yapmamak adına, filmi üzülerek programdan çıkartıyoruz” denildi. Cinsel boyutuyla aşk üzerine bir soyutlama olan film, alışılmamış mekânlarda geçen, döneminin halet-i ruhiyesinin çok dışında bir yapım olarak belirtiliyor. Yönetmen, bir kadını üçe bölerek “ensest”, “köle ruhlu” ve “fahişe” kadını yorumlamaya çalışmış. Senaryosunu da Alp Zeki Heper’in yazdığı filmin görüntü yönetmeni Mengü Yeğin. Oyuncular ise şunlar: Halil Türkmen, Marliese Schneiderhan, Ayfer Feray, Mine Cezzar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder