Merhaba

Merhaba. Bu blog, Sineteci, Amca Size Gazeteci Diyebilir miyim? kitabından yola çıkılarak oluşturuldu. Adı da oradan geliyor. Kitap hazırlandıktan sonra da “Türk sinemasında gazeteci figürü” araştırmamızı kapsayan başka filmlere de ulaştık. Yani, araştırma sürecek. Burada öncelikle, kitapta yer veremediğimiz filmleri aktarmayı amaçlıyoruz. Ama kitapla sınırlı değiliz. Türkiye sineması ve/veya gazetecilik konusunda da araştırma, inceleme, görüş ve yorumlara açığız. Hoşgeldiniz.

Sineteci'de

Reha Erdem'e Venedik'ten ödül Antalya'da En İyi Film Mavi Bisiklet Bir Zamanlar Anadolu'da En İyi 100'de Londra'nın galibi Sivas Yılın 'Genç Cadı'sı Begüm Akkaya Sadri Alışık Oyuncu Ödülleri Esme Madra'ya Güney Kore'den ödül

31 Mart 2012 Cumartesi

İstanbul Film Festivali Onur Ödülleri ile başladı

31. İstanbul Film Festivali, dün (Cuma) akşam Lütfi Kırdar Uluslararası Sergi ve Kongre Sarayı’nda düzenlenen Açılış Töreni’yle başladı. Sunuculuğunu Memet Ali Alabora’nın üstlendiği 31. İstanbul Film Festivali açılış töreninde bu yılki “Sinema Onur Ödülleri” Türk sinemasına yıllar boyu emek vermiş Sevin Okyay, Ali Özgentürk, Halit Akçatepe ve Ayşen Gruda’ya sunuldu. Türkiye'nin ilk kadın sinema eleştirmeni olmanın yanı sıra yazar, çevirmen, caz-polisiye-spor eleştirmeni ve radyo programcısı, gündelik hayat kültürü üzerine denemeler de yazan, pek çok gazete ve dergiye yazılarıyla katkıda bulunan Sevin Okyay’a ödülünü Altın Lale Ulusal Yarışma Jürisi Başkanı Murathan Mungan verdi. 1960’larda belgeseller ve kendi kurduğu sokak tiyatrosuyla başladığı sanat yaşamına, Yılmaz Güney ve Zeki Ökten’e asistanlık yaparak devam eden ve Hazal, At, Bekçi, Su da Yanar, Çıplak, Mektup, Balalayka, Kalbin Zamanı ile Görünmeyen gibi filmleriyle sinemamızın önemli yönetmenlerinden Ali Özgentürk ödülünü Müjdat Gezen’den aldı. 1975 yılında başladığı kariyeri boyunca sürekli üreten ve kendini geliştirerek özellikle Arzu Film-Ertem Eğilmez’in Hababam Sınıfı ve Erler Film’in Gırgıriye serilerinde, Kemal Sunal ve Şener Şen gibi usta oyuncularla birlikte başarılı kompozisyonlar yaratan, son olarak da Kâğıt filmi ile yardımcı oyuncu dalında Altın Portakal Ödülü alan Ayşen Gruda’ya ödülünü birçok filmde birlikte rol aldığı oyuncu arkadaşı Tarık Akan takdim etti. 1943 yılında beş yaşındayken sinema dünyasına adım atan, 1963 yılında Yasak, Gündoğarken ve Semaya Baktım Seni Gördüm filmlerinin ardından 100’e yakın filmde yer alan, Hababam Sınıfı’nın ‘Güdük Necmi’si Halit Akçatepe de ödülünü Tarık Akan’dan aldı. Hafıza ve anı kavramlarını işleyen görselliğiyle çarpıcı filmleriyle tanınan, 1988 yapımı filmi Distant Voices, Still Lives / Uzak Sesler Durgun Yaşamlar 2006 yılında “Festivalin 25 Yılının En İyileri” bölümünde de gösterilen usta yönetmen Terence Davies de “Sinema Onur Ödülü”nü almak üzere açılış törenine katıldı. (iksv.org.tr)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder